Ploty a brány před domem

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
10. 5. 2012
7 komentářů
Ploty a brány před domem
Příspěvek stavebníka
Jak jsem popisoval v posledním článku, přední plot s bránami jsem již na podzim loňského roku nestihl dodělat a nechal jsem si dokončení na jaro. Vzhledem k tomu, že u nás na Vysočině brzy roztál sníh a nový nenapadl (což je netypické), mohl jsem na plotě začít pracovat brzy a taky jsem začal.

Od podzimu jsem měl tedy hotové základy, vybetonovaný taras, přilepené stříšky na tarasu, zabetonované sloupky, navařené úchyty na nich a 2x natřené (hammerite přímo na rez – černá kladívková).

Na začátku byla inspirace, kterou jsem načerpal v článku Lukáše a Katky. Jejich provedení plotu se mi, a později i nám líbilo :-). Ale rozhodnutí, že bude náš plot před domem vypadat stejně, padlo až tehdy, kdy se mi naskytla možnost odkoupit levně (11 Kč/kg) jekl 80x40x3 v šestimetrových tyčích.

Prostým propočtem mi vyšlo, že sloupek ze železa v této ceně vyjde podstatně levněji, než sloupek vystavěný z betonových plotovek a bylo rozhodnuto. Materiál jsem zakoupil, v práci si nařezal na potřebné délky a dovezl domů.  Původně jsem počítal s tím, že z těchto jeklů budou i brány a sloupky bran.

Reklama

Pro sloupky jsem po rozmyšlení nakonec dokoupil jekl 80x80x4 (hlavně kvůli pevnosti a kvůli vzhledu). A brány jsem nechal udělat z jeklu 60x40x3 (kvůli hmotnosti). Na většiny rozměrů jeklů existují plastové krytky, které jsem také zakoupil a sloupky zazátkoval.  V období leden až únor 2012 jsem 2 vrstvami luxolu top natřel postupně cca 140 prken (tl.2,5cm výška 11,5cm), které mi předtím ohobloval a připravil brácha.

Každé pole je po sedmi prknech a každé prkno drží na každé straně 2 vratovými šrouby (M6). Zakoupil jsem kvalitní vrtáky a šlo se vrtat a šroubovat. Na celý plot padlo téměř 500 šroubů a i tolik se muselo vyvrtat děr. Na začátku to vypadalo nekonečně, ale jak jsme získali grif, tak už to frčelo. Jelikož brácha u práce přemýšlí, tak pomocí všelijakých přípravků (jak já s oblibou říkám „forrichtungů“) šla nakonec montáž prken docela dobře od ruky.

Co se týče bran a branky, tak ty jsem si nechal vyrobit stejným člověkem, který nám dělal nerezové sloupky k zábradlí. Jednalo se o 4 křídla bran a 1 branku v celkové délce cca 8,5 m a výška cca 1,2 m.

Reklama

Jako závěsy jsem zvolil seřizovací závěsy od firmy UMAKOV. Jeden mě vyšel na cca 80 peněz. U těchto závěsů je pozitivní to, že je (respektive bránu) lze seřizovat bez demontáže křídla brány. Je na nich vymyšlený speciální mechanismus, který to umožňuje. Na trhu je totiž spousta seřizovacích závěsů na brány v různých cenových relacích, ale seřizování bez demontáže brány umožňuje málokterý a strávil jsem pár hodin na internetu, než jsem takový našel za rozumnou cenu.

Ještě k bránám, co jsem tak zkoumal, tak je tu i teoretická možnost bránu před garáží osadit pohony. Trošku jsem s tím i počítal a pod dlažbu jsem schoval husí krky. Takže až bude příležitost a hotovost, tak to ještě možná vylepšíme.

Náklady

Název položkyCena
Spojovací materiál + doplňky (klika,zarážky)
790 Kč
Brány a branka (zhotovení + montáž)
7 500 Kč
Závěsy na brány a branku
820 Kč
Barva na prkna luxol top
930 Kč
Barva na sloupky a brány hammerrite
770 Kč
Prkna na plotová pole (pořez)
2 600 Kč
Krytky jeklů
650 Kč
Jekl na sloupky + pásovina na úchyty
3 900 Kč
Ocel do betonu
500 Kč
Stříšky DITON
6 640 Kč
Plotovky DITON
7 520 Kč
Cement a písek
6 500 Kč
Celkem39 120 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama