Stavba domu

Autor: Michal (6 příspěvků)
3. 2. 2014
46 komentářů
Stavba domu
Příspěvek stavebníka
Dnešní článek bude již o výstavbě RD. Po přečtení několika článků, kdy někdo dává přednost klasické cihle, někdo YTONGu, ostatní pórobetonovým systémům jiní zase dřevostavbám či skeletovým stavbám. Je to asi o vkusu, načtených materiálech a požadované rychlosti výstavby.

Pro systém, ze kterého jsem dům stavěl, jsem se rozhodl již na samotném začátku. Navštívil jsem stavební veletrh, kde jsem viděl naživo daný systém od jiné společnosti. Tenkrát jsem tedy tyto společnosti z Pardubic oslovil, dali mi nějaké nabídky, které mi přišly zcestné, ale materiál mě zaujal. Nejen, že má nadstandardní tepelné vlastnosti, ale řešíte izolaci a obvodové stěny v jeden okamžik a ušetříte tak velké náklady za materiál a čas strávený zateplením domu.

Nabídka firem mě nezaujala, pídil jsem se po výrobci systému a našel jsem výrobce v Benešově, který materiál jednak prodává komukoli, tak i přímo montují hrubé stavby. Pro systém jsem byl tak o to více rozhodnutý, když výrobce deklaruje na svých stránkách veškeré protokoly a certifikáty ohledně tepelného odporu a prostupu daným materiálem. Ve firmách, které stavějí z YTONGu, mi sdělili (střílím od boku, již je to několik let), že aby se YTONG vyrovnal stejnému tepelnému odporu, tloušťka zdi by byla kolem metru.

Stavební systém se jmenuje DURISOL, který je tvořen z vnější desky o síle 3,5cm ze štěpkocementové desky opatřenou tepelnou izolací zevnitř stěny – já mám 15 cm šedý polystyren (ten je na desce přímo nalepený již od výroby), dále pak systém tvoří 15 cm mezeru pro vylití betonem a konstrukce je ukončená vnitřní štěpkocementovou deskou o síle opět 3,5 cm. Celková tloušťka stěny je tak tedy vč. 15 cm izolace 37 cm. Vnitřní nosné stěny se vylévají betonem jenom do cementových desek. Jde o jednoduchý systém, kdy desky od délce 2m a výšce 1m se na sebe kladou do drátěných sponek a betonem se celý systém vyleje až ve chvíli, kdy je hotový strop v případě patrového domu. Pouze cca 30 cm betonu a ocelových výztuží jsou zality v první řadě, aby se držela stabilita a rovnost. Navíc dnes již má společnost novinku a systém dělají s drážkami, tudíž sponky odpadají a tím i malý tepelný most, který díky nim vznikal (což v zateplení domu, ale asi nijak nepoznáte).

Reklama

Díky tomuto systému, a téměř žádné váze při montáži, se mohla deska zatížit téměř ihned a se stavbou se začalo po týdnu, co se základová deska zhotovila. Kompletní zatížení vč. betonu v první m podlaží přišlo až cca po 2 měsících po zhotovení desky, kdy již má 100% vyzrálost.

Harmonogram stavby: 19.10.2013 se začalo s první řadou na základní desku 1.12.2013 pokládání stropních překladů 3.12.2013 zalití stropu a všech obvodových a nosných vnitřních stěn betonem 9.12.2013 založení první řady ve druhém podlaží 14.12.2013 dokončení druhého podlaží 18.12.2013 zalití obvodových stěn druhého podlaží

Před Vánocemi byl tak dům v hrubé stavě postaven. Dům stavěly 2 osoby. Pokud by se na to vrhlo více lidí, výstavba tohoto typu domu je možná za 1 měsíc od založení desky. Jak si můžete všimnout z fotek, tak odpady jsou vedeny v obvodových stěnách a jednu jedinou odpadní rouru bude nutné umístit do příčky kvůli vnitřní dispozici ve druhém podlaží.

Následující týden se začalo se střešní konstrukcí, tak aby se stihlo stavbu před Vánocemi přikrýt alespoň folií, viz další článek.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal
Michal (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama