Zdění nosných zdí, betonování věnce

Autor: Jituš a Luky (14 příspěvků)
7. 2. 2010
6 komentářů
Zdění nosných zdí, betonování věnce
Příspěvek stavebníka
Po zatvrdnutí základové desky jsme ji natřeli pod budoucí nosné zdi asfaltem a pak přilepili 2 vrstvami hydroizolace – jedna vrstva je čistě hydroizolační, druhá je hlavně jako ochrana proti radonu (obsahuje uvnitř hliníkovou vrstvu). Zvenku stavby se nechala část pro budoucí překrytí pod zateplení a samozřejmě jsme ty dvě vrstvy položili s odstupem, aby se pak dalo pěkně navázat s překrytím.

Pak jsme na základovou desku navezli všechny cihly – pěkně doprostřed, aby nepřekážely a daly se z palet pěkně brát a ušetřit tak čas a síly. Jako zedníka jsme měli původně vybraného jednoho solidního, který dělal i pár domů kolem. Jenže pak nám pár dní před akcí odřekl, takže jsme hledali náhradníka. Nakonec se zadařilo a jako zedníka jsme měli toho samého, co nám dělal betonování základové desky. Dělal sám a já s tchánem jsme mu pomáhali (bylo to tak levnější a člověk se přitom i pěkně opálil). Během týdne jsme se napojili na eletrickou síť – byl nám dovezen a nainstalován antoníček.

23.5.2009 jsme tedy začali zdít. Počasí vycházelo jen ze začátku, takže to trvalo trochu déle, než jsme čekali.  Zdilo se hlavně o víkendech, ke konci pak i přes týden (u toho jsem být nemohl, takže pomáhal jen tchán). Vázání jednotlivých vrstev jsem si docela hlídal, přece jenom zedníci to moc neřeší. Však už taky ten zedník byl ze mě trošku na prášky, ale zvládl to ?. První vrstvu cihel jsme zaplnili perlitem, abychom zlepšili teplněizolační vlastnosti cihel (hlavně ve vertikálním směru) – toto vyžadovalo pečlivé zalepení veškerých spár, aby se perlit nevysypával. Překlady jsme měli koupené ty nové, jednostranné. Tzn. že musí být umístěny jen v jednom přesně stanovém směru, jinak neplní svou funkci. Nevěřili byste kolik lidí má na svém domě tyto překlady vzhůru nohama. Přitom na těch překladech je jasně naznačeno jak mají být umístěny a je tam i nápis Heluz, který také určuje jak to má být položeno.

7.6.2009 bylo po 3. týdnech dozděno. Oproti projektu jsme přidali jeden šár navíc, abychom mohli v budoucnu zateplit strop bez přerušení trámy konstrukce střechy. A také proto, abychom mohli tento šár navíc také vysypat perlitem, což by jinak nešlo kvůli překladům nad okny, kdybychom tento šár navíc neudělali. Perlitem jsme znova použili opět kvůli úniku tepla vertikálním směrem, protože půda bude nevytápěná a také kvůli tomu, že věnec je pěkný tepelný most. Přece jenom nejvíce tepla uniká přes stropy.

Reklama

Další 2 víkendy (13.6. a 20.6.) jsme začali připravovat armatury na věnec a poslední šár pro možnost zasypání perlitem a nakonec ho jím i zasypali – sice to byla taková docela otravná práce, ale věříme, že stála za to.  Armatury jsme taky dělali sami – architekt nám poradil jak dělat rohy, které jsou pro celkovou pevnost věnce hodně důležité. Jak jsme viděli, tak na hodně stavbách na to dělníci docela kašlou – opět se mi potvrdilo, že nechat takové věci dělat firmu není zrovna košér.

Přes týden jsme nechali udělat bednění pro betonování věnce a připravili šrouby do věnce pro fixaci pozednic. Další víkend (27.6.) jsme začali připravovat dřevo pro konstrukci střechy. Tchán měl nějaké starší dřevo, které již nepotřeboval, tak jsme jej nechali zkontrolovat tesaři a ti potvrdili, že je ok. Nastříkali jsme jej Dřevosanem profi proti plísním a houbám.

5.7.2009 jsme šli na betonování věnce – dělalo nás to celkem 7 lidí. Já s tchánem jsme lili beton do bednění, udusávali a umísťovali šrouby pro pozednice. Vyrobili jsme si na to pomůcku, aby šrouby byly pěkně uprostřed. Celý věnec jsme udělali za jeden den, počasí naštěstí vyšlo, i když se sem tam přihnaly tmavé mraky, ale naštěstí nepřišel žádný slejvák. Druhý den jsme pak již sundávali bednění a věnec pěkně několikrát zalili, ať schne jak má. Zatím nás stavba vyšla na 316 tis. Kč (včetně základové desky).

Reklama

Vše tedy bylo připraveno pro vybudování střechy domku, kterou jsme chtěli mít hotovu do půlky srpna, aby stavba mohla pěkně vyschnout během horkých letních dní.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jituš a Luky
Jituš a Luky (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama