Stavebnice dřevostavby

Autor: Baráčky.eu (3 příspěvky)
8. 9. 2011
0 komentářů
Stavebnice dřevostavby
Příspěvek stavebníka
Připravili jsme pro vás krátký seriál o stavbě rodinného domu formou stavebnice dřevostavby. V tomto prvním díle se budeme věnovat stavbě rodinného domu ze stavebnice, která začíná založením základových prahů a pokračuje montáží obvodových stěn a vnitřních příček.

Stavba svépomocí Slyšeli jste určitě vyprávět vaše známé, jak si nechali postavit dům od firmy a už při stavbě hrubé stavby domu se vyskytlo mnoho problémů. Jistě máte obavy, aby se již při hrubé stavbě nevyskytly žádné problémy a přejete si, aby celý váš dům byl postaven co možná nejlépe. Jakákoliv pozdější oprava by totiž byla velmi komplikovaná. Nyní  máte možnost stavět dům formou stavebnice dřevostavby. Myslíte si, že potřebujete odborníky, kteří vám dům postaví a že stavbu sami nezvládnete?

Věřte tomu, že postavit dům ze stavebnice dřevostavby zvládnete sami. Na základě našich zkušeností vám opravdu bude stačit jen několik rad od zkušeného odborníka a ostatní již máte ve svých rukách.

Nyní již k vlastní stavbě. Nabízíme vám konkrétní informace, abyste si dokázali udělat obrázek o tom, co vás čeká v případě, že se rozhodnete pro stavbu domu ze stavebnice.

Reklama

Založení základových prahů

Stavba začíná založením základových prahů. Vznikne tak důležité a pevné spojení budoucí stavby se základovou deskou. Pro toto spojení se používa kotvení spojené se základovou deskou. Složení obvodových a vnitřních prahů stěn je popsáno v montážní dokumentaci.

Prahy se položí po obvodu základové desky. Skrz připraveného otvoru prahu se do základové desky vyvrtá otvor a do něj se upevní kotva. Takto vznikne pevné spojení mezi základovou deskou a stěnou dřevostavby. Prahy se pomocí nivelačního laseru vyrovnají do přesné nivelity (roviny). Na takto vyrovnané a upevněné prahy je již možné stavět stěny.

Pro vytvoření roviny se používá provázek a vodováha. Pro dokonalou rovinu lze využít přenosný přístroj - nivelační laser, jehož obsluha je snadná. Pro kontrolu pravoúhlosti stačí pásmo a porovnávají se délky naměřených úhlopříček.

Reklama

Montáž stěn

Na založení základových prahů navazuje montáž obvodových stěn a vnitřních příček. Jednotlivé díly stavebnice jsou označeny a podle výkresu lze z dílů sestavit celé stěny. Díly se k sobě rychle a pevně spojují ruční pneumatickou hřebíkovací pistolí.

Postupně si postavíte jednotlivé stěny na prostoru základové desky a postupně je budete zvedat ze země a stavět na základové prahy. Přitom je nutné stavbu průběžně zavětrovávat – zajistit stěny proti posunu a naklonění. Svislost stěn se opakovaně přeměřuje vodováhou.

Vždy se začíná rohovou obvodovou stěnou a postupuje se dále po obvodu stavby. Nejprve vznikne roh, který se zavětruje latěmi nebo deskami. Pro vytvoření pevných spojení v rozích obvodových stěn se používají svorníky. Podobně se svorníky používají i při napojení vnitřních příček na obvodové stěny, ovšem zde se nesmí zapomenout na vložení parozábranové fólie. O tom však již  v dalším dílu našeho seriálu.

Reklama

Vlastní bydlení

Zvolíte-li tuto formu stavby ze stavebnice, čeká vás úspora nákladů. Dobrý pocit z toho, že jste si sami zvládli postavit vlastní dům, že jste měli možnost vše důležité sami zkontrolovat. Budete  přesně vědět, do čeho se stěhujete a později v čem žijete.

Můžete si dát velmi záležet na své stavbě a k tomu máte k dispozici rady a dohled od odborníků. Čeká vás spokojený život ve vysněném domě v požadované kvalitě, naplněný sen, spokojená manželka, šťastné děti, moderní nízkoenergetické bydlení z přírodního, obnovitelného a tradičního stavebního materiálu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baráčky.eu (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama