Vrtání průzkumného vrtu

Autor: Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
23. 6. 2009
0 komentářů
Vrtání průzkumného vrtu
Příspěvek stavebníka
Pozemek byl již náš a dalším krokem pro nás bylo zhotovení průzkumného vrtu. Rozhodli jsme se tak, jelikož voda bude velice potřebná pro stavbu. Bez vody se žádná stavba neobejde a navíc jsme dostali dobrou nabídku na vyvrtání od místního podnikatele. Táta ho znal a vše domluvil. Na základě doporučení jsme se rozhodli pro průměr vrtu 160mm.

Na víkend jsme se domluvili, že přijde s proutkem a projde náš pozemek a ještě pozemek bratrance co má parcelu hned vedle. Po chvilce našel silný pramen. Na místo nálezu zatloukl dřevěný kolík. Dokázal i odhadnout hloubku vrtu. Říkal, že pramen je dost silný a hloubka by se měla pohybovat okolo 20 až 25m. Místo, kde pramen našel, nám také celkem vyhovovalo. Poté nezbývalo než napsat oznámení o provedení průzkumného hydrogeologického vrtu na místní Obecní úřad a na Městský úřad Strakonice - Odbor životního prostředí.

Když byly tyto náležitosti hotové, mohlo se přejít k samotnému vrtání. Vzal jsem si v práci na ten den půl dne volno, že budu vše sledovat a dokumentovat. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem přijel v 11 hodin na pozemek a vrt byl hotový. To jsem doopravdy nečekal, že vše půjde tak rychle… Na pozemku byly jen dvě hromádky vyvrtané skály a mezi nimi se tyčila plastová roura vyčuhující ze země.

Bylo nám řečeno, že náš vrt je 25 m hluboký. Byli jsme celý nedočkavý, jaká asi bude hladina vody ve vrtu. Vrt byl však uzavřen zatavenou plastovou rourou a zanýtován. V práci jsem si navrhl nový poklop. Byl vytvořen z roury a dvou výpalků. Nechal jsem ho vyrobit a natřel jsem ho. Původní kryt vrtu jsem odřízl pilkou na železo a ustavil nový třemi šrouby. Drželo to jako přivařené… Šrouby jsem ještě přihrábl zeminou, aby nebyly vidět a nasadil zámek. Jednoduché a velice praktické. Nikdo a nic se vám tam nedostane. Hlavně děti, které by určitě rády chtěly házet kamínky do vody ?. V případě zájmu, vám rád poskytnu návod na výrobu.

Reklama

No a nezbývalo než ve vrtu změřit hloubku vody. Na to nám postačilo několik metrů rybářského silonu, jedna matička, kousek polystyrenu a 0,5m dlouhá laťka na namotání silonu. Upevnili jsme matičku na jeden konec silonu, a druhý konec silonu byl uchycen na konci laťky. Spustili jsme matičku na dno a začali namotávat a počítat počet obmotání kolem laťky. Bylo to přesně 50,5x obmotáno kolem laťky, takže hloubka vrtu byla skutečných 25 m a kousek co roura koukala nad zem. Poté jsme k matičce přichytili ještě kousek polystyrenu, aby matička neklesla ke dnu a zastavila se na hladině a opět jsme jí spustili dolů. Silon jsme již obmotali jen 10x kolem laťky což znamenalo, že s 25 m hlubokého vrtu je 20 m vody. Byli jsme nadšeni… Voda je pouhých 5 m pod povrchem… Jsme zvědaví, až začneme čerpat vodu, jestli se tato hladina udrží.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Venclík a Jájinka
Venclík a Jájinka (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama