Sanace - statické zajištění (díl 3 z 3)

Autor: Danča a Peťas (12 příspěvků)
29. 12. 2009
0 komentářů
Sanace - statické zajištění (díl 3 z 3)
Příspěvek stavebníka
Květen 2009 - Poslední část sanace nevycházela ani tak ze statického návrhu, ale z toho že ve sklepě je na dosti místech plíseň na zdech a všechna voda při dešti stékala podél baráku. Vypadalo to asi tak že všechna voda z okapů tekla na roh baráku do „pravěké“drenáže. Jenže ta byla úplně zarostlá, takže všechna voda šla dolů k základům.

Další důvod byl praktický, protože jak začnu stavět tak na to nebudu mít čas už vůbec. A pro klid duše aby jsme proto to udělali maximum jsme se rozhodli i pro tento krok.

Jednoho dne jsem si vzal lopatu a rýč a začal jsem hloubit díru, abych viděl jaká tam je zemina a jaká je izolace okolo baráku. Po celodenním házení jsme zjistili že u baráku je přizdívka za kterou je izolace(ipa) a všudypřítomné kořeny. Podotýkám že hloubka kam jsme museli jít je cca 2,5m od povrchu takže opravdu parádička. Skladba zeminy je jíl, jíl, jíl, občas hlína a pak jíl. A to se kope opravdu „náramně a s chutí“

Základový pas jsem našel v hloubce 2,5m .Pod ní jsem nešel, abych nenarušil  základy Přizdívka byla zarostlá a plná kořenů. Po tomhle zjištění jsem začal plánovat víkend, kdy by se vyhrabala celá delší strana baráku (11m) a udělala se nová izolace a drenáž proti spodní vodě.

Reklama

Musím říct, že když jsem viděl tu délku a tu hloubku tak se mi do toho sakra nechtělo. Ještě s vědomím že to budeme kopat ručně, protože se tam bagr nedostane. Už jen tím pomyšlením mi natékali ruce.

Víkend by domluven a přijel brácha a ještě jeden podržlopata z východu. Počasí se taktéž povedlo. Sluníčko, vedro jak sviň. A místo kde se kopalo bylo na jižní straně. Takže fakt parádička. Kopání docela šlo. A tak jsme za jeden den udělali skoro celou délku baráku do hloubky 2,5m. Na druhý den zůstalo jen kopání za roh asi 2m na délku. A bylo hotovo. Za celé kopání jsme zničili asi 2 lopaty a jeden krumpáč. Po odkopání se nám odkrylo vše, potvrdilo se, že všechna voda tekla podél základů až dolů, vše bylo nasáklé a plné vody. To kopání bylo fakt úmorné.

Následovalo napojení na odpadní vodu kam se napojí drenáž a příprava na přepad z okapů. Vyříznul jsem flexou díru do trubky co jde od baráku do městské kanalizace. Následovalo natažení nopové folie po celé výšce zdi pod úrovní terénu a asi 30cm nad terén. Nopovku jsme přitloukly pevnostními hřeby do cihel a zamazali butylkaučukovým tmelem. Do vyříznuté díry jsem napojil  T –kusy KG potrubí a okolo napojení jsem to zabetonoval a zaizoloval. Mezi tím co tvrdnul beton jsme začali připravovat kačírek okolo drenáže. Bylo potřeba kamínky oprat, protože byli plné písku a to by té drenáži moc neprospělo. Kamínky jsme oprali v přepravce ve velké kádi s vodou a potom  přendali do kbelíků, aby se to mohlo nosit do výkopu. První jsme položili geotextilii na místo kde je vidět základový pás. Na ní jsme začali nosit kamínky. Hlídali jsme si spád, aby drenážní voda mohla odtékat směrem do odpadu. První vrstva kamínků byla okolo 20cm.  Na tuto vrstvu jsme položili drenážní rouru, vodováhou jsme hlídali spád a postupně jsme začali zasypávat další vrstvou kamínků drenážní rouru na výšku cca 15-20cm nad rourou. Z tohohle nekonečného nošení kamínků měla Danča několika měsíční zánět šlach na obou předloktí a všichni jsme byli tak nějak orvaní jako samice v říji. Po zasypání jsem napojil drenážní rouru do odpadu,  překryla se drenáž i nahoře geotextilii a celé se to mohlo pomalu zasypat zpět hlínou. Kačírek a geotextilie funguje jako filtr proti nečistotám. Ještě jsme připravili přepad od okapu a pro budoucí nádrže s vodou. Každou vrstvu jsme hutnili žábou asi po 20cm. Zasypání nám trvalo asi 3 dny, protože jsme to dělali v týdnu po práci.  

Reklama

Celá izolace základů nám zabrala asi týden.

Poděkování patří všem…bráchovi, Danče a podržlopatě z východu.

Bylo potřeba: Drenážní roura – 13m KG potrubí a tvarovky Nopová folie cca 20m (výška 2,5m) Pevnostní hřeby Butylkaučukový tmel Geotextilie cca 25x2m Kačírek Žába na hutnění – 3 dny

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Danča a Peťas
Danča a Peťas (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací