Stropy

Autor: Fanda a Verča (9 příspěvků)
Kategorie: Strop
6. 11. 2012
5 komentářů
Stropy
Příspěvek stavebníka
Stropy jsme dělali lité, protože jsme měli možnost si od známého půjčit desky na šalování, takže jsme si je nemuseli půjčovat v půjčovně a tedy jsme mohli zase něco ušetřit. V půjčovně jsme si půjčili pouze stojky a trámky. Známý nám dle projektu spočítal přesnou plochu a potřebný materiál (počet stojek, rozměry a počet desek, potřebné trámky), aby vše vyšlo co nejpřesněji (plánek je naskenovaný v galerii). Nakonec jsme ale stejně museli při dvou stranách dořezávat pruhy asi 5 a 10 cm, protože 2,5metrové desky nevycházely přesně.

Celý proces trval čtyři dny. První  a druhý den se udělala většina práce co se týká šalování – stavěly se stojky, skládaly trámečky a vodorovné šalovací desky. 

Třetí den jsme položili kvůli průchodům kanalizace a vody na desky několik cihel ztraceného bednění, udělali svislé obvodové šalování a izolaci z polystyrenu, aby se netvořily tepelné mosty,  a začaly se pokládat a vařit kari sítě. Obvodový polystyren se z horní hrany seřezával šikmo dovnitř, aby zdi neležely jen na čistém polystyrenu. Průchodky jsme zatížili cihlami, aby se při odlévání nenadzvedly.

A 8.10. jsme za dvě hodiny odlili stropy.

Reklama

Beton jsme kropili dva dny ráno, odpoledne a večer. Druhý den po odlévání už byl beton pochozí. Na povrchu se během prvních pár dnů udělaly menší prasklinky, takže jsme si pro jistotu pozvali známého stavaře, aby nám to zkontroloval. Ten nás ale uklidnil, že je to úplně normální a povrchové praskliny se tvoří běžně jak beton vysychá.

4.11. Stojky a šalování jsme sundavali dle instrukcí po 28 dnech. Prý se polovina může sundavat asi po 14 dnech, ale raději jsme je nechali všechny až do konce. Rozebírání bylo poměrně náročné, protože vše do sebe bylo napasované natěsno a ještě zatížené betonem. Desky od stropu sice šly díky olejové impregnaci odlepit celkem snadno,ale jedna vedle druhé byly zaklíněné poměrně těsně, takže jsme s nimi dost bojovali. Nakonec se ale povedlo a ve třech lidech jsme vše sundali a uklidili za dva dny.

Náklady

Název položkyCena
kari sítě
27 000 Kč
polystyren
1 000 Kč
beton stropy
43 200 Kč
Celkem71 200 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Fanda a Verča
Fanda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací