Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006

Autor: Jarek a Martina (39 příspěvků)
Kategorie: Příprava
10. 2. 2009
0 komentářů
Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006
Příspěvek stavebníka
Začátkem roku 2006 jsem se rozhodl, že si koupím pozemek pro stavbu svého nového rodinného sídla. Vybrat vhodný pozemek mi nedalo příliž práce, neboť při každodenní jízdě do práce jsem jezdil kolem pozemku, který jsem dlouho chtěl, ale byl příliž drahý.

Nakonec jsme se ale s realitní kanceláří FLASH dohodli na přijetelné ceně (vlastně s paní která dům prodávala), a tak koncem jara po dotáhnutí všech administrativních záležitostí jsem začal s prací na mém novém pozemečku. Nejdříve jsme se ženou museli s tímto seznámit její rodiče, neboť bydlíme u nich v domečku, kde máme své patro. Nakonec se to vyřešilo velmi dobře a můj tchán mi slíbi, že mi se stavbou pomůže. (to jsem ještě netušil, že bez něj a jeho zkušeností bych nepostavil vůbec nic) Největším problémem tohohla pozemku byl dům, který musel být kvůli jeho nevyhovujícímu technickému stavu zdemolován.

Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006

Pozemek byl v dosti ubohém stavu. Byl velmi zarostlý jak travou tak přerostlými stromy (cca 13 let neudržovám). Nutně musela před zbouráním domu být odstraněna tahleta zeleň.

Reklama
Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006

Po vykosení trávy a likvidace stromů, což trvalo asi jeden měsíc intezivní práce došlo na bourání domu... Ráno v 6:oo hod. přijely dva bagry a dvě nákladní tatry. Po celodenní práci jsme v 18:00 hod. měli hotovo, odvezeno. Musím říci, že samotnému bourání domu předcházelo mnoho práce uvnitř buduvy na odstranění vnitřních instalací. Bourání oken, rozvodů topení vody...

Takhle to vypadalo na začátku - červen 2006
Reklama

Tak tohle je obrázek den po zbourání starého domu. V zadu je hospodářská místnost s garáží, která je dobrém stavu a moooc mi pomohla. Vedle této budovy leží hromada železa, která zbyla ze zbourané stavby. Ve sběrně jsem za ní inkasoval 25 000kč, což taky pomohlo. Dokonce si ze sběrny pro ní sami přijeli. (a to jsem netušil že o rok později bych za ní dostal dvakrát tolik)

Jelikož jsem všechny své finanční prostředky investoval do koupi pozemku a bourání domu musel jsem s následujícími pracemi počkat až na vyřízení úvěru ze stavebního spoření. Myslel jsem si, že bych ještě letos mohl postavit hrubou stavbu, ale to jsem se notně zmýlil. Úvěr od stavebního spoření se pěkně protáhl a mě nezbývalo nic jiného než počkat se zahájením stavby.

Začal jsem aspoň tím, že si nechám udělat projekt a vyřídím stavební povolení. Vybrali jsme si projekt firmy GSERVIS http://www.gservis.cz/projects/project.jsp?pk=bungalow19&query=isbungalow>0, který byl za cenu 25 000kč. Když jsme ale chtěli jednu stranu domu zkrátit o 1m bylo nám sděleno, že cena bude nová a to 76 000kč. Tento nárust ceny se mi zdál neůměrný a tak jsme poptali projekt jinde. Projekt mi navrhl místní stavební technik, se kterým jsme se dohodli na rozumné ceně.

Reklama

Dál jsem musel změřit na pozemku radon a s tímto měřením a projektem se vydal na Obecní úřad pro stavební povolení. Na stavebním úřadě mě velmi překvapili neboť podle jejich sdělení nemusím žádat o stavební povolení, ale stačí mi ohlášení stavby. K mému překvapení šlo všechno velmi rychle a já asi po dvou měsících dostal povolení ke stavbě.

Teprve stímto ohlášením stavby jsem mohl žádat o úvěr u ČMSS. Tam jsem ale narazil. Všechny jejich podmínky jsem plnil, ale nepřekonatelná byrokracie mi dávala zabrat. Úvěr jsem vyřídil asi po 4 měsících. A tím dnem mi začali starosti se stavbou

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarek a Martina
Jarek a Martina (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací