Hrubá stavba to je radost

Autor: Přemek a Simča (3 příspěvky)
Kategorie: Hrubá stavba
25. 11. 2014
3 komentáře
Hrubá stavba to je radost
Příspěvek stavebníka
Hrubá stavba, to je radost, práce, která je nejvíc vidět a rychle přibývá, ukazuje budoucí tvar domu a dává stavebníkovi radost.

Na obvod desky se udělala penetrace a nalepili jsme folii, na internetu jsem si přečetl, že pokud si zakoupím materiál od Porfix je možné domluvit zaměření první řady zdarma, tak jsem toho využil. Přijel měřič a založili jsme rohy a do každý strany 1 cihlu doprostřed, vzhledem k tomu, že to píšu v době, kdy už dům stojí, tak musím uznat, že kdybych to dělal znova, tak bych založil jenom rohy, akorát jsem si tou cihlou uprostřed přidal řezání.

Ono se v podstatě vždycky po stavbě najde něco, co se dalo udělat jinak, ale co, někdy to stojí víc sil či času, aspoň bude na co vzpomínat, nesmí se zapomenout na podstatný věci, který nejdou předělat. Tak třeba u nás jsem nějak zapomněl přesadit bránu, aby se tam dalo dobře zajet a složit cihly přímo na desku, všechno mi skládali za plot, takže jsme to na kolečku pěkně rozváželi a dělali postupně.

Cihly jsme začli stavět cca 3 týdny po vylití desky, názory, po jaké době se má správně začít se asi různí, ale bylo skoro jaro a zas tak rychle to nejelo. První řady šly dobře, z palet, které zbyly po cihlách, jsme si v průběhu postavili jednoduchý lešení a posouvali dle potřeby.  

Reklama

Systém od Porfix nemá řešení pro předokenní rolety a tak jsem hledal na internetu vhodné řešení, přišel jsem na překlady vario od Porothermu. Ve stejné době jsem již poptával materiály, které sice v době, kdy se staví hrubá stavba, nejsou aktuální, ale vyplatí se na to získávat nabídky a přehled o tom, jak to nejlépe udělat před tím než se dostane na další fáze stavby.

Např. při poptávce rolet se mi stalo, že jsem dostal kontakt a reference na lokálního prodejce, něco jsem už věděl z toho, co jsem si přečetl na internetu, tak jsem šel na jednání celkem připravenej, nabídka byla dobrá a celkem všemu jsem porozuměl, byl jsem celkem spokojenej a připravenej to objednat. Nějak jsem si vzpoměl na to, že když jsem poptával zemnící drát, tak bylo výhodnější ho koupit přímo u dodavatele elektro a ne překoupeno přes stavebniny, tohle samozřejmě neplatí u všech materiálů, kvůli velkoobchodním slevám distributorů atd .... nicméně jsem si domluvil schůzku přímo s výrobcem rolet L2M u Chomutova. Jednání super, konečně jsem slyšel to, co jsem potřeboval slyšet. Nejsem žádnej VIP zákazník a přesto se mnou jednal přímo majitel firmy, když jsem mu řekl z čeho stavim a jak mám řešený překlady, pomyslně si poklepal na čelo a poradil mi tam nasázet normální sedmičku překlad a vyrobili mi polystyrenový schránky pro rolety, které se jenom dali před ten překlad. Překlady Porotherm jsem nakonec koupil přes inzerát na internetu a tato náhrada za překlady Vario mi ušetřila cca polovinu nákladů.

Nad překlady přišla řada U cihel, do kterých se dal svařenej koš z roxorů a zalilo se to betonem.

Reklama

Uvnitř věnce měl být podle plánu polystyrén, ale ten jsme tam nedali, protože se stejně zateplovalo zvenku. Kvůli těm překladům s postyrénovým boxem jsem nad ty boxy dal železný překlady, aby ty U cihly měly na čem ležet, jinak cenově výhodnější by asi bylo dát místo U cihly normální pětku cihlu z obou stran, ale s těma U cihlama se pěkně pracovalo, takže jsem nelitoval. v posledních řadách už mi ty cihly přišly tunový a člověk musí dávat pozor kam šlape a jak s cihlou manipuluje, jak jí zvedá atd ..... ještě že na tom dělaj madla a drážky, doufam, že za tohle zlepšení někdo dostal nějakou cenu.

Ve stejném duchu se udělaly i vnitřní příčky, ty se samozřejmě postavily na vazbu ob cihlu a k obvodovým zdem provázaly zasekanými kusy roxorů. Celkem jsem se bál, že to bude peklo, ale nebylo to zas tak hrozný, člověk se nesmí nechat otrávit tím, že když se to dělá svépomocí, tak to trvá déle, je ale pak hřejivý pocit se na povedené dílo dívat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Přemek a Simča
Přemek a Simča (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací