Vodorovná (trošku svislá :)) kanalizace

Autor: Sintom (25 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
18. 5. 2016
3 komentáře
Vodorovná (trošku svislá :)) kanalizace
Příspěvek stavebníka
Abych nemusel chodit ven na písek, a užil si romantické cákání ve vaně u svíček a vína, třeba i jednou, s normální ženskou, rozhodl jsem se, že do baráku umístím i kanalizaci.

Po diskuzi se známým instalatérem, který párkrát mávnul rukou a řekl jen pár užitečných rad, jako například: 1. Zachovat minimální sklon 0,5 cm na metr, raději 1 cm. 2. Při řezání dokonale odstranit otřepky nejen flexou, ale i jemným smirkem a to jen zvenku, neudělat jediný škrábanec uvnitř roury. 3. Spoje vždy dobře máznout orig. vazelínou. 4. Nepoužívat rohy 90°, pokud to není nutné, ale raději 2x 45°, aby tam nebyly prudké skoky, hlavně u stoupaček. 5. Po práci ihned zavíčkovat, ať tam nepadá bordel. 6. Extra se s tím neměř na pozici, podlaha je dost široká na dorovnání zatáček. 7. Měř se z výškou přesně tak, aby obruba vycházela pár cm na desku a nemusela se uřezávat, aby to hezky sedlo do sebe. Nedej bože, že by nevyšla pod desku a nemuselo se dokouskovávat na poslední chvíli. + jsme změnili průměry stoupačky + toalety ze 100 na 120.

Z těchto pár rad a dodokreslení drobností do projektu jsem si vše spočítal na kalkulačce a objednal v DEKu i s rezervou odboček úhlů atd. Zaplatil jsem 9.000 Kč... což nebylo málo, ale měl jsem docela rezervu materiálu. Vše jsem nacpal do kombíka i roury 3 metry a šlo se zakládat. Něco už jsem měl předbagrované (to co bylo hluboko), to co bylo mělce jsem co nejvíc táhnul podél vybagrovaných spár vedle ZB, jen se spára rozšířila. Protože jsem měl písčité podloží, podsýpal jsem to rovnou tím. Vše se udělalo podle rad. V páteřní mě moc nesedly výšky sklonu, takže přišel čas na dřevěné klínky, aby se to udělalo přesněji, takže v páteřní drážce jedu tak na ten sklon 1 cm na metr. Vše se obsypalo, nepatrně hutnilo kolem palicí, aby se nehly sklony před zasypáním. Sklony jsem měřil nivelákem (doporučuji, je to rychlé přesné a né přiblblé podle vodováhy, se kterou se kolikrát není kam vejít). Co mě potěšilo? - vše co mi zbylo, a nebylo toho málo, jsem zase do DEKu vrátil a dostal zpět 3000 Kč, tedy celé trubkování stálo 6000 Kč. No, za den (hnusný, vlezlý, studený den) bylo hotovo. Zvládne to každý sám :-). Dodám, že jsem přes e-poptávku poptával kanalizaci, i s materiálem byla nejnižší nabídka 15.000 Kč a to chtěli ještě předem všechny drážky protáhlý, aby jen pokládali, ale nedotkli se rýče. Doporučím si hluboké drážky opravdu nechat udělat bagrem už se základy. Neumím si představit, jak by jsme rýčem dělali drážku v součtu 20 metrů a hloubce až 1 metr.

Náklady

Název položkyCena
Kanalizace celkem materiál
6 000 Kč
Celkem6 000 Kč
Reklama

Galerie

Vodorovná (trošku svislá :)) kanalizaceVodorovná (trošku svislá :)) kanalizaceVodorovná (trošku svislá :)) kanalizaceVodorovná (trošku svislá :)) kanalizace
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Sintom
Sintom (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací