Hmoždinky jsou pasé, seznamte se s chemickými kotvami

Autor: KONDOR (1 příspěvek)
25. 7. 2012
0 komentářů
Hmoždinky jsou pasé, seznamte se s chemickými kotvami
Příspěvek stavebníka
Dlouhá léta platilo, že k pevnému upevnění břemene do svislého podkladu jsou zapotřebí hmoždinky. Dnes je tomu jinak. Nevzhledné plastové hmoždinky přinášely řadu potíží, nedržely spolehlivě a ve výsledku často způsobily více potíží, než kolik dobrého přinesly. Stále častěji jsou proto nahrazovány takzvanými chemickými kotvami.

Chemická kotva je pro zjednodušení lepidlo. Jedná se o chemickou látku, která umožňuje pevné ukotvení břemen k různorodým podkladům. Jedná se o jednoduchý způsob kotvení, který díky pohodlné aplikaci vytlačuje klasické hmoždinky a ocelové kotvy.

Do otvoru maltu, ocel a již můžete věšet

Uplatnění naleznou při kotvení ocelových hal až po připevnění mísy toalety. Chemická kotva se skládá ze dvou částí: ocelové kotvy (materiál podobný klasické betonářské oceli) a chemické malty. Jak aplikace chemické kotvy probíhá? Do vyvrtaného a vyčištěného otvoru v podkladu je vtlačena chemická malta, do které je umístěna ocelová kotva. Po zatuhnutí malty lze již po několika minutách kotvu zatížit.

Maltu koupíte v tubě, dále stačí závitové tyče

Chemická malta se většinou prodává ve dvoukomponentních tubách. Ty se napojí na pistoli se směšovací trubicí, kterou se aplikuje přímo do otvoru. V jedné z tub je umístěna patrona s iniciátorem. Ta se po naplnění vloží do otvoru a umístěním ocelové kotvy je porušena. Iniciátor se smísí s maltou a materiál začíná tuhnout.

Reklama

Sama kotva se zpravidla vyrábí z oceli. Jedná se o prvek zakončení závitem s maticí. Většině kutilů plně postačí klasická závitová tyč, v náročnějších případech se mohou svorníky vytvořit i na míru. Důležitá je jejich antikorozní úprava – často jsou pozinkovány nebo se dokonce vyrábí přímo z nerezu.

Většinou vám postačí polyesterová malta, ve vlhku raději vinylester

Základním typem chemické malty je malta polyesterová. Ta se hodí na většinu běžných situací. Nelze ji však využít v prostředí s vyšší vlhkostí a nesmí přijít do kontaktu s vodou. V takovém případě by se malta postupně stala mazlavým mýdlem. Její nespornou výhodou je nízká pořizovací cena.

Pro vlhká prostředí je vhodná vinylesterová malta. Tato malta může být dokonce aplikována do vlhkého otvoru, je však nutno počítat s delší dobou tuhnutí. Je však limitována teplotou kotevního podkladu do 60 °C.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama