Zdění přízemí

Autor: Jarda a Verča (9 příspěvků)
16. 2. 2015
4 komentáře
Zdění přízemí
Příspěvek stavebníka
Tak a teď je to na nás. V květnu 2013 jsme napenetrovali desku navařili pásy hydroizolace pod nosné stěny. Udělali jsme pouze jednu vrstvu dle projektu. Příště bychom udělali 2 vrstvy pro jistotu, není to takový výdaj navíc oproti tomu to někdy opravovat.

Cihly na celé přízemí jsme měli koupené a uskladněné ve stavebninách. Domluvil jsem si termín dovozu na den před tím, než se začne zakládat. A ouha, v domluvený termín jsem čekal na stavbě a nikde nikdo. Tak jsem volal do stavebnin a prý že řidič dal výpověď, a není nikdo, kdo by palety s cihlami odvezl. Takže první větší problém ještě než jsme začali. Nakonec se podařilo sehnat jiné auto a cihly navečer na stavbu dopravit. Paradox je, že stavebniny máme asi 300m :)

Následující den v sobotu (3 dny po narození syna) jsme se pustili do zakládání. Zedníci dorazili ještě dříve, než bylo domluveno, celou desku si změřili a mohlo se začít. Celkem nás bylo 6 a 2 zedníci a měli jsme co dělat, abychom to za celý den stačili. Problémem bylo, že deska v jedné části byla vyšší asi o 3 cm a proto jsme museli nanášet velkou vrstvu zakládací malty, a někde i vrstvu betonu, protože by malta nestačila a sehnat jí je problém. Nanesla se tedy vrstva pod všechny nosné zdi, vyrovnala a pak se začali usazovat cihly. Vše trvalo asi 9 hodin. Tento den to bylo poprvé, kdy jsem držel cihlu v ruce :)

Poté jsme cihly vysypali dodaných drceným EPS a poctivě zakryli. Pokud se pracuje s kuličkami polystyrenu, nesmí foukat, nebo je budete mít všude, jen ne v cihlách. No prostě taková zima v létě. Nejdříve jsem to dělal dle návodu po kouskách s plastovou hranatou miskou s vyřízlým dnem. Šlo to pomalu, ale šlo. Pak mě napadlo vzít celý pytel a sypat to tam rovnou. Šlo to mnohem rychleji a odlétaných kuliček nebylo o moc víc. Jen ty dodělávky jsem udělal přes misku.

Reklama

Poté jsme, většinou ve 2 lidech, zdili. Zdili jsme na pěnu, tak to šlo velmi rychle. Stačí přetřít cihlu vodou kvůli prachu a nanést 2 řady pěny 5 cm od okraje. U užších cihel stačí jen 1 řada. Došli jsme až k řadě, kde se dávali okna. Zde jsme umístili z boku a zespodu cihly s kapsami, kam se umísťuje XPS okolo oken. Pak už jsme vše dozdili až po překlady.

Překladů bylo mnoho. Nejdelší byly 3m nad garáží. Nejdříve jsme si to vyzkoušeli asi na metrovém překladu a pak jsme šli rovnou na ty nejdelší. Kdybychom si ho nechali nakonec, tak bychom to už asi nedali. Dávali jsme 1 překlad, EPS a další 4 překlady, které jsme svázali drátkem, aby nespadli. Po celém dnu bylo hotovo.

Následovaly věncovky okolo celého domu na vnější i vnitřní straně, kromě nosných vnitřních stěn, kde bylo dřevěné šalování. Věncovky jsme lepili opět na pěnu. Na cihlách to bylo v pohodě, ale problém byl nad překlady. Jako nezkušený jsem to také lepil na pěnu, akorát jsem si neuvědomil, že horní strana překladů je zakulacená a věncovky budou vybočené. Tak až se bude dělat fasáda, některé se budou muset odsekat.

Reklama

Poté jsme dovezli armakoše a bednění, které jsme si u rodičů v garáži připravili. Armakoše jsme vyskládali do kapes a svázali k sobě. Napojení rohů a vnitřních zdí jsme dělali podle skript stavební fakulty vysoké školy, protože nikde na internetu se nadalo sehnat správné navázání, rsp. vždy jen část informací. Na vnitřní nosné zdi jsme umístili bednění a do nich koše. Bednění se skládalo za 2 OSB desek a cca po 80cm byly závitové tyče, kterými to bylo stažené. Ještě jsem to chtěl stahovat z horní strany, ale nebylo to potřeba. Chybou bylo, že jsem nedal závitovky do nějaké trubky, tak se tam zabetonovali a já je všechny pak musel uřezat. Když jsou v nějaké trubce, tak stačí vyklepnout. Betonování věnce se dělalo nadvakrát, protože jsme míchali beton na stavbě a zároveň se dělali armakoše. A to se opravdu za den zvládnout nedá. Po vybetonování věnce jsem odstranil bednění a vše bylo připraveno pro panelový strop.

Ještě než se udělal strop, s manželkou jsme založili všechny příčky. Pod příčky jsme opět navařili hydroizolaci. Založení nám trvalo den. Pak jsem všechny příčky dozdíval už sám. Některé příčky jsme trochu pozměnili oproti projektu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jarda a Verča
Jarda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací