Izolace desky, založení, obvodové zdi

Autor: Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
18. 7. 2014
2 komentáře
Izolace desky, založení, obvodové zdi
Příspěvek stavebníka
Zdění obvodových zdí se nám pomalu chýlí ke konci... Tak jsem si řekl, že bych zas mohl něco málo napsat. Jak jsem psal již v minulém článku, desku jsme v místě obvodových a nosných stěn napenetrovali a natřeli tekutou lepenkou, která slouží i jako protiradonová izolace.

Na založení jsem si objednal pána z Heluzu. Po zkušenostech jiných stavebníků co čekali dlouho na volný termín založení, jsem Heluz kontaktoval jen pár dní po dokončení desky a ejhle, volno měli hned další týden. Nebyl důvod čekat, deska vyzraje během stavby, odkýval mi to i stavbyvedoucí. Na založení tedy přijel pán 23. června, přesně dva roky od naší svatby, 10 dní od vylití desky. Co ho trošku překvapilo, byla naše izolace proti vodě a radonu, že to prý ještě neviděl. Někam si zavolal, aby si ověřil, že je to OK - bylo to OK - a pustil se do práce. Zaměřil výšky obvodu a vnitřních nosných příček a jelo se.

My jsme měli připravené kolečko, stahovací lať, mýchačku (díky sousede :-)), vodu, zednické nářadí a vodováhu. Taťka mýchal beton, Míra ho vozil a Zdenda pomáhal se stahováním a rovnáním. A já se z technických důvodů jen koukal :-) Trošku jsme se trápili s přívodem el. pro mýchačku, nejdříve nešla zapojit prodlužka (sláva dětské pojistce) a po hodině mýchání jsem trošku kopnul do bubnu prodlužky, a ta začala vyhazova jistič. Odpojení chrániče to spravilo. Akorát mě pak trošku kopnul onen buben - asi na oplátku :-) No pán z Heluzu z nás byl hotovej... :-D Zvládl to ale na jedničku.

Velikost domku jsme měli navrženou na velikost cihly, abychom nemuseli řezat. Ze dvou bodů, které zůstali od geodeta i po založení vyrovnávací malty, jsme si naměřili vzdálenosti k ostatním bodům domu. Založili jsme první roh a natáhli provázek k plánovanému dalšímu rohu, který jsem usadili, až jak nám nakonec vyšel podle cihel. +- jsme dům roztáhli nebo zmenšili asi o 0,5 centimetru.  První šár šel na tenkovrsvé lepidlo, abychom dosáhli dokonalé roviny (téměř :-)) a zbytek šel na pěnu. Po dvou týdnech máme vyzděný už sedmý šár a řezali jsme zatím jen jednu cihlu.

Reklama

Do vodováhy dáváme jen rohy, a pak pokračujeme podle provázků a zatím to vypadá výborně - hlaně zdálky :-). Cihly jsou Heluz Family 2in1 38 cm broušené, takže výšky jsou přesné (až na půlky (ty jsou o dost menší a lehce krajovky), šířky a délky už maličko haprují, nebo jsou maličko prohlé. Nic co by nespravilo zateplení a vnitřní omítka... :-).

Cihly nám vozí ze stavebnin tak, jak potřebujeme, a skládají nám je rovnou na desku, což je perfektní.

Ještě jedna maličkost, kterou bych chtěl zmínit... Nechal jsem vyrovnat celý obvod desky, takže když teď přišli ty lijáky, měli jsme v domě asi pět centimetrů vody - neměla kudy odtékat. Nakonec jsem jí v místě dveří a francouzských oken vytloukl kanálky na odtok (dokonce bez porušení izolace) a voda začala odtékat :-). Vršky cihel přikrýváme pásy, co jsme nařezali z plachet, nebo mirelonem, ale celá plocha domu je moc, nu co, voda odteče, cihly (první řada) vyschnou a bude to ok.

Reklama

Už se těším na překlady, věnec a střechu... Už mám první cenovou nabídku na vazníky a očekávám další, doufám, že trošku lepší... ;-)

Náklady

Název položkyCena
Multifunkční žebřík - lešení
2 049 Kč
Palety
3 000 Kč
Složení palet
7 200 Kč
Zakládací malta
4 500 Kč
Cihly a překlady, kotvy na příčky
267 000 Kč
Izolace proti radonu a vodě - tekutá lepenka
11 700 Kč
Penetrace
600 Kč
Založení 1. řady od Heluzu
3 000 Kč
Celkem299 049 Kč

Galerie

Izolace desky, založení, obvodové zdi
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Peťan a Žužlik
Peťan a Žužlik (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací