Hydroizolace, příčky, JAP

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
17. 11. 2013
0 komentářů
Hydroizolace, příčky, JAP
Příspěvek stavebníka
Příprava na zdění  - hydroizolace Plochu základové desky jsem zametl, vysál a natřel asfaltovou penetrací. Jelikož máme hodně malých místností, natavil jsem hydroizolaci po celém RD a vynechal jenom dvě místnosti, kde byly složené palety se zdivem.

Chtěl jsem se vyhnout pozdějšímu napojování pásů u příček, které je pracné a také se spotřebuje více lepenky na překrytí. Abychom zabránili poničení natavené lepenky, měli jsme připravené staré koberce, lina a papírové kartóny.

Tavil jsem dvě vrstvy lepenky. Nejprve podkladní Parabit V60 S35 a potom křížem radonovou Paraelast AL+V S35. Každá vrstva lepenky zabrala celý den práce.

Založení S drahou polovičkou jsme rozměřili místnosti a natahali po baráku neuvěřitelnou pavučinu provázků. Opět přišlo na řadu měření a Pythagorova věta. Podle provázků jsem se jal zakládat první řadu tvárnic do vápenocementové malty Weber 5MPa. Příčkovky o síle 10 cm se pěkně kroutí a přesné založení bylo časově náročné. Jenom díky zkušenosti ze zakládání obvodového zdiva jsem s tím hned nepraštil! Založení 50 metrů příček trvalo dva a půl dne. Rozměřil jsem i 12 vnitřních dveří. Výškově jsem se držel první řady obvodového zdiva.

Reklama

Zdění Zdění dalších šárů zdiva už šlo o něco rychleji. 12 hodin trvalo vyzdít celou jednu řadu. Na příčky jsem byl většinu času sám, takže míchání lepidla, řezání tvárnic u rohů a dveří dost zdržovalo. Navíc tvárnice se po uložení do lepidla různě nakláněly, takže na každou bylo potřeba vzít do ruky vodováhu. Na 9 z 10 tvárnic doporučuji vzít gumovou palici a pořádně je usadit. Dodržoval jsem zdění na vazbu, což někdy znamenalo další řezání tvárnic, ale většinou se dá použít nějaký nehodící se odřezek.

Pro kotvení příčky k nosné zdi jsem používal nerezové pásky Ytong a nerezové ocelové hmoždinky KEW MUD. Po vyzdění třetího šáru bylo dobré spáry mezi obvodovou zdí a příčkou vypěnit nízko expanzní PUR pěnou, tím se příčky stabilizovaly.

Nyní přišla na řadu ochrana lepenky. Na lepenku jsme položili staré koberce a lino. Od té doby jsem se nemusel obávat, že dojde k protržení lepenky. Navíc ušetřím čas při úklidu, protože nebude potřeba lepenku tolik čistit od lepidla.

Příčky jsem zdil systematicky po jedné řadě. Ze země 6. šárů a ze schůdků 7. až 9. šár.

Reklama

Překlady Prefabrikované nenosné překlady H+H jsem usadil s kamarádem. Ve dvou se s tím lépe manipuluje. Nad jedním stavebním otvorem nebylo možné použít prefabrikovaný překlad, protože otvor má „zlomený“ tvar. Tento „zlomený“ překlad jsem vyšaloval pomocí OSB desek, dovnitř umístil armaturu (2x pásovina 20x4mm + třmínky R6) a zalil betonem.

Otvor nad stavebním pouzdrem JAP pro posuvné dveře jsem překlenul pomocí nosného plochého překladu PSF o délce 2.5 metru. Další rozměry překladu jsou 125 x 125 mm a tudíž překlad moc nepasoval na příčky tl. 10 cm. Překlad jsem podélně řezal o 2.5 cm. Trvalo to zhruba 20 minut a nenarazil jsem na žádnou železnou výztuhu, tak snad to bude všechno v pořádku.

Dokončení hydroizolace Palety po tvárnicích jsme zajeli vrátit do stavebnin Havelka. Stalo se tak těsně před lhůtou 1 rok od zakoupení zdiva, kterou jsme na vrácení palet měli. Když se zbývající místnosti uvolnily, měl kamarád shodou okolností půjčenou bombu s hořákem, tak jsem se vrhnul na dokončení hydroizolace. Vyklizení, zametení, vysátí, penetrace, první vrstva a druhá vrstva lepenky ve dvou zbývajících místnostech.  Celou etapu s lepenkou jsme zakončili navařením lepenky pod budoucí sokl. Na lepenku opět přišly staré koberce a lina. Tři dny zdržení od zdění.

Zdění nad překlady Další zdění bylo možné jedině z plošiny. Naštěstí stačily stavební kozy a dvě prkna. Začal jsem zdít zbývající tři řady tvárnic najednou, abych nemusel stále přesouvat lešení. Kdyby mně manželka nepomohla s řezáním tvárnic, rychlost zdění by se ještě snížila.

Reklama

Pouzdra na posuvné dveře První posuvné dveře zabudované do příčky jsou mezi WC a sprchovým koutem. Obě stěny jsou vyzděné z pórobetonu 10 cm. Nahoru přišroubujeme vodící kolejnici, osadíme dorazy a potom můžeme dozdít sprchový kout. Druhé dveře budou namontovány v plechovém pouzdře JAP. Na youtube jsem našel výborný video návod na montáž.

Ytong, Porfix, H+H, Termalica Před dokončením příček nám chybělo zhruba 100 tvárnic. Po oslovení několika stavebnin jsem byl překvapený, jaké je aktuální cenové rozpětí v pórobetonu.  

Porfix se dal koupit okolo 23 Kč za tvárnici. Ytong se pohyboval od 47 do 62 Kč. Hebel za krásných 22 Kč jsem použít nemohl, protože jeho výška je pouze 20 cm a já už měl stěny rozestavěné z tvárnic H+H/Ytong o výšce 25 cm. Moc se mi nelíbilo kombinovat bílý a šedý pórobeton, ale dávat 47 Kč za Ytong se mně opravdu nechtělo.  Nakonec jsem koupil v Baumaxu polské tvárnice Termalica za 38.50 Kč, které se ukázaly jako dobrá volba.

Během zdění příček jsem pracoval s tvárnicemi H+H (7 palet), Ytong (2 palety), Termalica (1 paleta) a Porfix (0.5 palety). Přesnost všech tvárnic byla dostačující. Bez problémů bylo možné je kombinovat. Pro přehlednost uvedu subjektivní srovnání těchto značek pórobetonu.

Pořadí od nejpřesnějších:         H+H, Ytong,  Termalica, Porfix od nejpevnějších:          Ytong, H+H, Termalica, Porfix od nejlevnějších:           Porfix, Termalica, H+H, Ytong

Náklady

Název položkyCena
Stavební pouzdro JAP 800 x 1970 x 82 mm
5 478 Kč
Vrácení palet
1 400 Kč
124 ks tvarovek Termalica
4 825 Kč
1 x Lepenka Radonelast 3.5
1 165 Kč
2 x Lepenka Dehtochema V60S35
1 158 Kč
Pistole na pěnu, pěna, bruska na polys., 11 ks porfix 7.5 cm
820 Kč
Ocelové hmoždinky do pórobetonu 8x38 KEW, 200 ks
780 Kč
Spojovací nerezové pásky Ytong 100 Ks
990 Kč
Příčkovky (započtené v článku č. 11)
1 Kč
Penetrace a většina lepenky (započtené v článku č. 9)
1 Kč
Celkem16 618 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací