Projekt

Autor: Milan a Soňa (3 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
16. 12. 2010
5 komentářů
Projekt
Příspěvek stavebníka
Po prolistování katalogu s projekty jsme zjistili, že typový projekt nám stačit nebude. Začali jsme tedy hledat vhodného projektanta.

Delší dobu jsme přemýšleli, zda si vybrat typový projekt, či si nechat udělat individuální. K inspiraci jsme si zakoupily katalog firmy G Servis, ve kterém se nám líbilo několik projektů. Nejvíc se našim představám blížil dům Lyra, nicméně nebyl úplně dle našich představ a tak jsme poslali dotaz, jaká by byla cena projektu po zapracování změn (posunutí příček a upravení velikosti domu na 9x10 m).

Poté, co nám přišla kalkulace na bezmála 70 000 Kč, rozhodli jsme se, že bude lepší si v tomto případě nechat udělat vlastní projekt, který se bude našim představám podobat nejvíce.

Na internetu jsem začala pročítat diskuze a hledat projektanty a projektové kanceláře. Ptala jsem se i několika známých. Měla jsem k dispozici porovnání nabídky asi od 4 projektantů. Ceny se pohybovaly většinou v rozmezí 70 – 90 tis., ale výjimkou nebyla ani cena 110-150 tis., což už se nám tedy zdálo přemrštěné.  Rozhodli jsme se pro nezávaznou schůzku s projektantem panem Ing. Šaffkem  (Energo projekt  - www.projektrd.cz).

Reklama

Na schůzce jsme si více upřesnili, jaké máme představy o domečku a dohodli jsme se, že nám pošlou přesnou nabídku na projekt. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli projekt ve stupni prováděcím a ne pouze pro stavební povolení, vyšplhala se cena na 95 000 Kč. Nutno ale podotknout, že v ceně je zahrnut energetický štítek (cca 6500 Kč) a vyběhání stavebního povolení (22 000 Kč) a pokud bychom chtěli projekt pouze pro stavební povolení, odečetlo by se dalších cca 30 000 Kč. V tom případě je cena za samotný projekt velmi slušná. 

Sepsali jsme tedy smlouvu a začali řešit vše dopodrobna.  Řekli jsme naší představu, že bychom rádi dům o rozměrech 10 x 9 m a aby v přízemí byl obývací pokoj spojen s kuchyní, jeden menší pokoj jako pracovna, společná koupelna se záchodem a vstupní prostor.  V horním patře jsme požadovali ložnici, dva dětské pokoje a koupelnu a záchod zvlášť. Pan projektant nám nejprve poslal studii, ve které byly tři dispoziční řešení našich požadavků.  Když jsme určili, která se nám líbí, zpracoval projekt ještě více detailně a dle mého názoru se některý tvar místností velmi změnil, ale k lepšímu.  Z vypracování podrobné studie jsme byli s manželem oba nadšeni.  Nyní jsme ve fázi, že jsou zpracované půdorysy a čekáme na Územně plánovací informaci ze stavebního úřadu.

Spolupráce s projektantem je naprosto bezproblémová, rychlá odezva, výborné nápady, u kterých se vše snaží maximálně přizpůsobit našim požadavkům. 

Reklama

Jelikož prostor ani finance na stavbu domu nejsou neomezené, musíme dělat určité kompromisy, ale v rámci možností jsou jen drobné a my jsme tak vykročili za svým vysněným domečkem.

Galerie

ProjektProjektProjektProjekt
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Milan a Soňa
Milan a Soňa (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací