Projektová dokumentace a příprava pozemku

Autor: Honza (7 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
12. 4. 2012
0 komentářů
Projektová dokumentace a příprava pozemku
Příspěvek stavebníka
Z dnešního pohledu si říkám, že nám vyřízení stavebního povolení a realizace projektu zase netrvala tak dlouho. Rozhodnutí stavět padlo někdy koncem října 2011 a začátkem listopadu (přesně 5.11.) jsme poprvé kopli do hlíny, i když samozřejmě ještě bez povolení.

Díky velmi teplému listopadu nebyl s přípravou žádný problém a v podstatě obdobné to bylo i v prosinci, kdy jsme naváželi už materiál na základní desku. Chtěl jsem využít poslední možnosti nižší sazby DPH, takže alespoň něco se podařilo nakoupit.

Z místních stavebnin jsem si zajistil poměrně zajímavou cenu, takže se rovnou pořídil podlahový polystyren a izolace, ale také ztracené bednění a cement (ten byl však pouze zaplacen – dodávka až v okamžiku potřeby). Celkem jsme za materiál utratily 85tis. Kč.

Díky tomu, že prarodiče mají dům o kousek vedle, bylo možné bez problémů některý materiál uložit u nich, ztracené bednění mohlo zůstat na pozemku. A jen co jsme vše složily, začalo sněžit a následující dva měsíce jsme tak mohli trávit nad projektem a vyřizováním potřebných povolení.

Reklama

První oficiální kontakt se stavebním odborem příslušného městského úřadu proběhl v průběhu ledna 2012 a stavební povolení jsme obdrželi v polovině března. Projekt se realizoval od listopadu 2011 a dokončen byl v únoru 2012 s tím, že v průběhu vzniklo asi 8 vývojových verzí, než jsme byli úplně spokojeni. V některých ohledech opravdu obdivuji trpělivost naší projektantky.  První na řadě totiž byla příprava pozemku jako takového, jelikož v místě budoucího domu byla asi 70let stará zahrada s poctivými kameno-betonovými základy. Museli jsme tedy rozbít beton, vytahat betonové kulky a kameny. Celkem se podařilo vytáhnout asi 2-3m3 kameniva a rozbitého betonu, což se bude hodit do základů.

Jakmile byla původní zahrada srovnána se zemí, provedla se první část skrývky a prvotní vytyčení stavby, aby bylo možné specifikovat výškový rozdíl, jelikož pozemek je mírně svažitý. Vše jsme prováděli traktorem s čelním nakladačem, takže samozřejmě nebylo možné skrýt zeminu pořádně, ale alespoň jsme se přiblížili umístění domu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací