Přípojka vody a elektřiny

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
8. 10. 2012
0 komentářů
Přípojka vody a elektřiny
Příspěvek stavebníka
Kabely, které byly z domu vyvedeny průchodkou v základech a prozatím byly smotány vedle domu, bylo třeba položit do země a připravit k připojení.

Bagrem se vyhrabaly díry pro uložení kabelů. Kabely jsme před uložením do země protáhli chráničkou (červená hadice) a teprve poté jsme chráničku s kabelem položili do výkupu.

Všechny výkopy jsem nafotil, nakreslil si plánek, změřil a zakreslil jejich délky a vzdálenosti od domu.

Následně se výkop s položeným kabelem do přibližně poloviny své výšky zasypal zeminou a poté se na zeminu do výkopu položil ochranný pásek, který jsem koupil v prodejně s instalatérskými potřebami. Červený pásek jsem použil pro výkopy s elektřinou a modrý pásek pro výkop, ve kterém je vedena hadice s vodou z vrtu. Elektřinu z domu bylo nutné dovést:

Reklama
  • K rozvaděči stojícímu na hranici pozemku
  • K místu budoucího vjezdu (elektrický pohon pro vrata)
  • K vrtu (připojení čerpadla)

Hadici pro přívod vody z vrtu jsem umístil do samostatné chráničky (ne dohromady s elektřinou). Výkop, ve kterém je vedena hadice s vodou, jsme udělali hluboký kolem 1m. Po uložení přívodů elektřiny a vody se všechny výkopy zasypaly a zbývalo provést připojení ve studni (voda a elektřina) a do rozvaděče (elektřina). Ručně jsem dokončil výkop u rozvaděče, a v základech pod rozvaděčem jsem našel připravenou průchodku, kterou jsem prostrčil kabel dovnitř, aby mohl elektrikář připojení dokončit. Podobně jsem ručně vyhloubil konec výkopu u skruží, které jsou kolem vrtu. Ve spodní části skruží jsem udělal bouracím kladivem díru a protáhl obě chráničky (jednu s hadicí a druhou s kabelem) do prostoru studny.

Připojení provedl elektrikář za 1 den. Zapojil rozvaděč v domě, připojil kabel k elektro sloupku na hranici pozemku a také připojil čerpadlo ve vrtu.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací