Příprava stavby

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
25. 2. 2009
1 komentář
Příprava stavby
Příspěvek stavebníka
Dřevo na vazbu připravené bylo, takže jsme se mohli soustředit na přípravu stavby, aby později vše klapalo co nejlépe. Přes zimu jsme nakoupili veškerý materiál na hrubou stavbu:

- bloky HELUZ 44STI a 30STI (půlky a rohovky) - stropové keramické nosníky a vložky miako19/62,5 HELUZ - betonové překlady na okna a dveře - příčkovky YTONG 100mm - komínový systém SCHIEDEL (jedno průduchový se sadou UNI final nad střechu – výborná věc) - kompletní střechu ALPSKOU CLASIC od BRAMACU (tašky, hřebenáče, krajovky a příslušenství) Veškerý materiál jsme uskladnili v areálu místního ZD, což nám velice pomohlo. Vše bylo složené na tvrdém povrchu, kde se dobře otáčely kamiony a navíc je areál oplocený a hlídaný. Parcelu máme u silnice a v místě stavby prozatím nebydlíme, takže nám odpadla tímto jedna velká starost o budoucnost našich cihel. Na parcelu jsme potom materiál naváželi, jak bylo zrovna třeba.  

Příprava stavby

Další věci, které bylo potřeba předpřipravit, bylo vyřízení odběrného místa elektřiny. Šlo tedy o poslání žádosti, potvrzení smlouvy a o domluvu, kdy přijedou do připravené budky namontovat elektroměr. Vše proběhlo během 3 týdnů. Nechal jsem si od kolegy smontovat plastový rozvaděč se dvěma 380V zásuvkami, jednou 220V a uzamykatelným hlavním vypínačem. Celý rozvaděč jsme zabudovali do plechové skříňky, aby na něj nepršelo. Rozvaděč mám potom v plánu připevnit na dům z venku, aby tak byl možné se v zahradě připojit k síti. Rozvaděč jsme zapojili ke skříňce a mohli začít vesele točit hodinami.

Reklama

Další věci které jsem chtěl ještě před započetím stihnout, byla stavební bouda. Tu jsme sehnali plechovou. Měl ji na stavbě bratránek půjčenou od strejdy a už ji nepotřeboval, tak jsme ji převezli jen o 3km dál. Je velká cca 2,5 m na 3,5m. Postavili jsme pod ní základ s pálených cihel, jen tak, že jsme je dali na zem do tvaru půdorysu boudy cca do roviny a na zem uvnitř boudy jsme nasypali a udupali asfaltovou drť. Transport boudy jsme řešili protislužbou, takže náklady na boudu 0,- Kč.

Ještě jsem během zimy nakoupil nějaké nářadí, ale moc ne, protože většinu jsme dostali od kamarádů jako svatební dar. Takže jsem si sehnal jen nějaké drobnosti, např. míchačku (z  www.zelenazahrada.cz). Ta byla docela levná a i dost velká. S kvalitou už to nebylo tak valný, ale na

Příprava stavby
Reklama

takové to domácí míchání postačí. Dále mi přišlo důležité mít kvalitní prodlužovaní kabel, tak jsem si objednal 50 m cívku se čtyřmi zásuvkami (z www.mall.cz).

A poslední věcí, ale jednou z nejdůležitějších, byla kadibudka. Tu jsme s pomocí bráchy truhláře stloukli z trámků a prken. Do dveří jsme vyřízli srdíčko a pro konfort obstarali vyřazené, leč funkční plastové sedátko. Na střechu jsme použili vlnitý eternit. Celá budka je natřena luxolem (odstín pinie). Chtěl jsem kadibudku udělat kvalitně, aby se mohla postavit na zahradě (případně i použít) po stavbě jako němý svědek našeho budování rodinného domu. Dlouhou dobu byla to nejhezčí, co na stavbě stálo, než jsme ovšem opatřili hrubou stavbu střechou.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací