Strop + střecha

Autor: Miras (15 příspěvků)
25. 12. 2014
3 komentáře
Strop + střecha
Příspěvek stavebníka
Po vytvrdnutí věnce byl na řadě dřevěný strop, nejprve byly usazeny pozednice připevněné ocelovými tyčemi do chemické kotvy. Poté jsem zkontaktoval místní 2tesaře, který mi slíbili, že udělaj strop. Druhý den přivezli nařezané trámy z pily a šlo se na věc, ve třech jsme měli co dělat dostat je nahoru, když byl strop položený, tak si řekli o třetinu méně peněz za to, že beze mě by to tam nedostali,tak jsem byl rád za ušetřenou korunu.

Dřevo na vazbu mi přivezli v 17hod odpoledne, přitom ho měli přivézt ráno. Tudíž jsem do 22hod natíral trámy penetrací proti škůdcům. Druhý den ráno přijeli tesaři na vazbu. Střecha bude valbová. První den přeměřili stavbu a šli řezat, to dělali celý den. Zbylé dva dny se usazovaly trámy na strop, opět jsem pánům pomáhal. Když byla vazba hotova šel jsem natírat konce trámů a palubky, dělal jsem 2vrstvy zhruba 100 palubek, za 5dní bylo hotovo. Pak jsem přemýšlel jak je tam upevnit sám, jelikož byly dlouhé 5metrů. Na jedné straně jsem přibouchl hřebíček za který se palubka opírala a od druhé strany jsem postupně přibíjel. Ostatní řady už byla brnkačka. Poté jsem nařezal EPS a z vnější strany zadělal pozednice.

Na pokádku latí a střechy jsem byl dohodnut s tesařema. Řekli si 45tis za komplet, ale týden před pokládkou jsem si to rozmyslel, že si to udělám svépomoci. Zkontaktoval jsem jednoho kamaráda co dělá střechy jestli mi pomůže založit latě a folie. Zhruba metr jsme dělali společně, zbytek střechy jsem už dělal sám,když se dobře střecha založí tak už na tom není nic složitého. Pak jsem přidělával okapové háky a mřížky proti ptákům. Poté na řadu přišly tašky. Kupoval jsem pálenné tašky od firmy Tondach, Samba 11 engoba hnědá.

Nechtěl jsem si půjčovat pojízdný žebřík,abych ušetřil, tak jsem všechny tašky odnosil na střechu v rukou, to jsem nosil 2dny a pak jsem toho litoval, aspoň že mám takovou práci, kde jsem si mohl píchnout něco na uvolnění svalstva. Nejhorší bylo zařezávání tašek kolem nároží, jelikož jsem to nechtěl řezat na střeše abych neuklouzl, tak jsem chodil po každé tašce dolů na zem, tam ji řízl a nahoru pro další. Pak jsem začal přilepovat na nároží plachtu aby do střechy nezatýkalo a připevňovat postupně hřebenáče.

Reklama

Když byla střecha položena tak jsem dozdil komín a objednal klempíře na oplechování. Byl jsem v práci tak pak přijel pro peníze. Velká chyba. Nic neplaťte dokud si to nejprve nezkontrolujete. Když jsem přijel nestačil jsem se divit, plech byl příliš vysoko, tudíž když jsem chtěl položit z boku tašky tak mi to udělalo pyramidu. Ptal jsem se jiného klempíře jak se to má oplechovat tak řikal, že pod plechem nemá být lať, tak jsem ji musel pracně seříznout a plech ohnout a poté doříznout a usadit tašky kolem komína. Strop a střechu jsem dělal celé léto, jen jednou sprchlo jinak bylo abnormálně teplé léto, takže jsem rád, že dřevo mohlo pěkně vyschnout.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Miras (15 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací