Izolace a první šar cihel, hrubá stavba

Autor: Pavel a Miluš (5 příspěvků)
29. 6. 2013
3 komentáře
Izolace a první šar cihel, hrubá stavba
Příspěvek stavebníka
V sobotu 15.6.2013 byla vybetonovaná deska a při slunečném počasí beton B20 hodně rychle zabíral a tuhnul. Ve 12h odjeli zedníci a v 16h už můj třiletý syn chodil po desce a nenechal po sobě ani stopy, hned potom jsem ji pořadně polil vodou a světe div se - ta se za chvilku ztratila, přímo bych řekl, že ji vypila.

V neděli ráno jsem zkusil pevnost svýma 82 kg a nic, takže se začalo rozebírat bednění, ale šlo to ztuha, ne pro složitost bednění, ale pro teplotu 35°C ve stínu, takže jsem udělal jen opětovné pokropení a dal si pivko.

V pondělí jsem řekl, ať kropí manželka s malým a musím říct, že to vzali důkladně, vyčerpali na to nádrž 1000 litrů. Hadicí a čerpadlem jim to šlo dobře.

V úterý se kropilo jen ráno, protože na středu byl objednán izolatér a ten opravdu dorazil ve čtyři a hned se do toho dal. Rozmotal gotextilii a začal i s izolací fatrafol 803 o tloušťce 1,5m. Sluníčko ho doslova grilovalo na tom hnědém podkladu a spotřeba minerálky byla značná. Je velice důležité tuto činnost zadat někomu, kdo tomu rozumí a má to v ruce, na tom zaleží nejvíc a fatrafol 803, pokud je dobře udělaný, tak je jedničkou na českém trhu.

Reklama

Jedna rada pro ty, co teprve budou stavět: izolaci desky udělejte v celém kuse a najednou, pak dejte potěr dovnitř a máte to ochráněné proti poškození. Důvod je prostý, izolace jen pod zdivem se pak hodně špatně napojuje a nikdy nezaručíte její těsnost na 100%.

Za 4 hodinky měli pánové hotovo a izolace vypadala nadherně, ještě mě kousek zbyl na případné opravy, ale to asi nebude třeba.

Na sobotu se pozvali zedníci a začalo se se zakládáním první řady cihel, ta se dává do speciální malty od výrobce. Je fakt, že na pytlu je napsáno, že tam máte dát cca 13 litrů vody, ale spotřeba je jiná a také míchání v míchačce šlo skvěle, jen ta malta moc rychle tuhne, je uvedeno, že stejná spracovatelnost je 45 minut.

Reklama

Z míchačky to leju jako špric a pokud to zedník nezdělal do 10 minut šlo to zpátky do míchačky na naředění. Tuhlo to skoro jako sádra, prostě rychle, nikdy jsem nic podobného neviděl.

Šlo to ale docela rychle, nezdržovali jsme se řezáním kousků - to jsem si já hrál až v neděli. Je bezva mít pár desek extrudáku, tak dva cenťáky tlustého a strčit a zapěnit ho z obou stran, pak je to pevné a zima zůstane venku, jinak všechny cihly jsou naplněné perlitem, to dělala žena a měla velikou radost, jak to tam padá, a že toho tam padlo hodně, použitím tohoto se sniží rosný bod a zlepší se vlastnosti izolace soklu a zdí.

Ještě jedna rada - je dobré si navozit nějakým nakladačem či jeřábem hafo cihel dovnitř než začnete, pak mají pomocníci snadnou a krátkou cestu.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
zednici jeden den
3 600 Kč
fatrafol 803 -182 m2 + prace
35 000 Kč
Celkem38 600 Kč

Galerie

Izolace a první šar cihel, hrubá stavbaIzolace a první šar cihel, hrubá stavbaIzolace a první šar cihel, hrubá stavbaIzolace a první šar cihel, hrubá stavba
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel a Miluš
Pavel a Miluš (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací