Plynovodní přípojka

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
19. 11. 2012
0 komentářů
Plynovodní přípojka
Příspěvek stavebníka
Jedná se vlastně o část potrubí spojující veřejný plynovod a připojovaný objekt, která je ukončena hlavním uzávěrem (HUP).

Připojení k veřejnému rozvodu je pomocí ocelové tvarovky T, a to shora. K uličnímu potrubí se vede ve sklonu alespoň 5‰ a uložena musí být nejméně 500 mm pod úrovní terénu. Od jiných souběžných sítí musí činit minimální vzdálenost alespoň 400 mm. Při křížení je bezpodmínečně nutné zachovat vzdálenost alespoň 100 mm.

Plynovodní přípojka

Přípojky se zcela výjimečně provádějí z plastů, a to pouze za souhlasu správce sítě. Ve většině případů je přípojka pořizována z ocelových bezešvých trubek. Ty musí být nutně opatřeny antikorozní ochranou. Korozi v tomto případě mohou způsobovat jak elektrické proudy, tak zemní vlhkost. Na protikorozní ochranu plynovodů a ochranu produktovou je kladen zvlášť velký důraz.

Reklama

Na jejich vnější povrchy jsou natavovány 2 vrstvy asfaltových pásů. Asfaltová vrstva je i zevnitř trub. Tato antikorozní opatření patří k těm pasivním. Aktivní ochranou je ochrana katodová. Tato ochrana zajišťuje, že v případě vzniku galvanického článku bude potrubí katodou a nebude z něj tedy kov ubývat. 

Plynovodní přípojka

Trubní vedení je třeba vést pouze tam, kde nebude vystaveno mechanickému namáhání, případnému poškození, koroznímu nebo teplotnímu působení. Pokud by tyto situace mohly nastat, je třeba uložit potrubí do tzv. chráničky, čili ochranné trubky. Stejným způsobem je třeba postupovat při pokládce trubního vedení při průchodu dutými nepřístupnými konstrukcemi, základy nebo obvodovými zdmi staveb. V případě plastových materiálů nesmí  teplota překročit 20°C a u materiálů ocelových 50°C.

Reklama
Plynovodní přípojka

HUP se osazuje mimo budovu nebo na vnější straně obvodové stěny budovy. Stejně tak je možné použít k tomuto účelu speciální skříň v oblasti hranice pozemku. Jednoznačně tedy platí, že musí být umístěn na trvale větratelném a zároveň dobře přístupním místě. Je zakázáno umisťovat jej do šachty.

Plynovodní přípojka
Reklama

Po úspěšně dokončených zkouškách je zapotřebí velmi opatrně všechna trubní vedení obsypat a následně zasypat. Hutnění obsypů i zásypů musí jednoznačně odpovídat druhu potrubního materiálu a nárokům na vlastnosti povrchu zahrnuté rýhy.

Plynovodní přípojka

Zuzana Bohdalová Foto: woodstoves-fireplaces.com, stoneleigh-eng.com, pexgol.com, freepatentsonline.com, search.har.com,  derhandwerksmeister.com, hazmeprecio.com, comune.castiglione.mn.it, soelia.it.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací