Žumpa 9 m3

Autor: Pavel a Lucka (5 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
10. 9. 2014
5 komentářů
Žumpa 9 m3
Příspěvek stavebníka
Zdravím stavebníci. Tak až ted napíšu krátký článek z akce ,,zakopeš tu rouru do země a jdem na pivo,,. Přesně takhle to kamarád nazval, když jsem ho požádal o pomoc :)

Původně měl žumpu kompletně zprovoznit jeden místní koumák, kterého mi někdo doporučil. Když mi však řekl částku, kterou si za komplet vezme, tak jsem se mu vysmál do očí a šel k internetu studovat jak na to :).

V ten moment jsem si také řekl, že když stavba svépomocí, tak to udělám sám (s pomocí švagra a kámoše). Jelikož jsem si před stavbou řekl, že vše zvládnem sami krom topení, tak to rozhodnutí bylo na místě.

Ze začátku jsem z toho měl celkem obavy, nakonec jsem večer u toho piva usoudil, že to opravdu byla i sranda :). Práce šla hezky od ruky.. Musím sám sebe pochválit, že časově bylo vše naplánované téměř na minutu.

Reklama

Ale postupně: žumpu jsem objednával z firmy Sineko z Ostravy. Jedná se o plastovou žumpu Nautilus 9 m3. Firma mi také nabídla vše, jak se říká, na klíč s údajně akční cenou, která byla o 25tis nižší, než od zmiňovaného koumáka. Já jsem však již v tu dobu byl rozhodnut pro svépomocnou montáž. Jinak cena, kterou firma nabízela, byla 45tis.

Objednávka a komunikace s firmou na super úrovni. Jelikož nebyla skladem, tak se do 3 týdnů vyrobila, což mi vyhovovalo. Během té doby se dodělalo topení a zalívala se podlaha anhydritem.

Pak přišel onen ,,pivní,, den. Jedinou kaňkou bylo půl hodinové zpoždění bagristy hned ráno. Tuto ranní neplánovanou pauzu jsme využili ke krátké rozcvičce v místní hospůdce. S JEDNÍM pivem přišla síla i chuť a šlo se na to. Den dopředu jsem bagristovi vyznačil přesně místa výkopu, takže hned po příjezdu začal s pupkem opřeným o sklo hloubit. Malý dodatek...ten den bylo 34 ve stínu, takže jsem mu ten pupek nezáviděl.

Reklama

Za cca hodku a půl bylo vykopáno a tak jsem bagristu poslal ať začne pomalu srovnávat pozemek. Třeba toho přeci využít, navíc jsem měl na pozemku dvě kupy hlíny cca 10 m3. No a přišla na řadu ruční práce, kdy jsme spodek výkopu srovnali do roviny.

Taktéž den předem jsem si navozil strusku 16-32 takže na spodek výkopu se dalo cca 15cm a vše se zase pečlivě srovnalo a ,,udupalo,,

Přesně v moment kdy jsem lezl z výkopu přijelo auto se žumpou.. (na minutu přesně podle domluvy) takže řidič byl bud haluzák nebo frajer, protože prý ještě ráno jel někam s čističkou.

Reklama

No nebylo na co čekat, tak se bagrem žumpa pomalu sundala dolů z auta, já vše překontroloval z venku i zevnitř, zaplatil a panáček mohl vesele mašírovat do Plzně s další žumpou.

Nařezal jsem armatury, prostrčil připravenými otvory a začalo se spouštět.. Zase překvapivě bez problému. No vlastně menší byl, jednou se zvedalo zas nahoru, aby se idealně dorovnal podklad. No a když jsme žumpu perfektně dorovnali, tak na mě už před barákem troubil další panáček, tentokrát s betonem a časovým předstihem 10min :). Tak jsem mu řekl ať si počká, že přijel dříve a tady se maká na vteřiny. Pochopitelně šlo o trapný fórek po 4 lahváči.

Žumpa se začala napouštět vodou kvůli zatížení. Tlak je super, takže to šlo zase celkem rychle. Když byl pocit, že zatížení je trochu dostačující, tak se šoupl beton přesně 1,5 m3 voda se samozřejmě dopouštěla dále až po konečných cca 1/3.

Přišla na řadu menší pauza, tak jsme se pustili do řízků. Bagristu jsem zatím poslal pokračovat ve srovnávání pozemku (ten už papat nepotřeboval).

Pak přišlo na řadu propojení kanalizace se žumpou. Zas pohoda. Puzzle já strašně rád. Proběhla zkouška těsnosti atd no a pomalu se mohlo jít na finální zakopání. Propojení se obsypalo pískem kterého jsem měl požehnaně, takže se nešetřilo, dala se fólie.

Bagristu jsem požádal at začne opatrně zasypávat výkop. Asi jsem mu měl dát řízek, protože v jedné ruce měl chleba se salámem z domova a druhou rukou ovládal celý bagr a to dost neomaleně a já měl strach, že udělá díru do žumpy, přeci jen jde o plast a pouštět na něj hlínu z metrové výšky mi přišlo dost neohrabané, tak jsem ho poslal dělat to v čem byl dobrej. Byly tam ještě tři řízky, tak ....no však vy víte :).

Přišla tedy na řadu ruční práce, rozhod jsem se zakopat to ručně.. Jelikož výkop nebyl zbytečně velký, tak to nebyla zas taková dřina. No aby taky jo, když jsem viděl na okně ty prázdné kuželky :D Za hodku zakopané a vlastně tak nějak téměř hotovo.. Bagristu jsem poslal ještě at to srovná trochu před barákem, ale už se mu očividně nechtělo. Byla to hrůza, na kterou se nedalo koukat a platit 600 kc/hod za takovou mazanici se mi nechtělo, tak jsem poděkoval, zaplatil a poslal ho na oběd.

Nechci kecat v kolik hodin bylo po všem, ale mám pocit že něco kolem 15hod. Přeci jen to je 3 měsíce zpátky.

Samozřejmě až po zimě se ukáže, jak kvalitní je to práce, ale zatím vše bez problému. No co Vám budu povídat..v 18hod jsme seděli na Radečkovi a tak vlastně celá tato práce byla přesně tak, jak to říkal Tomáš... ,,zakopali jsme tu rouru a šli na pivo,,

Teď touto dobou už děláme dlažby, plovoučky, příští týden se pustím do koupelny a půjde se objednat kuchyň. Takže ,,práce,, ve které si libuje pro změnu moje žena a já trpím :)

Práci zdar stavaři a stavařky.

Jinak pro úplnost: Místní koumák si řekl o 70 000 kč. Firma Sineko 45 000 Kč na klíč. Já jsem to zvládl svépomocí za 38 000 Kč plus řízky a nějaký ten lahváč :)

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Lucka
Pavel a Lucka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací