Střecha

Autor: Jarda a Verča (9 příspěvků)
20. 3. 2015
2 komentáře
Střecha
Příspěvek stavebníka
Po dovolené jsme se pustili do střechy. Střecha je pultová s rozdílem 50 cm na 14m. Na přední, střední a zadní část jsme umístili pozednice, do nichž jsme vyvrtali díry a přišroubovali. Poté nám dovezli 30 kusů I-OSB nosníků.

Jelikož měli délku 7 m a váhu asi 70 kg, tak byl problém je do patra dostat. Nakonec nám opět pomohl pán s rukou na autě a během 1,5 hodiny jsme je do patra dostali. Občas ve mně zatrnulo, když se nám houpali nad hlavou, ale žádná naštěstí nespadla, ani se nepoškodila. Ještě jsme ten den stihli polovinu nosníků umístit na pozednice a částečně ukotvit. Ze začátku jsme s kotvením trochu trápili, ale pak jsme si vymysleli systém a šlo to mnohem rychleji. Další týden jsme naskládali zbylé nosníky a vše ukotvili. U druhé části jsme si museli dávat pozor na to, abychom nosníky špatně neřízli a aby byly mezery na konci nosníku od zdiva stejné, nebo alespoň podobné, jelikož na konci je žlab se spádem.

Když byly všechny nosníky ukotvené, pustili jsme se do pokládky paropropustné fólie. Ještě před pokládkou byly nutné provrtat díry zpředu domu, jelikož máme střechu provětrávanou. Folii jsme tahali vždy z jednoho nosníku na druhý a kotvili jsme ji latěmi a šrouby. Folii jsme mezi sebou lepili páskou. Do boků nosníků jsme vložili vatu, protože zespodu bychom se již nedostali. Boky folie jsme vytáhli na atiku a přilepili. Když byla hotová asi polovina střechy, začali jsme pokládat desky a šroubovat je k latím. Okolo komína bylo nutné udělat větší mezera, jelikož ke komínu nesmí přijít nic hořlavého. Jelikož jsem nestíhal, tak se musela účastnit i manželka, která před začátkem stavby nevylezla ani 2 metry na žebřík :)

Ještě před dokončením zakrytí střechy jsme udělali žlab, který jsme vyspádovali pomocí polystyrenu a navrch jsme dali desku a zapěnovali. Bok žlabu není úplně rovný, ale na funkci to nemá vliv.

Reklama

Zároveň jsme ještě museli natáhnout komín do lepidla. Časem možná obložíme nějakými cihelnými pásky nebo jen natřeme.

Když bylo zakrytí střechy hotové, tak se nechala položit PVC folie. Nejdříve se položila folie na celou plochu, aby to desek již nezatékalo a poté se dělalo kotvení na atiku a okapničky. Poslední den se vyvrtali otvory pro větrací komínky ke kanalizaci a 16 komínků pro provětrávání střechy. Od této chvíle už nám do domečku nepršelo. Posledním krokem bylo přidělání hromosvodu, který byl hotov během necelých 3 hodin. Když jsem poptával položení folie a hromosvodu, tak nabídky některých firem byly i dvojnásobné, oproti realizované nabídce. Brali jsme nabídku nejlevnější, ne kvůli ceně, ale kvůli zájmu majitele cokoliv vysvětlit, ukázat a ochotě si domluvit termín realizace.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarda a Verča
Jarda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací