Jak jsme se pustili do krovu

Autor: Kuba a Lucka (13 příspěvků)
24. 3. 2015
0 komentářů
Jak jsme se pustili do krovu
Příspěvek stavebníka
Poté, co jsme v polovině prosince úspěšně dokončili schodiště, nás čekala další a mnohem důležitější etapa stavby a tou byl krov. Už při kalkulaci projektu před zahájením stavby jsme se rozhodovali, zda se do krovu pustit sami, nebo to zadat tesařům.

Po dlouhém a dlouhém rozhodování už v průběhu stavby jsme dospěli k závěru, že se do toho přeci jen pustíme sami. V průběhu října a listopadu jsme průběžně začali poptávat řezivo. Po objetí pil v okolí nám moc do smíchu nebylo, buď byly termíny dodání až někdy v lednu a nebo byla cena okolo 8.000kč za kubík. Tak jsme zkusili zadat poptávku přes internet, během pár hodin se nám ozvali z jedné pily u Zdic a plácli jsme si. Hned o týden a něco (8.12.2014) bylo řezivo na parcele a při první příležitosti se šlo na věc.

Konce vaznic a krokvic které budou tvořit přesahy se rovnou brousily a natíraly lazůrou a zbytek se impregnoval Lignofixem. Poté, co se usadily a přikotvily vaznice, jsme si na hlavní loď vytáhli dvě krokvice (16/10 cm) a začalo nekonečné měření a vyřezávání dvou vzorů, podle kterých se vyřezávaly další krokve stejného typu. S první vzorovou krokví jsme se trápili celé odpoledne po práci než všechno bylo  " í á " . Za následující, poslední víkend před Vánoci, kdy počasí díky bohu přálo jsme podle dobře připravených vzorů vyřezali, obrousili a natřeli 15 párů krokví. Hned v pondělí jsme to s kolegou z práce vytahali nahoru a začalo stavění lega. Krokve se rozměřily a usadily na rozteče, podle celkové délky a počtu krokví, na daný rozměr a začalo přibíjení a šroubování. Krokve jsem přibíjel hřebíky o délce 220 a 250mm a ve vrcholu se svrtávaly a šroubovaly závitovkou M16 s velkoplošnýma podložkama. Jak se blížil konec roku, začalo přituhovat, sněžit a vše se zpomalilo, ale dělalo se dál. Hned po Štědrém dnu jsme začali s malou lodí, kde se opakoval postup se vzorovou krokví a za jeden den byly 4 páry krokví hotovy.

Pak přišla nejhorší část na celém krovu, úžlabní trámy a vyřezávání zbytků krokví k úžlabním trámům. Trvalo týden než jsme dokončili posledních 6 krokví, které ústily do úžlabních trámů. Pak už scházeli dát jen kleštiny 16/8 cm a zdálo se být hotovo. Kleštinu jsme vždy zvedli pod vaznici a podepřeli ji stojkamy a svrtaly se s krokvicí. K sešroubování  jsem opět použil závitovku M16 a navíc jsem mezi kleštinu a krokev dával tesařskou podložku "buldok", která  zabraňuje střihu mezi kleštinou a krokvicí. Do budoucna schází  jen podezdít jednu vaznici a 10.1.2015 bylo hotovo :)

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vaznice, pozednice (kupovány před beton. stropu)
11 000 Kč
Lignofix 10l
1 800 Kč
Spojovací materiál
1 300 Kč
Doprava + skládání
1 000 Kč
Řezivo
40 000 Kč
Celkem55 100 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba a Lucka
Kuba a Lucka (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama