Stavíme bezpečný komín v 21. století

Autor: Komíny CIKO (3 příspěvky)
Kategorie: komín
19. 9. 2017
0 komentářů
Stavíme bezpečný komín v 21. století
Příspěvek stavebníka
Pohled na bezpečnost komína ve stavbě se za poslední roky výrazně změnil. Staví se jinak než před 20 lety, všechny typy domů se čím dál víc izolují a utěsňují. To znamená skokový nárůst výšky tepelné izolace stropů, kterými musí komín procházet, navíc při velmi častém požadavku na parotěsnost celé stavební konstrukce.

Vedle toho stoupá obliba konstrukcí z hořlavých materiálů a s tím zvýšené požadavky na požární bezpečnost stavby. Všechny tyto trendy výrazně ovlivňují požadavky na komínové těleso, jeho konstrukci a způsob začlenění do stavby.

Stavíme bezpečný komín v 21. století

Obr. Následky nesprávně zaizolovaného stropu kolem komína Co to v praxi znamená pro bezpečnost komínového tělesa ve stavbě? Především zcela odlišný přístup k řešení prostupů komínu stavbou. Tam, kde dřív vyhovovala provětrávaná mezera, je dnes silná vrstva izolace. A s touto změnou délky neochlazované části komína (v prostupu) narůstá riziko kumulace tepla ve stropě kolem komína až nad únosnou mez. Netýká se to jen novostaveb - bohužel nejsou až tak výjimečné případy, kdy se po zateplení podkroví shoří stará chalupa.

Reklama
Stavíme bezpečný komín v 21. století

Obr. Porovnání teplot kolem komína při tloušťce stropu 100 a 600mm Jaké je tedy zadání z pohledu bezpečnosti? Pro požární bezpečnost je maximální přípustná teplota na hořlavé konstrukci 85°C. A z praxe víme, že v neochlazované části komína dochází až k několikanásobnému překročení této "bezpečné" teploty. Je tedy třeba zajistit dostatečný teplotní útlum mezi povrchem komína a nejbližší hořlavou konstrukcí. Pokud není požadavek na těsnost budovy, vyhoví kolem komína kvalitní minerální izolace. Ale při požadavku na parotěsné provedení stavby je situace jiná a správnému řešení detailů je třeba věnovat adekvátní pozornost.

Stavíme bezpečný komín v 21. století
Reklama

Obr. Realizace parotěsného prostupu nerezového komína střešní konstrukcí Jediné ucelené řešení, které splní uvedené požadavky, dodává na trh český výrobce komínových systémů CIKO. Jedná se o sériově vyráběný systém parotěsných prostupů CIKO STOPER z pěnového skla, tedy z nehořlavého a parotěsného materiálu. Předností těchto prvků jsou deklarované a garantované vlastnosti tepelného útlumu, parotěsnosti a požární bezpečnosti. Navíc s možností napojení okolní parozábrany.

Stavíme bezpečný komín v 21. století

Obr. Realizace parotěsného prostupu zděného komína hořlavým stropem Při správné volbě a montáži prvku CIKO STOPER dosáhnete požadovaných vlastností detailu stavby. Ukázku montáže prostupu na nerezový komín si můžete prohlédnout na webu ciko-kominy.cz. Konzultace a poradenství jsou u CIKO zdarma, což se týká i vlastního návrhu komína a přívodu vzduchu na hoření.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Komíny CIKO (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací