Přípojky sítí

Autor: Andrea a Michal (21 příspěvků)
4. 12. 2014
1 komentář
Přípojky sítí
Příspěvek stavebníka
Po dokončení střechy jsme se doma dohodli, že do zimy bychom chtěli stihnout přípojku kanalizace, vody a elektřiny. 

U elektřiny byl proces nejjednodušší - kapličku od EONu máme na hranici pozemku postavenou již od loňského října, tzn. že jde jen o to elektřinu dovést do domu, což zvládneme s výkopem na ostatní sítě.

U plynu se bude dělat pouze příprava na plyn. Obec je plynofikovaná a síť běží na druhé straně místní komunikace, ke které se připojujeme. Vzhledem k tomu, že jsme přehodnotili způsob vytápění, plyn si zavedeme pouze k domu a tam plyn prozatím skončí.

Přípojka vody a kanalizace se musí udělat. Přípravu na sítě jsme provedli již v při stavbě základové desky - prostupy. Kanalizace a voda se nachází pod základovou deskou a při spolupráci s bagristou, elektrikářem a vodákem jsme vykopali jeden pas 70cm dlouhý, kde vespod leží sespádovaná kanalizace, která nám ústí do veřejné kanalizace zhruba v hloubce 2m. Kanalizace je obecní, tím pádem nás na ni napojí náš vodák přes kanalizační šachtu, bez asistence pracovníků jiných provozních společnosti. Nad kanalizací vede zhruba v hloubce 110cm voda, kdy jsme zvolili kvalitnější hadici vedení vč. výstélky, zatím máme vše připravené k hranici pozemku a čekáme na dodání vodoměrné šachty, bez kterých to bohužel nejde. Elektřina vede v tomto pasu v hloubce 80cm, a již máme připojeno do domu.   Bohužel varianta studně u nás po několika pokusech nebyla úspěšně realizována. Jelikož máme dům na skále, variantou studně byla ta vrtaná. Uskutečnily se u nás dva průzkumné vrty a ani jeden nebyl úspěšný pro studni, která by dokázala být plnohodnotnou zásobou vody. Naštěstí vrtařská společnost ve spolupráci se svým proutkařem garantovala dva kubíky vody za 24 hodin, což se nestalo, takže nás tyto dva pokusy stály jen spoustu práce a pár dní dovolené.   Před montáží oken, která je plánovaná na druhou polovinu měsíce listopadu, musíme připravit šlicy na vodu a drážky na elektriku. Snažíme se eliminovat co nejvíce prachu z domu, dokud je čas. Voda je už téměř v celém domě vyřezaná vč. odpadů. Pro elektřinu máme zatím vykroužené zásuvky a vypínače, které jsme ve spolupráci s elektrikářem společně prošli, znovu rozmysleli, a elektrikář si pak digitálně rozkreslil rozvody elektřiny.   Po uzavření smlouvy o dodávce vody a dohodě s provozovatelem sítě byl domluven termín připojení vodovodní přípojky do řadu. Den předem se vyřízl otvor do asfaltu, odstranila se horní vrstva a provizorně se silnice zasypala štěrkem, aby mohla polovinou silnice projíždět osobní automobily. Na smluvený den ráno jsme si domluvili bagrovací práce, v poledne přijeli montážní pracovníci od provozovatele řadu a po obědě vodák na připojení kanalizace. Do večera byly přípojky zasypány na hrubo, končili jsme za tmy ale alespoň se vše podstatné stihlo.   V domě již máme vodu a odpad vysekané, drážky na elektřinu vyfrézované a zasádrované krabičky na vypínače a zásuvky. Čekáme na okna a poté pojedou práce dál.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
práce a materiál provozovateli vodovodního řadu za přípojky
2 800 Kč
elektřina - frézování, šlicy, krabičky, zasádrování
11 310 Kč
prosívka
250 Kč
vodoměrná šachta
8 600 Kč
kanalizační šachta + kanalizační trubky + práce
7 600 Kč
bagrovací práce 9,5hod.
4 900 Kč
pomocné práce - kamarád
1 450 Kč
Celkem36 910 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Andrea a Michal
Andrea a Michal (21 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama