Nosné příčky, překlady a stropy Miako

Autor: Tom a Míša (14 příspěvků)
29. 8. 2011
2 komentáře
Nosné příčky, překlady a stropy Miako
Příspěvek stavebníka
Založení první řady nosného zdiva jsme si již troufli sami, posloužila nám k tomu zapůjčená zakládací sada Porotherm - cca. 200Kč na víkend. Nosné příčky jsme kotvili k obvodovému zdivu pomocí nerezových pásků na hmoždinku. O to by nešlo, zdění bylo bez problémů, ale ...

Co bylo horší byly skládané stropy. Rozměry zdiva seděly na milimetry s kladečským plánem a člověk by si řekl, že vše půjde hladce. Opak je ale pravdou. Projektant si sice najde v příručce Heluzu, že osová vzdálenost nosníků je 500mm (625mm), ale ve skutečnosti je to o centimetr méně, takže po 10 nosnících je výsledek ten, že na konci vznikne 10cm mezera :)

My naštěstí měli oba hruhy Miako vložek, takže se vhodně nakombinovaly tak, aby stropy seděly... Někdy nám to příjde, že projektant v životě cihlu neviděl -  nebyl to totiž první zásek (viz. délkový modul cihel a řezání pásku v každé řadě) :) Vše se ale podařilo vyskládat a žádné nosníky nechyběly, zbývalo naohýbat třmínky z R8 roxoru a přidrátkovat na R12 nosné roxory a koše osadit do věnce. Na ohýbání dobře poslouří trámek s předtlučenými hřebíky (roxorky) a metrová trubka, na drátkování jsou parádní pytlové fixační úvazky (dávat po dvou) a  švidřík (do něj jsme nechtěli investovat, tak nám posloužil háček z plotového napínáku). Stropy je potřeba před betonáží POŘÁDNĚ pokropit - sají vodu z betonu neuvěřitelně rychle. My je stahovali 4m latí ve 3 lidech (po vodorovných vodících  latích) a i tak jsme ke konci stahování museli povrch betonu znovu pokropit, abychom schnoucí beton stáhli (a to jsme vložky silně kropili)... Jak se říká: "S chutí do toho a půl hrubé stavby je hotovo..." :) Abych nezapomněl: první úraz je na světě, a to naštěstí jenom skřípnutý palec mezi překlady - pokud nebude nic horšího, tak je to super.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tom a Míša
Tom a Míša (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací