Zdění 1.NP

Autor: Fanda a Verča (9 příspěvků)
6. 11. 2012
0 komentářů
Zdění 1.NP
Příspěvek stavebníka
14.září dopoledne jsme napenetrovali desku, položili hydroizolaci a protiradonovou izolaci a mohli začít zdít. Vybrali jsme si broušenou cihlu Porotherm Profi 30 a zdili jsme na lepidlo pro přesné zdění .

Odpoledne jsme si od zedníků nechali založit první řadu. Zakládalo se na maltu, aby se srovnali případné nerovnosti základové desky. Trochu jsme se báli, abychom to sami zvládli, ale i když to obnášelo spoustu vážení vodováhou, nebylo na tom nic těžkého. Bývali bychom to zvládli sami.

6 dalších dnů jsem pak trávili ve 4 lidech (my dva,můj taťka a děda) na stavbě každou minutu od rána do večera. Padla na to část našich našetřených dovolených, ale stálo to za to. Vyzdili jsme obvodové zdi 1.NP.

První řadu jsme vysypávali drceným polystyrenem, takže to u nás na parcele i přes letní počasí vypadalo jako na Vánoce. I když nebyl vítr zase tak silný, každý závan byl znát a polystyren lítal všude kolem. Dokonce jsem si z extrudovaného polystyrenu poskládali jakousi šablonku, která nám aspoň trochu dělala závětří, ale i přesto, že jsme se snažili zdít co nejrychleji hned za „zasypávači“, jsme měli polystyren všude. :)

Reklama

Díky přesným cihlám a zdění na lepidlo šla práce poměrně rychle od ruky, každý den tak 3 až 4 řady. I když jsme čekali, že cihly budou broušené přesněji. Zespoda a ze shora byly přesné, ale ze stran měly některé pěkná břicha, takže to trochu stěžovalo vážení vodováhou. Nakonec jsme pak jeli už jen podle provázku s tím, že jsme se vyboulené nepřesnosti snažili rozložit na obě strany, aby nikde nebyly výrazné zuby.

Za zmiňovaných 6 dnů jsme zároveň zvládli vyzdít komín do výšky 1.NP. Také to byla větší práce, než jsme čekali, protože systém od firmy CIKO pro „přesné zdění“ není, co se týká šamotek, tak přesný, jak se tváří a vážení nám dalo dost zabrat. Lůžko pro komín jsme založili z betonových cihel. Sice je podle výrobce možné dát pod základ komínu pouze obvodovou broušenou cihlu, ze které se pak zdí celý komín, ale nebylo nám to doporučeno vzhledem k tomu, že by tak komín seděl jen na obvodu.

Díky betonovým cihlám nám sedí po celé ploše na pevném základu. Betonovou cihlu jsme také zvolili proto, abychom dorovnali výšku komína a výšku cihel na obvodové zdi, protože komínový základ byl vyšší. Takhle nám to vyšlo přesně. (snad jsem to napsala srozumitelně :) , pro ilustraci je v galerii obrázek)

Reklama

Menší zádrhel nastal o víkendu v tom, že nám místo sopouchu na krbová kamna, který má 90°, dodali sopouch na krb, který má úhel 45°. Pán od Cika ale hned v pondělí ochotně přijel a sopouch nám obratem vyměnil.

V místě, kde budou na obvodové zdi navazovat vnitřní příčky jsme umisťovali vázací plíšky.

Překlady nad okna a dveře jsme pak pokládali v pořadí zvenka překlad, polystyren, překlad a hned za ním druhý překlad. Odkoukali jsme to z jiných staveb, ale když jsme se pak ptali známých stavařů, říkali, že je to jedno, že jde jen o to, kam pak ukotvíme okna a jak hluboko je tedy budeme mít ve fasádě zapuštěná.

Reklama

Takže za 6 dní bylo hotovo a ještě jsme stihli v pátek dopoledne navštívit pro inspiraci FOR ARCH. ;)

Náklady za zdění 1. i 2. NP jsou uvedené v článku o zdění podkroví.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Fanda a Verča
Fanda a Verča (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací