Vazníky a krov

Autor: Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Kategorie: Hrubá stavba
4. 11. 2014
0 komentářů
Vazníky a krov
Příspěvek stavebníka
Věnec by byl hotový. Zbývalo jen sundat bednění, někde trošku přibrousit, občas domáznout lepidlem - žďuchači málo žďuchali, a nakonec dozdít dva štíty.

Oba štíty jsou jen 1,5 m vysoké - cihly jsme tam měli naházené hned. Chtěl jsem rovnou vyzdít i šikminy a nenapadlo mě nic blbějšího, než cihly řezat motorovou pilou... Výsledek byl ztupený řetěz, zaprasená pila a uřízlá jedna cihla. Větší pitomost jsem opravdu udělat nemohl.

Nakonec jsem si půjčil pilu od dewaltu, s kterou jsem to měl raz dva a řezy byly perfektní. Každou cihlu jsem měl dopředu okótovanou v cadu, takže jsem si je jen popsal, naznačil řezy a jel. Za 30 minut hotovo.

K realizaci vazníků jsem si nakonec vybral firmu Kasper. Od nich jsem cítil velký zájem a péči o klienta a nabídli mi, téměř jako jediný (asi z dvanácti firem), kompletní řešení střechy - máme část střechy z vazníků a část klasický krov. Řešení od projektantů je dokonalé - z venku se jedná o jednu střechu, krov plynule navazuje na vazníky, mysleli i na nadkrokevní izolaci a jiné detaily, opravdu mě moc potěšili.

Reklama

Týden před plánovanou montáží přijeli z firmy na předání stavby. Vše bylo ok, jen na vrcholu štítů jim chyběl věnec, tak jsme tam na hloubku jedné a půl cihly vykutali díry a vylili je betonem, aby měli tesaři kde ukotvit hlavní trám krovu.

Montáž tady rozebírat nebudu. Spokojený jsem rozhodně nebyl. A to je také důvod, proč stavíme svépomocí. Než se koukat na ty protažený ksichty a poslouchat ty řeči, že oni to tak dělají dvacet let a můžou se mi zaručit, že to takhle oproti projektu bude stačit, snaha přesvědčit o tom i dozor, tak si to raději uděláme sami... Nakonec jsem po nich chtěl opravit jen to nejhlavnější a to bez problémů a téměř okamžitě opravili (až na to přesvědčování a snahu mě umluvit).

Rovinu dělali od oka (mohli zkusit alespoň provázek) a teď, když děláme latě, okapy a krytinu, je to znát - přidělává to dost práce. Ale tak na hlavu nám to nespadne. Spíš mě mrzí, že chlapi, co tu práci dělají dvacet let, to nedělají správně. A nemyslím si, že by to neuměli, ale jejich střecha to není, tak to prostě neřeší.

Reklama

Nakonec mi tesaři i odvezli (ukradli) většinu drobného spojovacího materiálu, který jsem si zaplatil a jim po montáži zbyl. Při laťování nebo později se mi mohl hodit. Když šli pro zbytky asi potřetí, tak už jsem jim řekl, ať mi to tam nechají, že to ještě použiji. Bez řečí nechali, ale co odnesli už nevrátili a já se s nimi nechtěl přít... Byl jsem rád, že to konečně dodělali a zas se s baráčkem můžu "mazlit" jen já.

Shrnul bych to: projekce a jednání obchoďáka perfektní, včetně konzultace všech detailů, a montáž je třeba si důkladně hlídat a chtít po nich dělat více, než jsou zvyklí.

Náklady

Název položkyCena
Cement
500 Kč
Vazníky, krov, doprava, montáž
138 000 Kč
Celkem138 500 Kč
Reklama

Galerie

Vazníky a krovVazníky a krovVazníky a krov
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací