Betonové schodiště, keramický obklad a nerezové zábradlí

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
25. 1. 2010
3 komentáře
Betonové schodiště, keramický obklad a nerezové zábradlí
Příspěvek stavebníka
Rozhodoval jsem se mezi dřevěným nebo betonovým schodištěm. Chtěl jsem raději pevné betonové schodiště, po kterém budu moci chodit už během stavby. Byl jsem se podívat na velké stavbě, jak se betonové schodiště dělá a rovnou jsem se tam domluvil s tesařem na zhotovení bednění a ocelové výztuže.

Začal jsem tím, že během stavby betonového stropu jsem v místě napojení schodiště na strop udělal do konstrukce před zabetonováním stropu věnec a z něj jsem vyvedl 10 ks ocelových drátů o průměru 10 mm pro horní řadu armatury schodiště.  Schodiště je samonosné, z jedné strany je zasekané do nosné zdi. Tesař přenesl z projektu míry na stěnu. Zhotovil dřevěné bednění a podpěry spodní strany schodiště. Pak se na vyvedené ocelové dráty z podlahy navařily podélné ocelové dráty  a naohýbaly se ve tvaru schodiště až dolů. Stejně tak se udělala jako první spodní řada, která se přivařila na ocelový nosník otvoru pro schodiště.

Na tyto podélné ocelové dráty se na šířku schodiště navázaly na krátko nařezané ocelové dráty. Tak aby konstrukce vytvořila ocelovou vyztužovací síť, přesně ve tvaru schodiště. Každá vyztužovací ocelová síť se provázala vázacím drátem v místě křížení drátů jako u věnce. Aby obě vyztužovací sítě neležely na sobě, vložil  jsem mezi ně kousky betonových tašek. To samé jsem udělal při vypodložení spodní ocelové vyztužovací sítě aby se nedotýkala spodního bednění schodiště. Po délce nosné zdi byla vybouraná drážka o hloubce  15 cm, aby pravá strana schodiště zasahovala do nosné zdi a opírala se o ni. Levá strana je ve vzduchu jako samonosná. Aby se ocelové dráty v provázané vyztužovací síti nehnuly, tak jsem je místy ještě přivařil. Celkem se do schodiště vešlo 30 ks ocelových drátů o délce 6 m. Tesař udělal dřevěné stupně a já mohl začít z betonáží schodiště. Schodiště jsme vybetonovali betonem s drtí B 25, který nám přivezli z betonárky.

Beton jsme pěchovali palicí. Schodiště je ve tvaru písmene C a výška mezi hrubou podlahou a spodní hranou stropu je 275 cm. Do schodiště se vešlo cca. 2 m3 betonu. Problém u schodiště vznikl, že se tesaři nepovedlo dodržet projekt a některé stupně dole mají v nejužším místě menší šířku jak 13 cm, což je špatně, bohužel jsme to hned nezjistili, neboť tesař dělal jen bednění a v této fázi to nebylo poznat, zjistil jsem to až po vybetonování, kdy už jsem tesaře na stavbě neměl a dostal zaplaceno a to už žádného řemeslníka na stavbu nedostanete. Po tomto jsem již žádnému řemeslníkovi nedůvěřoval a před tím než jsem  cokoliv převzal a zaplatil tak jsem se vše snažil kontrolovat. Bohužel ještě v průběhu stavby jsme zjistili také jednu vadu na střeše, které se zase dopustili pokrývači při zakládání první palubky do střešních podhledů a hned jsem na to také bohužel nepřišel. Celkově mám s řemeslníky až na výjimky špatné zkušenosti a pořád se držím názoru, že je nejlepší co nejvíce si po zjištění všech informací a postupů dělat vše pokud možno svépomocí i když to trvá déle, tak se to vyplatí i kvalitou. Dost věcí jsem již po řemeslnících předělával.

Reklama

Náklady na vytvoření hrubého betonového schodiště: - zaplacení práce tesaře za zhotovení dřevěného bednění a ocelové vyztužovací armatury + materiál na bednění 10.000,- tis. Kč - celové roxory o průměru 10 mm + vázací drát cca. 4.000,- tis. Kč - beton B 25 + doprava cca. 5.000,- tis. Kč

Na schodiště jsem položil dlažbu - litý kámen a nechal zhotovit nerezové zábradlí v ceně 34.000,-Kč. Obklad schodiště vyšel asi na 3.000,-Kč. Celkem schodiště vyšlo na 56.000,-Kč.

Náklady

Název položkyCena
práce tesaře za zhotovení dřevěného bednění a ocelové vyztužovací armatury + materiál na bednění
10 000 Kč
beton B 25 + doprava
5 000 Kč
celové roxory o průměru 10 mm + vázací drát
4 000 Kč
Celkem19 000 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací