Na návštěvě u stavitelky Martiny

Autor: Tereza Malinová (119 příspěvků)
27. 9. 2017
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Martina staví se svým manželem patrový dům. Během stavby sice nemá čas psát blog, i přesto se ale chtěla podělit o své stavební zkušenosti a plány, a tak nás pozvala na návštěvu i s kamerou.   Povídali jsme si nejen o tom, jak s manželem neměli ani páru, kde a jak začít, ale také o tom, proč staví z cihel Heluz Family 50 a z jakého důvodu nebudou dům zateplovat.

Tvorba projektové dokumentace

Martina se přiznala, že vůbec nevěděla, jak se ke stavbě domu postavit, kde začít a na koho se obrátit. A tak si jednou sedla k počítači a udělala si soupis místností včetně jejich vybavení. Nakonec se manželům nabídl kamarád projektant, který jim s projektem domu a vyřizováním potřebných dokumentů pomohl. „Projektantovi jsem třeba napsala, že v garáži nebude stát jen auto, ale že bychom zde chtěli uskladnit také kola a lyže,“ vzpomíná.

Pozemek koupili i se starým domem

Jak to ale bylo vůbec s pozemkem, jehož rozloha činí 1160 m2? „Našli jsme inzerát a pak jsme se přes tchýni, dostali k majitelům. Prodávali pozemek dlouho, nakonec se rozhodli, že jej opravdu prodají.“ Nutné je ale doplnit, že Martina s mužem koupili pozemek i se starým domem, který čekala demolice. Pozemek se nachází ve staré zástavbě rodinných domů, bylo zde nějaké omezení? „Naštěstí ne, nejsme již v centru, kde se to hodně hlídá.  Můžeme si tak postavit plochou střechu. Až na archeologický průzkum, který zařizoval náš projektant, zde nebyla žádná omezení.“

Na návštěvě u stavitelky Martiny
Reklama

Stavba svépomocí?

Musel jsem se samozřejmě Martiny zeptat, do jaké míry plánují stavbu svépomocí. Stavba svépomocí nebo na klíč? „Protože s manželem nejsme ani jeden manuálně zručný, rozhodli jsme se, že si budeme najímat firmy nebo jednotlivé řemeslníky. Snažíme se vybírat řemeslníky z okolí. Myslím, že je to flexibilnější, a že když se objeví problém, rychle přijedou,“ říká Martina.

Dům z cihel Heluz Family 50

Projektant nechal na majitelích, aby si sami zvolili, z jakého materiálu budou stavět. „Materiálů je na trhu obrovské množství. Nakonec jsme vybrali cihlu bez zateplení. Chtěli jsme úsporný dům z tlustých cihel, a proto jsme sáhli po broušených cihlách Heluz Family 50, do kterých se lépe zasekává, a které mají výborné tepelněizolační vlastnosti. Na garáži pak máme Heluz Family 30. Zateplení domu nechceme, protože se nám nelíbí, že zateplený dům je dutý. Přijde nám křehký. Navíc máme dva syny a mám obavy, že by zateplenou fasádu poničili třeba míčem. Zdění jsme prováděli na pěnu,“ vysvětlila mi Martina.

Na návštěvě u stavitelky Martiny
Reklama

Zelená úsporám nevyšla

Protože cihly splňovaly všechny potřebné parametry pasivního domu, uvažovala Martina o dotaci Zelené úsporám. Nakonec si to ale rozmyslela, protože v programu je jednou z podmínek rekuperace. „Rekuperaci jsem nechtěla, protože se nedá v domě větrat. Úplně jsem princip tedy nestudovala, ale my větráme pořád, takže kvůli tomu. Dokonce máme okna se zimní i letní ventilací.“  

Strop, střecha a vytápění

Dům má rozměry 21 x 11 metrů. V nejširších místnostech, podle slov majitelky, nebylo možné udělat keramobetonový strop Heluz, který manželé původně chtěli. Volba nakonec padla na stropní panely Spiroll 320. Střecha nad prvním patrem bude pochozí, svrchní vrstvu zvolili manželé kačírek a z části dřevěnou terasu. Vytápění v domě zajistí podlahové topení na plyn. Barva venkovní omítky bude šedivá a dům bude z části obložen dřevem. Podlahy si Martina vybrala dřevěné, v technické místnosti, předsíni či spižírně pak položí dlažbu 60 x 60 cm. Martina se s rodinou plánuje nastěhovat do konce letošního roku, přejeme jim, aby se jim to povedlo a děkujeme za pozvání. Chtěli byste nás také pozvat k sobě na stavbu? Napište nám na email: nataceni@svepomoci.cz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová
Tereza Malinová (119 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací