Pasívní domy

Autor: Štefan a Jana (4 příspěvky)
Kategorie: Příprava
6. 1. 2010
0 komentářů
Pasívní domy
Příspěvek stavebníka
Pasivní domy (EPD) představují nízkoenergetické stavby (NED) bez vytápějících radiátorů potřebných pro vytápění klasických domů. Samotná stavba domu je řešena odlišně od klasické konstrukce domů. Prvním krokem je vhodně vybraná světová strana zaručující dostatečné tepelné zisky ze slunce. Rozdílná je i konstrukce, která je co nejjednodušší, s co nejmenší plochou stěn.

Důležitá je vzduchotěsnost, která zaručuje efektivní funkci systému nuceného větrání. Vytápění pasivních domů je tady řešeno rekuperační jednotkou s teplovzdušným vytápěním, solárními kolektory, stěnovým vytápěním, teplem získaným ze slunce, energií uvolněnou z elektrických zařízení a neméně uvolněnou energií ze samotných obyvatel domu. Pasivní dům může pomoci ušetřit až 90 % nákladů na vytápění. Výhody pasivních domů jsou kromě úspor nákladů na vytápění a ohřev vody, stabilní a příjemná teplota jak v zimě, tak i v létě, zajištění stálého přívodu čistého vzduchu, nehrozí vznik plísní atd.

Základy komfortního bydlení

Vysoké hodnoty izolace tepelného pláště a vzduchotěsnosti obálky objektu jsou základem úspor. Dům se ale musí větrat, aby byl hygienicky vyhovující. Neřízené větrání okny nahradíme řízeným větráním. Vnitřní spotřebovaný vzduch má jistou energii, kterou využijeme při řízeném větrání v rekuperátoru, nepouštíme jej bez užitku okny. Dům je vybaven izolovanými rozvody vzduchu do všech místností. Takto vybavený dům není třeba vytápět, ale při velmi nízkých venkovních teplotách pouze dohřívat. Vedení tepla vzduchem je nejméně energeticky náročné.

Funkce, které je možno propracovanou technologií vytvořit

•dokonalá izolace pláště domu a jeho vzduchotěsnost je základem vysokých úspor, dům nepotřebuje aktivní systémy vytápění, úspora nákladů na rozvody a otopná tělesa •při řízeném větrání s rekuperací se využije 80-90% odpadního tepla, současně se zamezuje vzniku plísní •k vytvoření vnitřní tepelné pohody stačí pasivní zdroje energie, externí-slunce procházející okny, interní-teplo vydávané spotřebiči a lidskými těly, energie je okamžitě rozváděná do všech místností •dokonalá filtrace větracího vzduchu a tím i snížení celkové prašnosti v domě, minimalizace alergenů •sloučení funkcí cirkulačního vytápění a řízeného větrání s rekuperací tepla do jediného zařízení •pro dohřev vzduchu při nízkých venkovních teplotách stačí malý zdroj energie, např. sluneční kolektory, efektivní je tepelné čerpadlo, odebírající energii z venkovního vzduchu, •ohřev teplé užitkové vody stejným zdrojem •chlazení vzduchu v létě zemním kolektorem, nejlepším řešením je jedno tepelné čerpadlo, sloužící pro dohřev vzduchu v domě, ohřev teplé užitkové vody a i pro chlazení •pasivní domy mají potenciál pro budoucnost v trvalé udržitelnosti vlastností, ve vysoké míře přispívají k ochraně životního prostředí, jejich předností je minimalizace spotřeby energií Závěrem můžeme říci, že NED a EPD jsou určitě jedinou budoucností ve výstavbě a měly by se stát standardem pro všechny zájemce o bydlení.

Reklama

Galerie

Pasívní domyPasívní domy
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Štefan a Jana
Štefan a Jana (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací