Rozhodnutí stavět a výběr pozemku

Autor: Libor a Maruška (50 příspěvků)
20. 6. 2010
0 komentářů
Rozhodnutí stavět a výběr pozemku
Příspěvek stavebníka
Asi po roce naší známosti jsme začali mluvit o společném bydlení – to bylo v létě 2008. Podobně jako jiné páry i my jsme prodiskutovali několik možných scénářů.

Hned na začátku jsme se domluvili, že nechceme do paneláku – oba pocházíme z rodinných domků. V podstatě jsme se rozhodovali mezi třemi variantami – přistavět u jedněch nebo druhých rodičů, postavit další domek na zahradě vedle stávajícího domku rodičů nebo koupit parcelu a postavit domek.

V případě přístavby respektive stavby druhého domku u rodičů bychom dříve či později museli vyplatit sourozence z mé strany nebo ze strany manželky. To by v konečném součtu s náklady na přístavbu (nemluvě o stavbě druhého domku) znamenalo v podstatě stejné náklady jako na stavbu úplně nového domku (ne-li ještě vyšší).

Takže konečné rozhodnutí padlo na stavbu malého rodinného domku na nové parcele. V podstatě jsme celé léto při našich cestách po okolí mého bydliště na Mělnicku a v okolí bydliště manželky na Kladensku pokukovali po volných parcelách a také po různých typech domečků. V okolí je poměrně dost volných parcel, ale buď se nám nelíbilo prostředí, nebo v místě nic nebylo a všude by se muselo jezdit autem apod.

Reklama

Pak jednou přišla známá s tím, že vedle její zahrady bude na prodej pěkný pozemek. Pozemek jsme omrkli a začali jsme komunikovat s majitelem. Ukázalo se, že pozemek bude na prodej až na jaře a navíc kromě elektrické přípojky na pozemku nejsou sítě. Pozemek se nám líbil a tak jsme se snažili s majitelem domluvit, zda by byl ochoten podepsat nějakou předběžnou smlouvu. To se nepodařilo, protože majitel nebyl rozhodnutý, zda pozemek opravdu bude prodávat.

Proto jsme se začali poohlížet dál. Nakonec se nám zalíbila velmi pěkná lokalita nedaleko bydliště rodičů manželky. Je to na kraji obce, v mírném svahu, kde bylo nově vytvořeno 8 stavebních parcel včetně všech sítí a příjezdové komunikace, navíc s krásným výhledem do údolí. Opět jsme trochu diskutovali, kterou parcelu vybrat, ale nakonec jsme se rozhodli a kontaktovali jsme realitní kancelář, která pozemky prodávala. Konečný výběr padl na parcelu s výměrou 719m2.

O tom zase až příště.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Libor a Maruška
Libor a Maruška (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací