STŘECHA aneb i když bude pršet, nezmoknem :-)

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
14. 9. 2014
12 komentářů
Příspěvek stavebníka
Podkroví bylo vyzděno a konečně nadešla velmi očekávaná etapa našeho stavění, a tou nemyslím nic menšího než střechu.

Již při zdění prvního patra jsme si nechali dělat cenové nabídky na výstavbu střechy. K nabídkám jsme přikládali vždy výpis řeziva a výpočet střešní krytiny, kterou nám vypracovala firma Tondach. 

Z asi pěti nabídek jsme nakonec vybrali i díky velmi dobrému ohlasu firmu Miroslav Smyčka, který prováděl jak tesařské, pokrývačké tak i klempířské práce.  Na Mirkovo doporučení jsme se nakonec rozhodli od tašek od firmy Tondach upustit a zvolili jsme stejně tvarovanou tašku lepší kvality a ceny Röben Piemont - černou Sambu. :-) 

9.6. nám dovezli přímo z pily namořené dřevo ochranným mořidlem.  

Reklama

Jako první se řezaly pozednice. Protože jsme si zvolili střechu s viditelnými krovy, museli se všechny viditelné části ohoblovat a natřít celkem třemi vrstvami. Po první vrstvě bylo navíc potřeba dřevo osmirkovat. Natřené pozdenice se montovaly na betonové věnce.

Stejným způsobem se nakrátily a vyřezaly vaznice a na zemi se vyrobil profil krovů, podle kterého poté vyřezávali všechny ostatní krovy. 

Takto se postupovalo tři dny. Protože okolo domu nebylo moc místa, musely se vždy natřené krovy umístit na střechu, vyřezat další a do druhého dne natřít. Abychom ušetřili alespoň nějakou kačku, už dopředu jsme si dohodli práce, které zvládneme sami. Jako je natírání, nabíjení palubek, pomoc při stavbě krovů, atd.

Reklama

Po týdnu, když byl krov hotový, jsme se pustili do vlastních prací. Bylo potřeba dozdít štíty, naomítat části zdí, na které měli přijít konzole střechy pod okny vikýřů, dozdít řadu cihel mezi krokvemi, nabít na všechny přesahy natřené palubky a dozdít komín nahotovo. Koncem týdne Pavel dozdil první štít a na víkend jsme svolali pár brigádníků. V pátek navečer jsme dozdili jednu stranu, nachystali vše na omítání, pozakrývali jsme natřené přesahy krovů folií, aby se moha naomítat zeď. V sobotu ráno začal tata s Jirkou omítat zeď pod konzolemi. Pavel s Davidem nabíjeli palubky, které na potřebnou délku kratil Pavlův otec. Takto se pokračovalo celé dva dny, až bylo vše hotové. Neboť bylo deštivé počasí, musela se vrchní strana palubek napenetrovat bezbarvou penetrací a překrýt folií.

Až bylo vše nachystané, přijel Mirek s Adamem natáhnout paropropustnou fólii, na kterou nabili laťování pro námi vybranou tašku. Z OSB desek vytvořili stěny vikýřů a umístili držáky okapů. 

My jsme stěny vikýřů zaizovovali pomocí polystyrénu. Z bočních částí natáhali lepidlem s perlinkou a z přední části nahrubo naomítali.  V tuto chvíli bylo vše nachystané a mohlo se přejít do závěrečné fáze - pokrývání. Pokládka střechy trvala necelé tři dny, další tři dny trvala montáž hřebenů a klempířské práce. A střecha byla hotová. Kluci to sice nestihli do měsíce (od 11.6. - 19.7.), jak ze začátku slibovali, ale výsledek stojí za to :-).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Celková cena střechy
311 000 Kč
Materiál - zapravování vikýřů
3 119 Kč
Bezbarvá penetrace na dřevo
300 Kč
Štětce, montážní pěna
418 Kč
Celkem314 837 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama