Založení prvního šáru

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
7. 5. 2013
0 komentářů
Založení prvního šáru
Příspěvek stavebníka
Nejprve jsem na sucho ustavil tvárnice do všech rohů. Do tvárnic našrouboval vruty a tvárnice spojil provázkem. Nastalo dlouhé přeměřování stran a úhlopříček. Posouvání tvárnic a opět měření. Po 4 hodinách měření jsem nenáviděl Pythagorovu větu! Sice nám uhlopříčky o nějaký ten milimetr nehrály, ale už jsme to neřešili. Rohové tvárnice jsem po obvodu přestříkal barvou ve spreji, abych si přesně označil jejich pozici.

Po obědě jsme připravili nivelační přístroj značky Meopta, který je asi starší než já, ale optiku má stále výbornou. Tímto děkuji známému geodetovi za půjčení přístroje. Za pomoci mé drahé ženy jsem proměřil výšku všech položených tvárnic a zjistil, že máme max. výškový rozdíl desky 1 cm, což je na 18 metrech délky naprosto dostačující rovinnost. Výškové kóty jsme zapisovali přímo na tvárnice.

V míchačce jsem namíchal pytlovanou zdící maltu weber 5 Mpa a přidal do ní trochu cementu. Našel jsem si nejníže položenou tvárnici a zvednul ji z označeného místa, podmazal maltou ve vrstvě cca 25 mm tak, abych si nepřekryl barevný okraj. Tvárnici jsem položil zpět a pomocí vodováhy a paličky srovnal do roviny.

Následně jsme opět změřili výšku této první tvárnice a postupně uložili všechny rohové tvárnice do stejné výšky. Tato fáze zabrala asi 2 hodiny. Když byly rohy ustavené, pustil jsem se do zdění obvodových stěn. Spojení rohových tvárnic trvalo další dva dny. Dělal jsem to sám a pečlivě, abychom si potom ušetřili čas při zdění dalších šárů. Ukládání tvárnice na maltu šlo dobře, ale bylo to časově náročné. Výškově se podařilo dostat první řadu tvárnic do rozdílu 1 mm.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama