Financování

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
Kategorie: Financování
25. 8. 2010
1 komentář
Financování
Příspěvek stavebníka
Domluvili jsme si první schůzku s realitní makléřkou (to bylo někdy v září 2008). Jelikož nemáme tiskárnu na peníze přišla nám vhod nabídka paní makléřky, že s námi zajde do vybraných bankovních domů zjistit možnosti financování. Ještě před tímto krokem jsem již měl trochu nastudované podmínky a možnosti u různých bank a tak jsme se vydali jen do komerční banky a do české spořitelny.

Díky tomu, že já i (nyní již) manželka máme účet u české spořitelny vyšel jejich produkt o chlup výhodněji než u komerčky a tak bylo rozhodnuto – výběr padl na úvěr ze stavebního spoření.

Začátkem října jsme podepsali rezervační smlouvu na pozemek a zaplatili rezervační poplatek. Dále jsme oba zrušili stávající již přesluhující stavební spoření (peníze se budou do začátku hodit) a podepsali žádost o úvěr ze stavebního spoření (založili jsme nové spoření), ze kterého bude financován úvěr. V listopadu po schválení úvěru jsme podepsali smlouvu na pozemek a v prosinci úvěrovou smlouvu. Začátkem ledna 2009 jsme byli do spořky pozváni k podpisu příkazu k úhradě. V průběhu ledna nastaly nějaké nesrovnalosti v dokladech (bordel ve spořitelně), takže platba byla provedena až koncem ledna. V únoru nám byl vrácen rezervační poplatek a byli jsme zapsáni na katastr jako vlastníci parcely.

Takže od prvního kontaktu s realitkou až k vlastnictví parcely to trvalo cca 5 měsíců !!! Docela mě zaráží, jaké problémy byly ve spořitelně. Čekal bych, že pracovníci starající se o hypotéky a úvěry budou tuto problematiku perfektně znát a že toto martýrium bude o mnoho méně časově náročné. Na některé naše dotazy vůbec nebyli schopni odpovědět, na jiné hledali pomoc na telefonu, nějaké formuláře vyplnili špatně, pak nastaly nějaké nesrovnalosti mezi pobočkou a centrálou, atd. No prostě jsme byli dost rozčarovaní.

Reklama

Z ukončených stavebních spoření a z pozdějšího prodeje některých nástrojů mých koníčků (moto apod.) budeme mít nějakou tu kačku do začátku. V průběhu stavby ale budeme muset vyřizovat refinancování nebo druhou hypotéku/úvěr.

Myslím, že jsme udělali dobře, když jsme si nechali od pracovnice spořky poradit a vzali jsme si zatím úvěr jen na pozemek. Pokud bychom si vzali rovnou hypotéku i na stavbu, tak dokud nevyčerpáme domluvenou částku (to znamená dokud nepostavíme), tak platíme jen úroky z vyčerpané částky. To by znamenalo, že třeba 2, 3 roky budeme platit jen úroky a cílová částka se nesnižuje, což mi přijde v našem případě docela nevýhodné, protože nezačínáme se stavbou okamžitě. V průběhu papírování okolo parcely a úvěru jsme totiž zjistili, že čekáme mimčo. Takže jsme stavbu odsunuli až na třetí kolej a začali jsme probírat svatbu a narození chlapečka. Řekli jsme si, že není se stavbou kam spěchat a zatím jsme se sestěhovali do domku mé maminky, kde jsme provedli nějaké úpravy, abychom měli svou ložnici a kuchyň.

Svatba se udála v dubnu 2009 a syn se narodil v červnu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací