Příprava na střechu, komín, střešní desky a latě.

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
4. 6. 2012
1 komentář
Příprava na střechu, komín, střešní desky a latě.
Příspěvek stavebníka
Tak koncem řijna 2010 přišla konečně řada na zastřešení stavby. Z této části jsem stavby jsem strach neměl, jelikož jsem již pár střech po stavbách udělal a taky jsem měl v rodině tesaře, kteří jsou zruční a rozumí tomu.

První věcí, která pro přípravu byla důlažitá byly již závitové tyče, které již byly zabetonovány do věnce, tyto jsem si rozměřil tak, aby nezasahovaly do vazníků, které byly umístěny metr od sebe. Závitové tyče byly M12, kdy nad věnec vyčuhovaly asi 20 cm. Poté jsem po obou celých vnitřních stranách rozřezal jednu roli izolace ipa, kterou jsem měl 25 cm širokou, tu jsem položil na věnec, aby od betonu nevlhnuly pozednice, které se budou pokládat. Následně jsem si nechal nařezat pozednice o délce 4 metrů a velikosti 14x14 cm, kdy těchto bylo 10 kusů. Dále 4 vaznice, které se budou vytahovat do štítu o rozměru 6 metrů 16x6 cm. Poté ještě bylo třeba objednat 5 m3 desek na pobití střechy, desky délky 4 metry, výška 2,5 cm a různých šířek. Dřevo mi nařezal bratranec, který měl v té době pilu a dřeva taky dost. 

Vazníky jsem si nechal naprrojektovat ve firmě Ingenia z Města Albrechtice, kdy projekt byl hotový za 3 dny a samotné vazníky za 2 týdny. Doprava a pokládka jejich firmou vyšla velmi drho, myslím, že okolo 20.000,-\kč, což jsem absolutně zavrhnul. I tak byly dost drahé.

Následně jsme jeden den položily pozednice, tak, aby byly do roviny a já jsem na ně natloukal zpevněné plechové vinkle, které byly rozmístěny přesně podle vazníku, tak, aby jsme to potom nemuseli složitě rozměřovat.

Reklama

30.10.2010 jsem měl domluveného kluka z rodiny, který mi pomůže nahodit vazníky na střechu, byl tam ještě můj otec a strejda. Vazník vážil okolo 100 kg, takže nic těžkého, a proto jsme nepotrřebovali ani jeřáb, vždycky jsme si jeden konec přivázali lanem a vytáhnuli jej nahoru. Potom se posunoval přes hranu věnce a překlopil se na druhou stranu věnce. Šlo to celkem hladce. Všechny vazníky jsme si vytáhnuli na střechu a potom je postupně rozmisťovali.

Za jeden den bylo prakticky ve třech lidech hotovo a vazníky byly na místě, měli jsme je latěma přibité k sobě, já jsem potom přibil ten vazník, ke každému vinklu na pozednici a dal ještě vinkl i z druhé strny pozednice, aby se to nemohlo ani hnout. Další den jsme vytahovaly vaznice do štítu, tohle jsem nevěděl jak se to dělá, ale pomohl mi zase kluk z rodiny, který byl moc šikovný a šlo mu to hlavně rychle. Jak byly krovy hotové, tak já jsem potom jeden celý den dořezával cihly do štítu, aby byly co nejblíže budoucímu beděnní střechy. To byla největší drbačka na celé stavbě, vůbec mě to nebavilo. Koupil jsem na to šedou cihlu, nevím jk se jmenuje, něco jako ytong, tahle šla řezat dobře.

Potom následovalo pobití celé střechy bedněním, bylo toho celkově 190 metrů, takže práce tak na dva dny ve dvou. První den přišel strjeda a opět kluk z rodiny, kteří začali střechu pobíjet, taťka jim podával desky a já jsem byl při ruce, už ani nevím co jsem ten den dělal. Tohle šlo taky celkem hladce, stihlo se toho hodně a do tmy bylo hotovo asi 150 metrů desek. Já jsem potom odjížděl večer do práce a další 4 dny jsem byl ze stavby vyřazen, takže jsem ani nebyl přítomen tomu, jak se střecha dostavěla a zapíchnula se glejcha (stromeček na novou střechu) klempířema na pokrytí střechy, ale toto v dalším článku.

Reklama

Musel jsem ještě předtím postavit komín, ten jsem měl v projektu dlouhý 6,5 metrů s průduchem 200 mm. Komín jsem objednal na internetové stránce www.kominy1.cz za částku 16.700 ,-Kč, kdy jsem zvolil komín bez vrchního obložení s jedním průduchem a vývodem po úhlem 45 stupňů z důvodu, že bude napojen na krbovou vložku. Z místem kde měl komín stát se již počítalo při základech, kdy pod komínem a budoucím krbem se nachází asi 50 cm hluboký základ.

První tvarovku jsem založil přesně do roviny, zaplnil ji betonem a teprve potom jsem dělal do druhé tvarovky otvor pro kondenzovanou vodu z důvodu, že podlaha se bude ještě o 20 cm zvedat uvnitř. Další tvarovka byla z otvorem pro komínové dvířka, kdy tuto jsem si musel vyřezat obyčejnou flexou, šlo to celkem dobře. Následně jsem si nařezal roxory, které jsem vkládal do otvorú v rozích tvarovky a udělal si cementovou mazanici, která byla řídká a tuto jsem do otvorů naléval. Potom jsem vkládal vložky komínů a okolo nich izolační vatu.

Hlavně se všichni podívejte jestli nedáváte vložku naopak, zrovna jsem se o jednom takovém případě dozvěděl, kdy potom komín netáhnul, hrozně dehtoval a dělal fleky na stěnách, když jsem to na vlastní oči viděl tak jsem se hrozně smál. Dům se prodával a bylo u něj napsáno, že je tam naprosto nový komín, ale nikdo neřekl, jak zfušovaný, takže se musel celý bourat. S komínem jsem takto vyjel až nahoru po bednění, kde jsem si přenesl pomocí váhy na střechu zespod obrys komínu, v rozích jsem provrtal díry, vylezl na střechu  a vyřezal otvor motorovou pilou.

Reklama

Potom jsem pokračoval z tvárnicemi až do celkové výšky,kdy ta je 60 cm nad horní hranu střechy. Na poslední tvarovku jsem nasadil stříšku, takovou plechovou čepici a komín byl hotov, stačilo ho jen omítnout nebo obložit. Já jsem nechtěl obložený komín kupovat, ptotože ten stál o 4.000 víc a chtěl jsem ušetřit. Zajel jsem do Hornbachu, kde jsem asi za 600 kč koupil 2 metry obkladových pásků, flexi lepidlo, přípravek proti nasákavosti materiálu a mohlo se obkládat.

Cihličky se lepily celkem dobře, měl jsem to za 3 hodinky hotové, jen se mi stala takové úsměvná situace, když jsem to dělal tak byl silný vítr a já jsem vylezl po žebříku na střechu, tak samozřejmě jsem si žebřík nijak nezajistil a vítr mi jej sfouknul, tak jsem si řekl, co zavolám otci, ten je kousek na zahradě a přijede, nechtělo se mi zrovna skákat. Vytahuju mobil a co se nestane, mobil mi vypadne z ruky a kutálí se dolů :-D Tak jsem si říkjal paráda, dal jsem si cigáro a odhodlával jsem se skočit, nakonec jsem skočil a vše bylo ok. :-D   Celková cena domu v současně podobě: 355.345,-Kč

Náklady

Název položkyCena
cihličky a flexilepidlo na obložení komínu
1 000 Kč
basa piva a nějaká ta lahvinka s občerstením
2 000 Kč
práce pouze
4 000 Kč
vazníky z Ingenie
83 000 Kč
5 m3 desek
15 000 Kč
trámy na pozednice a vaznice
2 500 Kč
cihly na dozdění štítů
1 000 Kč
hřebíky různých velikostí asi 30 kg
1 500 Kč
vyztužené profilované vinkle 60 kusů
1 500 Kč
podložky a matice na roxory
300 Kč
1 role ipy
500 Kč
Celkem112 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací