Vystavba vodovodní šachty

Autor: Martin a Ivča (25 příspěvků)
31. 1. 2012
0 komentářů
Vystavba vodovodní šachty
Příspěvek stavebníka
Konečně jsme se dočkali první větší akce na našem pozemku. Šlo sice jen o vybudování vodovodní šachty,ale moc jsme se těšili, že už budeme moc něco dělat. Šachtu jsme stavěli 9.10.2010. To byl poslední den, kdy bylo hezky.

Měli jsme na výběr ze 3 variant. Buď nám šachtu zajistí firma, která budovala novou silnici v zástavbě, v rámci výkopu vodovodního řádu nám vodárenská dodá šachtu, vykopou, položí a nachystají na propojení.

Tuto variantu jsme hned zamítli z duvodů finanční stránky. Pro firmu, která budovala komunikaci včetně in.sítí, jsem pracoval s bagrem.

Další možnost byla odkoupení plastové vodovodní šachty. Tuhle možnost jsme také zamítli ze stejného důvodu :-). Jelikož jsme se strašně moc těšili na první budování a vůbec práci na našem pozemku, volili jsme 3 variantu, že si šachtu vybudujeme sami.

Reklama

Ta nám přišla nejvýhodnější a finančně nenáročná. Jsem vyučený zedník, tak to pro nás nebyl žadný problém. Ztracené bednění jsem sehnal od znamého za pusu. Stálo mě na celou šachtu 500 Kč. Dále fura písku, kterou jsme si rozdělili se sestřenicí od manželky, která staví naproti přez ulici, stála 400 Kč a cement stál 813 Kč.

Výkop díry na šachtu pro nás nebyl žádný problém. Výhodou bylo, že jsem v tu dobu dělal na té ulici zemní práce a z naší firmy tam stál bagr, takže jsem poprosil pana šéfa a za 3 minuty byla díra hotová. Samotná šachta nám zabrala celý den, ale pocit, který jsme měli, se nevyrovná ničemu jinému.

Prostupy jsme řešili eletrickou chráničkou tak velkou, aby jí prošel vodovodní poliš. Schůdky jsou přímo z betonových skruží, které jsem pozbíral po stavbách vlivem rozbití šachty, která se vyhazovala. S výstavbou mně pomáhal můj taťka, který je vyučen taky zedník, takže je to moc velká pomoc, které si moc cením.

Reklama

Práce nám šla dobře od ruky a než jsme se nadáli v 18:00 bylo hotovo. Dno jsem později prohloubil a protože je tam jílovité podloží, nasypal jsem na vybrané dno větší kameny (štěrk) a na vršek jemnější.

Až byla vodovodní šachta hotová, došlo na připojení k hlavnímu řádu. Tím že, pokladku hlavního vodovodního řádu dělala firma, došla nám faktura za zemní práce a připojení do vodovodní šachty.

Nejdříve jsme se trochu zhrozili, cena za přivedení vody do šachty a za zemní práce činila 10 953 Kč. Ve finále jsme museli ještě zaplatit na úplné připojení v šachtě, kde nám namontovali vodoměrné hodiny, za které si účtovali 1350 Kč.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za připojení
10 953 Kč
Poplatek za připojení vodoměru
1 350 Kč
Cement
813 Kč
Písek
400 Kč
Ztracené bednění
500 Kč
Celkem14 016 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Ivča
Martin a Ivča (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama