Schodiště

Autor: Žampíci (16 příspěvků)
12. 10. 2011
2 komentáře
Schodiště
Příspěvek stavebníka
Říjen – listopad 2010 - Po dokončení střechy proběhla montáž celkem 5 ks střešních oken Velux, ty nám osadili kluci, kteří nám pomáhali se střechou, od Veluxu mají certifikát na odbornou montáž a tak jsme na okna dostali 10 let záruku. Poté jsme domeček zazimovali a uklidili okolo stavby.

Otvory pro okna jsme zatloukli igelity, aby dovnitř nechumelilo a nepršelo, otvor pro dveře jsme osadili dveřmi provizorními, abychom mohli domeček už zamykat.

Poté jsme se pustili do zdění středové příčky uprostřed schodiště. Nejprve jsme prostor pro schodiště zametli, nepenetrovali a natavili protiradonovou lepenku. Středovou příčku jsme opět zdili z klasických starých cihel a to pro jejich pevnost a nosnost.

Vzhledem k tomu, že navržené schodiště od projektanta se mi vůbec nelíbilo, oměřila jsem si vyčleněný prostor a schodiště si spočítala dle svých představ. Výška schodu (čistého po obložení dřevem) bude 17,3 cm, nášlap 28 cm a celkem máme 18 schodů (6 rovných, 6 točitých místo podesty a opět 6 rovných).

Reklama

Po vytvoření nového plánku jsme kóty přenesli na zdi a jednotlivé schody se tam rozkreslili. Když jsme si ověřili, že vše sedí dle výkresu, začali jsme řezat drážku po obvodu, abychom schodiště zapustili do zdiva. Vytvořili jsme cca 8 cm hlubokou a 10 cm vysokou kapsu po vnitřním i vnějším obvodu. Což bylo šílené, staré cihly při řezání hrozně prášily, po prvním říznutí flexou nebylo v celém domě ani vidět.

Následovalo vytvoření bednění. K tomu jsme využili pomoci taťky, který je truhlář a ke dřevu má opravdu blízko. Trámy jsme nešetřili a snažili se vše dostatečně podepřít, probít a prošroubovat. Vše šlo hladce, než jsme se dostali do místa točení. V tu chvíli jsme zjistili, že nám nevychází požadovaných 10 cm silná deska betonu pod schody. Po několika pokusech složení klínů na sucho, jsme na to přišli, jak je nutné klíny klást přes sebe a že musíme o 10 cm uskočit. Zbývajících 6 rovných schodů už byla pohodička. Navrch přišla armatura, v podstatě jsme na stavbě posbírali veškeré zbytky roxorů a sítí z předešlých etap a vše pořádně mezi sebou sdrátovali, co šlo, to navrtali do zdiva a stropů. Všechny mezery v šalování se vypěnili a šlo se betonovat.

To už byla třešnička na dortu, po dlouhých přípravách schodiště bylo za 2,5 hodiny dílo hotové. Z předešlého betonování nám zbylo i dost cementu, tak jsme ho všechen zpracovali, celkem do schodiště padlo cca 1,7 kubíku betonu. Beton jsme míchali téměř suchý a poté ho fankou rozhazovali do jednotlivých schodů. Asi tak měsíc jsme při mrazíkách chodili raději přitopit v provizorních kámínkách, aby beton dobře vyzrál, po měsíci jsme sundali bednění, které se hned hodilo na topení při zdění příček, které následovalo. Po vyzdění příček v podkroví jsme navrch ještě udělali menší železobetonový věneček, aby se příčky, které budou složit místo zábradlí na schodišti, zpevnily.

Reklama

Skvělé je, že schodiště jsme vlastně pořídili ze zbytků z předešlých etap a tak jsme nemuseli vynaložit žádné další náklady. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Žampíci
Žampíci (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací