Krovy a střecha

Autor: Martin a Petra (16 příspěvků)
6. 1. 2015
0 komentářů
Krovy a střecha
Příspěvek stavebníka
Zdravíme stavebníky. Koncem září jsme zalili strop a čekala nás pořádná výzva, dostat domek do zimy pod střechu.

Strop jsme nechali alespoň 10 dní uzrát a pravidelně jsme ho kropili. 5. října nám pak náš soused pan Slavík opět založil první řadu cihel podkroví. O následujících několika víkendech jsme dozdili podkroví pod druhý věnec. Jelikož máme v projektu celkem 3 pozednice v různých výškách, byla to docela pakárna, ale zvládli jsme to. Následovalo vyzdění koryt věnců. Tentokrát jsme použili příčkovky. Jsou broušené jako cihly a lepili jsme je tedy jen na lepidlo, což je mnohem rychlejší než klasické nebroušené věncovky na maltu.

Do koryt jsme opět vyrobili armovací koše z roxorů o průměru 6 a 10 mm. Tentokrát jsme ale koše svářeli. Do prvního věnce jsme je celý víkend drátkovali, teď jsme měli za dopoledne hotovo. Člověk se pořád učí! Koše jsme umístili na svá místa a poctivě posvařovali dohromady kde to jen šlo.

6.listopadu pak přijel mix a věnec jsme zalili betonem C20/25. Zase jsme využili služeb mixu s pumpou a za hodinku bylo hotovo. Následovalo vyzdění rysky na elektřinu, která pak pokračuje jako nosný sloupek pro překlady nad vstupními vrátky, která jsou součástí štítu domu. Nejlépe patrné je to z fotek.

Reklama

Posledních 14 dní v listopadu jsme měli dovolenou a byli jsme domluveni s místním tesařem na zhotovení krovů. 19. listopadu jsme začali a za 5 dní bylo hotovo. Nejdříve se rozměřili a usadili pozednice, které se ukotvili do věnce na chemickou kotvu pomocí závitových tyčí o průměru 14 mm. Potom si řemeslníci z prken udělali šablonu na sedla krokví, pomocí kterých na zemi všechny krokve nařezali. Ty už pak na místo sedali jak ulité a jen se přibily do pozednic pomocí hřebíků o délce 220 mm. Následně jsme rozměřili kleštiny, které jsme prošroubovali s krokvemi závitovými tyčemi. Tahle fáze stavby byla zatím asi to nejhezčí. Dům dostal konečně svou finální tvář a byla opravdu radost sledovat téměř chirurgicky přesnou práci řemeslníků. Počasí nám sice moc nepřálo, bylo deštivo a sychravo, ale dali jsme to! Odměnou nám pak bylo slavnostní umístění glajchy. Na velké oslavy ale nebyl čas. V následujících dnech jsme dozdili štíty. Největší „chuťovkou“ bylo dořezávání trojúhelníků na koncích štítů. Elektrickou pilu k řezání Porothermu  jsme nesehnali a tak jsme vyhrnuli rukávy a vše nařezali ručně. Dozdili jsme také prostory kolem pozednic, později by k těmto místům byl špatný přístup.

Protože máme dům v původní zástavbě a na kraji pozemku, museli jsme již nyní zateplit část obvodového zdiva, která přiléhá na dům souseda. Později bychom se do těchto míst již nikdy nedostali. Stěnu jsme zateplili polystyrenem o tloušťce 14 cm, natáhli jsme ho perlinkou a dvěma vrstvami fasádního lepidla, které jsme roztočili do hladka. Omítka zde nebude, zeď je zde vlastně zaslepená.

Poslední víkend v listopadu nás čekalo laťování. Na tuto práci jsme opět přizvali manželčina strýce, který je od „fochu“. Nařezali jsme si kontra latě o délce role folie a postupně jsme celou střechu pokryli fólií. Jeden tahal fólii a napínal ji, druhý ji přibíjel na každé krokvi kontra latí. Poté jsme si rozměřili mezery mezi latěmi a pomocí lér jsme zalaťovali celou střechu. Používali jsme hřebíky o délce 120 mm a na kontra latě délku 90 mm. Celkem se nám ulevilo, protože od této chvíle byla stavba v suchu. Následující týden pokryla střechu ledovka, která tak slavně zužovala celou republiku J. Na další víkend byla v plánu pokládka krytiny a tak jsme se modlili, aby ledovka povolila, což se také stalo…zase jsme měli kliku.

Reklama

Vybrali jsme si krytinu Röben Piemont měděná engoba. 6. a 7. Prosince jsme se vrhli na její pokládání. Půjčili jsme si gedu a za dva dny bylo 90% střechy pokryto. Zbývaly nám položit jen krajovky na jedné straně domu. Bohužel skladba tašek nevyšla moc dobře. Na jedné straně nám vycházel velký přesah, což se nám moc nelíbilo a tak jsme doobjednali poloviční tašky, abychom střechu zkrátili. S touto záležitostí jsme finišovali  20. a 21. prosince. Zároveň jsme také na dům umístili titanzinkové okapy a na míru vyrobené úžlabí, které jsme umístili místo klasického okapu do míst, kde dům přiléhá na souseda. Na domě budeme mít celkem 5 střešních oken. Rozhodli jsme se je nainstalovat až dodatečně, protože nás tlačil čas a neradi bychom se s jejich výběrem unáhlili.

Suma sumárům……do země jsme poprvé kopli letos 5. května a 21. Prosince byl dům kompletně pod střechou. Celé nám to tedy trvalo nějakých 7 měsíců o víkendech a veškerých dovolených. Odborníky jsme měli jen na založení první řady a na krovy, jinak jsme vše zvládli svépomocí….na což jsme opravdu hrdí a věříme, že nám to ušetřilo hodně peněz!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Martin a Petra
Martin a Petra (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama