Stavební povolení

Autor: Evča a Péťa (24 příspěvků)
20. 3. 2011
1 komentář
Stavební povolení
Příspěvek stavebníka
Počátkem léta 2010 jsme se začali více věnovat projektu a vyřizování stavební povolení (v našem případě ohlášení stavby). Nedílnou součástí byla návštěva stavebního úřadu v obvodu, ve kterém budeme nejspíše trávit zbytek našeho života. Dostali jsme seznam delší než týdenní nákup v Tescu. Projekt jsme si navrhli sami, známý s razítkem nám to překreslil, hodně moc poradil a doteď ještě radí dál.

Samotné oběhávání úřadů bylo až na plynárny v pořádku. Papíry nám celkem rychle vyplnili a nebyl problém. Plynárny se s tím trápily a po lhůtě sdělily, že potřebují doložit ještě jeden papír. Samozřejmě si vzaly lhůtu novou. No, co nadělat, je to byrokracie a český člověk, jakkoliv vyčůraný, na ní nemá. Další problém jsme měli s jedním sousedem, který donedávna vlastnil pruh cca 2 metry široký, který se táhnul podél jedné naší strany pozemku. Jednalo se o pána romské národnosti, který k pozemku přišel jak slepý k houslím. Každopádně podpis nám nedal, dokud jsme mu buď neprodali náš pozemek, nebo nekoupili ten jeho předražený. Potom začal mlet něco o postavení maringotky na jeho pozemku a že tam bude pást ovce. Nakonec jsme se s sousedy domluvili a pozemek společně koupili na splátky.

Stavební úřad byla epizoda sama o sobě. Když jsme jim konečně všechno odevzdali, po 7 týdnech nám oznámili, že nám ještě něco chybí, trochu se jim pohrozilo, že už jsou po lhůtě a v 8. týdnu byla tabulka stavba povolena s našimi jmény na světě. Musíme doložit ještě další projekty podle §499, ale to můžeme i později.

Začal jsem se zatím poohlížet po  stavebním materiálu a jestli můžu, doporučuji zadat poptávku na aaapoptavka.cz, během jednoho týdne se mi ozvali hodně vážní zájemci, takže teď už jenom porovnat ceny a jdeme na nákup.

Reklama

S hypotékou to byla pohoda. Rozhodli jsme se pro hypoteční banku a zatím je to bezproblemové. Je to jedna z mála bank, které nabízejí hypotéku bez dokládaní a s postupným čerpáním, neboť nemáme kromě pozemku nic v osobním vlastnictví.

Přípojka NN byla zcela v režii ČEZ, ale musím říct, že jim je to tak u zadní části těla, jako všechno. Prodloužit termín dokončení přípojky bez našeho vědomí je podle nich v pořádku. HDS na hranici pozemku místo u plotu taky v pořádku, prostě no comment. Při stavbě přípojky se dělníci moc ohleduplně nechovali, neboť sousedovi rozbili betonovou skruž, která mu odváděla vodu od baráku při přívalových deštích a oblevě, nicméně když mě jejich štajgr ujistil, že to dají do kupy, nebýt toho, že tam zrovna soused byl, tak by to zahrabali bez nápravy. Ještě, že si ten barák budeme stavět svépomocí.

Trochu k projektu. Při rozhodování hrála roli naše vize i zkušenosti z baráku, kde jsme předtím bydleli. Dodnes mi nejde do hlavy, jak můžou typové domy od různých firem nemít nějaké zázemí.  Garáž u nich bývá tak na malou fabku, technická místnost tak na koště s lopatkou. My jsme si naprojektovali barák o půdorysných rozměrech 9x12 metrů. Je rozdělen na 3 „sekce“ – Garáž, nad kterou jsou 2 dětské pokoje, obývák s kuchyní, nad kterou je ložnice s obrovským šatníkem a prostřední část se schodištěm, technickou místností, koupelnou a záchodem. Všechny 3 sekce jsou téměř stejně velké. V garáži se (dle manželky) počítá s parkováním druhého auta, samozřejmě že je tam prostor pro jedno auto a kulečníkový stůl. Vstup do garáže i do baráku je zastřešen prodlouženou střechou. Topení bude zajištěno krbovou vložkou s teplovodním výměníkem v kombinaci s elektro-kotlem. Obojí napojené na podlahové topení s výjimkou žebříku v koupelně. Ano máte pravdu, neplánujeme žádný plyn, vše na elektriku a v případě výpadku nainstalujeme přípojku na rotoped a budeme si elektriku vyrábět.

Reklama

Ještě ke krovu. Dřevo na krov se začalo řešit už v létě. Jelikož máme možnost vlastního dřeva z lesů na Slovensku, rozhodli jsme se kontaktovat místní pilu a zajistit si u ní nařezání jak veškerého dřeva na krov i střechu, tak i dalšího stavebního řeziva. V současné době se dřevo řeže a na jaře bychom ho měli dovést na stavbu. Dle známého tesaře by neměl být problém s tím, že to bude jenom cca půl roku schnout, takže doufám, že se nám střecha nepokroutí.

Náklady

Název položkyCena
Průtlak cesty na vodu
9 000 Kč
HDS + RE + revize
18 332 Kč
Expresní zápis do katastru
1 500 Kč
Odhad pozemku a projektu
4 600 Kč
Projekt voda
1 500 Kč
Stavební dozor
1 800 Kč
Požární řešení
1 500 Kč
PENB
3 000 Kč
Razítko
4 000 Kč
Projekt
10 000 Kč
Radon
2 400 Kč
Kolek Katastr
50 Kč
Poplatek ČEZ
12 500 Kč
Celkem70 182 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Evča a Péťa
Evča a Péťa (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací