Hrubá stavba

Autor: Kuba a Bára (11 příspěvků)
Kategorie: Pozemek
23. 10. 2014
7 komentářů
Hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
Deska nám krásně uzrála a jde se na to :-). Vzhledem k tomu, že jsme použili na zašalování polystyren na zateplení desky, musíme ho teď zakrýt, aby nedošlo k poničení při lepení ipy.

Použili jsme samolepící ipu. No 10 m 1x balení 1500 kč... docela síla. Nastříhali jsme jí na 20 cm pruhy a nalepili na okraje desky, aby byl polystyren ochráněn. Poté jsme napenetrovali desku v místech, kde budou obvodové zdi cca 1,2 m široké pásy.

Poté jsme nalepili nejprve radonovou lepenku 1m. Ipa se lepí pomocí plynové bomby a hořáku. Vzhledem k tomu, že jsme nelepili souvislou vrstvu po celé desce, ale jen pásy, tak jsme museli 2 vrstvu nařezat na 50cm pruhy, aby nám následně vznikl spoj pro napojení dalších pruhů. Nalepeno a můžeme začít zdít. Na tyto odborné práce jsme měli zedníka, kterému jsme byli vždy k ruce.

Na obvodové zdivo jsme použili Ytong lambda 375mm. 1. Řada cihlel se zakládá na beton. Tím pádem se musí dostat do roviny dle provázku a do správné výšky. 1.řada je nejzdlouhavější stejně jako u ztraceného bednění. Prvních pár řad šlo rychle, lepili jsme na zdící maltu přímo od Ytongu. Jednoduché rozdělání jen s vodou.

Reklama

Poté přišly výřezy na okna a měření dveří. Tím se nám práce malinko zpomalila. Poté, co jsme vystavěli zdi do výšky dveří, přišly na řadu překlady. Ve spodním patře máme samé 300 překlady a pouze jeden 200 překlad, manipulace do oken a dveří byla podobná. 4 chlapi zabrali a překlad byl nahoře :-).

Dodělala se poslední řada a čekalo se na stropní panely Spiroll. Ty jsme měli od firmy Tema Klášterec nad Ohří. Panely přivezla souprava a s technikem začalo usazování. Samozřejmě jsme měli na pomoc jeřáb, který nám panely ukládal na připravené příčky. Po uložení panelů jsme si pomocí 12 extrudovaného polystyrenu vytvořili šalunk na věnec.

Polystyren jsme lepili pomocí lepící pěny a přidělali hmoždinkami na polystyren. Poté přišli na řadu naše slavné průvlaky. Vzhledem k tomu, že máme valbovou střechu bez štítů, se nám musí střecha někam opřít. Nad obývacím pokojem vznikly 2 průvlaky 5m dlouhé. Nad garáží 1x 3,5 m dlouhý. Původně jsme plánovali, že použijeme ička. Jenže jsme se pak dozvěděli, že beton na železe zrovna moc dobře nedrží a mohlo by docházet k prasklinám. Proto jsme zvolili levnější, ale za to pracnější variantu. Z 16 a 12 roxoru a kari sítí jsme svázali armaturu 5m a 3,5m dlouhou a 25cm vysokou. Ta se posadila do připravených průvlaků a zalila betonem B30. Ze spoda se musel samozřejmě udělat šalunk, který nám držely 3 podpěry po dobu 3 týdnů, aby beton pořádně vyschnul.

Reklama

Poté, co průvlaky zatvrdly, jsme vylili okolní věnec a malé škvýrky mezi panely. Horní patro nám zraje, a tak jsme se pustili do dokončení 1. patra. To znamená dodělání příček.

Příčky jsme stavěli z 10 Ytonku, teda ty v místnostech. Máme ještě jednu na schodech a chodbě a ta je z Ytong 20. Po nějakém čase nám uzrál věnec a my se znovu mohli pustit do práce na 2. patře.

Podkroví je zvýšené, to znamená 3 řady cihel a střecha. Tedy v projektu původně 2 řady cihel + druhý věnec. Do toho se nám ale už nechtělo, tak jsme si protáhli z 1. věnce roxor se závitovou tyčí přes 3 řady cihel, aby se mohla přišroubovat pozednice. Vystavěli jsme ještě poslední nosné zdi, které byli ve 2. patře, bylo hotovo.

Reklama

Čekání na střechu...Ostatní příčky se vystaví až bude střecha hotová, abychom měli jasnou představu, kam až příčku vystavět :-).

Náklady

Název položkyCena
Zedník
14 000 Kč
Lepící pěna + úhleník
693 Kč
Závitové tyče
1 224 Kč
Beton věnec
4 810 Kč
Beton průvlak
1 996 Kč
Extrudovaný polistiren 12 cm
13 047 Kč
Roxory
4 713 Kč
Stropní panely spiroll
103 950 Kč
Cement
312 Kč
Polistiren 2cm
3 255 Kč
Spojky zdiva
550 Kč
Ytong zdivo
185 123 Kč
Samolepící folie
1 500 Kč
Standardní folie
6 254 Kč
Protiradonová folie
12 361 Kč
Penetrace asfaltová
878 Kč
Celkem354 666 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba a Bára
Kuba a Bára (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací