Střecha

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
11. 2. 2010
0 komentářů
Střecha
Příspěvek stavebníka
Dům už tedy čekal na svou pokrývku – střechu. Jak jsme psali, měli jsme k dispozici dřevo pro stavbu konstrukce střechy a taky desky pro laťování. Sice některé rámy byly trošku do vrtule, ale nic hrozného, co by nějak zásadně vadilo.

Nechali jsme střechu navrhnout tesaře se zadáním, aby v maximální míře využili naše trámy. Střechu nám tedy navrhli a dali i seznam dřeva, které musíme dokoupit. Nebylo toho moc, hlavně dlouhé nárožáky a 2 hlavní vazáky. Dřevo jsme tedy objednali koncem června 2009 a čekali na potvrzení termínu stavby střechy.

Krátce po dobetonování věnce bylo dřevo připraveno k odvozu – navezli jsme jej přímo ke stavbě. Také tam jsme jej nastříkali dřevosanem ať je vše připraveno jak má být.

Bohužel (teda později jsme zjistili, že bohudík) nám tesaři řekli, že mají nějakou fušku a že by mohli jít na naši střechu až začátkem srpna, což se nám moc nelíbilo, byl by to měsíc prostoje a hlavně jsme si nebyli jisti, jestli by ten termín znova neposunuli. Takže jsme začali hledat nové tesaře a našli jej přímo pod nosem – jeden tesař děla střechu našim budoucím sousedům. Byl to ideální tesař, protože mohl začít téměř hned, dělal sám a my tedy mohli ušetřit dost peněz a na pomoc si pozvat známé a kamarády. Nechali jsme mu tedy střechu nakreslit raději znova, aby to bylo po jeho. Nakreslil ji trošku plošší, což ve výsledku znamenalo, že jsme koupili zbytečně moc dřeva, ale to vůbec nevadilo, dřevo půjde použít i později. Začali jsme tedy 18.7., tesař si vše dirigoval sám a my lítali jak on pískal. Za připravenou stavbu (tj. pravoúhlost a rovinu, kterou drží věnec) jsme dostali jedničku s hvězdičkou.

Reklama

Protože se střecha dělala hlavně z našeho dřeva, které bylo původně určeno na zastřešení mnohem větší stodoly, tak celá konstrukce je docela naddimenzovaná. Aspoň by to mělo vydržet skoro všechno :-). Po 4 dnech usilovné práce od nevidím do nevidím byla konstrukce střechy hotová.

Za necelé 2 týdny pak na střechu nastoupili pokrývači, kteří nejprve střechu zakryli fólií, dali okapničky  a také střechu dorovnali do roviny a dalí laťoví pod tašky. Počasí přálo, tak střecha byla zakryta za 2 dny. My mezitím poodnášeli cihly pro příčky hezky dovnitř domku, ať tam pořádně vyschne (pod fólie na paletě docela zatékalo a pak se voda nemohla odpařit) a je pak také pěkně po ruce. Po týdnu se šlo na tašky. Ty jsme taky měli ze starší zásoby – betonové KM Beta v základní úpravě bez nástřiku. Chtělo to jen dokoupit hřebenáče, několik základních tašek a taky speciální tašky. Protože tašky byly tak 5 let staré (ale dobře uložené, takže jako nové), tak se objevil docela problém – před cca 2 lety totiž KM Beta trochu pozměnila tvar svých tašek a tak nebyly kompatibilní. Bylo mi ale řečeno, že stahovali staré zásoby do továrny, tak jsme měli špetku naděje. Naštěstí to vyšlo, navíc byli v KM Betě hodně ochotní, spočítali nám kolik tašek budeme potřebovat, my jim pak nahlásili co tedy potřebujeme (měli vše,co jsme potřebovali) a oni nám to za výprodejové ceny prodali. Bylo to fakt štěstí, začít stavět o rok později, tak budeme kupovat nové tašky na celou střechu. Takhle jsme ušetřili pěkné desítky tisíc. Žlaby nám za pár korun taky udělali pokrývači z titanzinku, je to mnohem levnější než kupovat hotové.

Základní tašky byly umístěny za jeden den, dořezky pak o pár dní později. Pak už chyběly jen okapy. Zvolili jsme titanzinek – je bezúdržbový jako měď, ale přitom mnohem levnější. Nechali jsme dát celé okapy, jen svislé svody ne, aby se nám nepoškodily a taky aby je nikdo neukradnul. Okapy jsme nechali zanýtovat, ať se taky nedají ukradnout. Na dlouhé straně, která má cca 13 metrů nám tam dali speciální díl okapu s gumovým prostředkem, který by měl zvládat roztahování a smršťování okapů během tepla a chladu.

Reklama

První déšť na sebe nenechal dlouho čekat a my si ověřili, že střecha funguje jak má a nikam nezatéká. Začátkem září byl hotov i hromosvod, který bude na fasádě domu zakrytý, nebude čouhat. Pak jsme ještě doobjednali ještě jeden trám – vazák – nad garáž, který jednak trošku pomůže ostatním vazákům, ale hlavně nám pomůže s pochůzností půdy a taky se na něj bude upevňovat sádrokartonový strop.

Celkově nás střecha vyšla na cca 150 tis. Kč.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací