Hydroizolace

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
6. 5. 2013
13 komentářů
Hydroizolace
Příspěvek stavebníka
Po dlouhé zimě jsem se konečně mohl pustit do přípravy na zdění. S kamarádem jsem přesunul palety s pórobetonem do středu desky. Zkraje desky jsem odkryl fólii a napenetroval pruh Penetral Alpem. Dopředu jsem si vyzkoušel, že Penetral Alp neleptá extrudovaný polystyrén (XPS), který mám okolo desky.

Radonové riziko máme střední, a tak je navržena dvojitá hydroizolace, která má ve druhé lepence hliníkovou vložku.

Potom přišlo na řadu navařování lepenky Parabit V60 S35. Navařoval jsem nejprve malé obdélníky s připraveným výřezem okolo vývodů kanalizace. Dodatečně jsem spáru okolo prostupů vyplnil gumoasfaltem. Na tyto obdélníky jsem položil menší obdélník z druhé vrstvy lepenky Paraelast  AL+V S35 a opět doplnil gumoasfaltem.

Když byly prostupy připravené, navařil jsem na spodní obdélník začátek role s lepenkou IPA V35S a postupně lepenku odvalil a celoplošně navařoval k desce po celém obvodu domu. Tady nastal problém s XPS, protože žár od plamene mu neudělal moc dobře a kapánek se XPS seškvařil (cca 0.5 až 1 cm). To je daň za ulehčené šalování desky. Hlavně, že to nezačalo hořet :-) Jedna tuba montážní pěny to bude muset spravit.

Reklama

Na místech, kde zůstalo na XPS betonové „mléko“, se problém neobjevil. Jestli to někdo budete číst, tak XPS při betonování desky svrchu zašpiňte betonem a nebudete mít s vařením lepenky problém. Spoje lepenky jsem opravdu důkladně roztavil a přiložil na spodní vrstvu lepenky. Teprve pak došlo k dobrému spojení.

Po navaření první vrstvy lepenky jsem podobným způsobem navařil druhou vrstvu lepenky Paraelast  AL+V S35.  Jediný rozdíl je v tom, že jsem druhou roli posunul o 10 cm ven mimo desku, tak aby vzniklo místo 10 cm na spojení spodní vrstvy. Tuto lepenku jsem už nevařil celoplošně, ale pouze v pruhu pod zdí a na kraji lepenky. Spotřeboval jsem asi 10 kg plynu.

Náklady na hydroizolaci jsou uvedeny na celou plochu RD, ale zatím mám navařený pouze obvod.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
17 ks Paraelast AL V S35
19 377 Kč
17 ks Parabit V60 S35
7 921 Kč
4 ks Penetral ALP 9l
1 914 Kč
Celkem29 212 Kč

Galerie

HydroizolaceHydroizolaceHydroizolaceHydroizolace
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama