Pod střechu za tři týdny

Autor: Jirka a Katka (6 příspěvků)
5. 4. 2015
0 komentářů
Pod střechu za tři týdny
Příspěvek stavebníka
Zdravím všechny. Téměř po roce každovíkendového/dovolenkového stavění a hraní si s dcerou v týdnu, jsem si konečně sedl k PC a našel si trošku času sepsat něco o naší stavbě.

V předchozím članku jsem skončil deskou, nastal tedy čas vyhnat domek konečně nahoru.

Ještě před začátkem konstrukce bylo nutné sehnat komín. Objednal jsem 8.5m komín Heluz Izostat Duo (zrovna v akci v ceně Heluz Klasik). Zvolil jsem ho z jednoho prostého důvodu. Je z půltvarovek. Táta byl na operaci žlučníku. Věděl jsem, že komín budu muset postavit sám a půltvarovky se rozhodně manipulují lépe. Také jsem ještě v předstihu vybetonoval 25cm 50x50 podklad pod komín. Na zašalování jsem použil zbylé tvarovky ZB. Domek začal růst 1. Července, kdy dle domluvy přijela firma Ekopanely s.r.o. založit dřevěnou konstrukci. Pokud si dobře pamatuji, bylo to úterý. Pracovní týden byl trošku krušnější, takže jsem se na stavbu dostal až v pátek. Dřevěná konstrukce z KVH hranolů je zcela mimo naše svépomocné zásahy. V pátek už na desce stálo spodní patro z větší části zaklopené OSB deskami a na patře byly na montáž připravené štíty.

V sobotu jsem se hned pustil do komína. Vystavěl jsem prvních cca 2.5m pod patro. Víš zatím nebylo potřeba jít, byl dostatek času.

Reklama

V pondělí dopoledne jsem si na chvíli na stavbu přeci jen odskočil. Dovezli objednané střešní latě a bylo potřeba je složit. Na stavbu jsem přijížděl o půl desáté, teploměr v autě ukazoval 32°C. Pánové od ekopanelů se už činili – zrovna připravovali půlštoky. Chvíli jsme si popovídali a pak jsem musel zpátky do práce. V úterý měli vše hotové. Je vidět, že to nedělají poprvé. :-)

Ve středu si stavba odpočala, ve čtvrtek nastoupili střechaři opět domluvení přes Ekopanely. Nechtěl jsem tady nic podcenit a raději jsem si vzal firmu domluvenou přes „stavbyvedoucího“  od Ekopanelů, než shánět někoho svého. Jednak jsem veděl, že pracují rychle, ale hlavně jde o kvalitu. Dřevostavba si žádá svoje a doporučená firma s nimi má zkušenosti.

Na stavbu jsem se opět dostal až v pátek, ale ve čtvrtek už mi přišla fotka od táty, kde byla za den hotová celá vazba. (Je to sedlovka, je jednoduchá – ale i tak mě jeden den překvapil). Pokračoval jsem tedy komínem. V sobotu jsem ho vcelku volným tempem vyhnal nad kleštiny. Pak mě trošku zdrželo zvykání si na výšku a na lešení na kleštinách ze třech trámků a čtyřech 1x1m desek. Přeci jen z kanclu do „výšin“. V neděli byl komín skoro hotov. Na lešení na kleštinách už jsem v tu dobu měl ještě dvě kozy a na nich další desku, přesto jsem na poslední dvě řady tvarovek nedokázal dosáhnout. V pondělí naštěstí vypomohl známý, kterému výšky problém nedělají vůbec. Na výše zmíněnou konstrukci si ještě přihodil dřevěnou židly a stál tak na židly už komplet nad střechou a komín mi „dorazil“.

Reklama

Mezi tím už byli na stavbě střechaři a už tam na ně čekala složená krytina Bramac Protector červenohnědá a veškeré potřebné komponenty (tedy kromě oplechování komína, na které jsem tak trochu zapomněl. Naštěstí ho po domluvě operatvině sehnali.

Hrozně mě bavilo je sledovat. Pracovali ve třech. Jeden podával, dva laťovali. Neskutečná rychlost… V pondělí odpoledne měli tři čtvrtiny střechy zafóliované a zalaťované. Jakmile se šlo dostat ke komínu po latích, dostal kabátek z flexi lepidla.

Pánové pokračovali na střeše. Od středy jezdili v pěti. Bylo děsné horko a já se divil, že to zvládají. Jednou za dvě hodinky pauza na cigárko případně sváču a jedeme dál. Končili kolem půl třetí, v těch pařákách, které stále panovaly, se nedivím.

Reklama

Já jsem mezitím tahal celý komín do lepidla. V pátek byla střecha skoro hotová. Chybělo pouze položit tašky okolo už namotnovaných střešních oken.

Také dorazil stavbu zkontrolovat p. Jiříček z Ekopanelů a dovezl nám zakládací lišty a recyklované plastové hranovy 6x4cm, na které se následně zakládá ekopanel. V sobotu už tátovi bylo dobře, takže jsme rovnou namontovali nad sokl tyto díly a v neděli jsme objeli celý sokl jednou vrstvou lepidla.

Následující víkend jsme pak koupili roury a vytvořili provizorní odtok z okapů, aby nám při oplášťení nestříkala voda na panely. Stavět ještě nebylo z čeho, takže jsem také zasypal výkop u soklů. Marně jsem hledal u lopaty vypínač. Ale co už. Ještě chvíle práce s lopatou a pak nám konečně přibudou i nějaké ty zdi. Ale o tom až v dalším článku.

Celou tuhle fázi perfektně shrnují slovo okolo projíždějícího cyklisty: „ Ty v..e, oni už mají střechu a nemají zdi“ :-)

Náklady na stavbu bohužel neuvádím. Budu to muset sečíst až stavbu dokončíme. Malá se budí, jdu si hrát. Probírat se fakturami by neskončilo dobře. Tedy pro ní ano, pro ty faktury už ne.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jirka a Katka
Jirka a Katka (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama