Palubky, latě, krytina ... prostě střecha

Autor: Čenda a Lenda (16 příspěvků)
30. 4. 2013
0 komentářů
Palubky, latě, krytina ... prostě střecha
Příspěvek stavebníka
Výběru střešní  krytiny  jsme se věnovali také docela dlouho. Byli jsme na různých stavebních výstavách, v obchodech, projížděli novostavby a jedinou prioritou byla vínová  barva. První volba padla na KM Betu, následně Bramac, Tondach - u té nás odradil v dané barvě moc velký lesk a opět KM Beta, ta nakonec vyhrála. I když při pokládce  jsme občas nadávali, že Tondach by byl možná lepší volba, tašky byly docela omlácené. Ve finále ale nejde nic vidět.

Latě jsme koupili již namořené. Palubky jsem natírala z jedné strany opět TopDecorem od Lazurolu, stejně jako krovy, ve 2 vrstvách a z druhé strany zeleným Bochemitem. Měli jsme cca 20 balíků a byla to nekonečná práce. Samozřejmě  jsem nestíhala a Čenda pospíchal, tak jsem většinu Bochemitu roztírala až na střeše.

Začátkem srpna jsme začali, počasí nepřálo, nebyl den, aby alespoň na chvilku nepršelo. Začalo se opět garáží. Seříznout štíty, natlouct palubky, u baráku jsme nechali tak cca 11cm mezeru, tam přijde později EPS. Na to přišla difúzní folie DekTen 135 a kontralatě, které jsme v první řadě podélně seřízli kvůli palubkám, aby to pasovalo. Pak se laťovalo. Jedna řada folie a hned zalaťovat, aby se mohlo šplhat výš.  Docela to pěkně šlo, až na to, že ve ¾ jedné půlky Čenda zjistil, že to máme blbě, takže vše vytáhnout a znova položit. Špatně začal s druhou, položil jí jako ostatní a pak nám nevycházel přesah nad okapem. Dále už to šlo, tedy na garáži :-)  

Dům se dělal skoro stejně, až na daleko větší piplačku s fólií, kde se nám moc nedařilo. Nejlepší způsob pro nás byl natáhnout jen od krovu ke krovu a přichytit hned kontralatí. Laťování opět stálo za to ... Nejdříve jsme dali první lať dole a poslední na vrcholu a změřili si rozteč, aby vše bylo stejné. Ze dřívek jsme si udělali šablony, přesně na mezeru mezi latěmi, abychom nemuseli už nic měřit. Když jsme byli opět ve ¾ střechy, zase nám to nějak nevycházelo do konce… oba neumíme totiž počítat do 5 a naše šablony měly jaksi blbý rozměr … no nic, jelikož jsme puntičkáři, vše zase vytáhnout a znova…. Pak se již docela dařilo :-)

Reklama

Další etapa byla umístit háky na okapy, první řada tašek se vypodložila latí. A natlouct zábrany proti ptákům. Konec fólie se seříznul přesně podle palubek a jelikož se nám nelíbilo to jen tak ukončit, zkusili jsme tam dát nějakou ukončovací plastovou lištu, ani nevím na co původně byla, asi na koberce :-) No a můžou se položit tašky.

Garáž jsme si dělali úplně sami, já podávala tašky po žebříku nahoru a Čenda pokládal na střeše. První  svislou řadu u domu necháme prázdnou, kvůli pozdějšímu zateplení. Krajové tašky se na vrcholu  musely kousek seříznout, aby to sedělo. Na pokládku na domě jsme si už pozvali kamaráda, synátora a půjčili si na 2 dny žebřík Geba. Jednu stranu jsme položili celou, u druhé jsme hlavně natahali tašky nahoru a zbytek už dodělával Čenda sám. Komín, střešní okna a okapové  žlaby se budou dělat až na jaře. A ještě dokoupíme jiné konce k hřebenáčům, ty plastové se nám nelíbí. No a střecha je skoro hotová, nakonec je přesně dle představ :-)

Ceny a množství uvádím cca, né vše jsme si psali a některé DL nemůžu dohledat....hlavně střešní latě.

Reklama

Napíši i cenu za oplechování přechodu střechy garáže k domu, ale to jsme dělali až další rok, po nalepení EPS.

Náklady

Název položkyCena
Oplechování (plech,vruty,šrouby,kloboučky, silikon)
1 360 Kč
Okap celkem
9 355 Kč
Půjčovné žebřík Geba - 2 dny
900 Kč
Stř. nášlapný rošt
560 Kč
Stř. vikýř
1 660 Kč
Stř. krytina KM Beta briliant višňová
75 000 Kč
Hřebíky apod.
1 270 Kč
Bochemit
680 Kč
Lazurol TopDecor odstín TEAK
3 430 Kč
Fólie DekTen 135 …3 role (225m2)
4 882 Kč
Palubky SM 12,5x96x4,2m cca 70m2
13 000 Kč
Střešní lať 30x50cm/4m cca 700bm
6 000 Kč
Celkem118 097 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Čenda a Lenda
Čenda a Lenda (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací