Jak jsme dělali střechu, komín a schody

Autor: Luboš Dolejš (24 příspěvků)
20. 1. 2010
0 komentářů
Jak jsme dělali střechu, komín a schody
Příspěvek stavebníka
S tesařema v hospodě jsem se domluvil, že přijdou o víkendu až budou mít volno na melouch, dali jsme dohromady výpis materiálu, vypili asi 10 piv a nějaké lampy tvrdého a domluvili jsme se na ceně asi 25 tis za zhotovení krovu. Domů mě už pak odvážel taxík, samozřejmě druhý den jsem z toho na čem jsme se domluvili, věděl půlku. Nechal jsem si vypracovat nabídky na  materiál krovu, ke kterému jsem přidal fošny a prkna na dřevěný strop a záklop na půdu.

Nikde jsem se pod 65 tis za řezivo nedostal. Když už jsem si myslel, že si dřevo půjdu nařezat do lesa, tak se mi podařilo sehnat dřevo od známého na pile za velmi dobrou cenu. Bez problémů mi nařezali 8,5 m dlouhé trámy a přidali mi nějaká prkna navíc. No a zpravilo to 43 tis. Kč. Nakoupil jsem hřebíky, bochemit na dřevo a začal jsem začátkem dubna 2OO9 natírat  štětkou i válečkem řezivo, no a přálo mě i počasí. Pak přijeli tesaři a jeden chlapík jim chyběl na manuální práce, tak jsem ho musel zastoupit. Známý přijel s jeřábem, abychom nemuseli 8 m dlouhé trámy tahat nahoru a krov byl za den hotový. S tesařema byla hrozná švanda až mě bolelo břicho. Hlavní práci dělají dva už skoro důchodci tesaři, s kterými jsem se domlouval v hospodě a při práci na sebe celkem vtipně nadávají. Tesařům jsem dal za práci 20 tis. Kč a materiál mi jenom na krov vyšel na cca. dalších 30 tis. Kč.

Měl jsem začít dělat střechu se švagrem, bratrem mé manželky. Vzhledem k tomu, že jsme ale začali s manželkou řešit rozvod, protože jsem zjistil, že v době kdy trávím čas na stavbě baráku, tak ona  se  tahá s někým jiným:-(. Proto jsem kromě rozvodu začal řešit i pokrývače. Nakonec jsem sehnal partu kluků od kamaráda z práce. Domluvil jsem s nima, že udělají střechu, osadí střešní okna, okapy, oplechování atd. Já jsem se jen postaral o stávající plechovou krytinu na zahradním domku, kterou jsem sundal. Půjčil jsem si na to lano a horolezeckou výbavu a opatrně jsem pozinkované plechy sundal abych je mohl nepoškozené prodat.  Pak už jsem tam pustil pokrývače.  Mezi tím, co kluci dělali střechu, natahovali folii a laťovali, já vyzdíval komín až nad střechu, kde jsem si kvůli jeho výšce a normě 65 cm na hřeben střechy, musel zhotovit lešení. Pak jsem s pomocí pokrývačů natáhl hromosvod. Kluci poté komín pěkně oplechovali a střecha byla asi za cca. 14 dní hotová, takže jsem to měl v polovině dubna 2009 komplet pod střechou. Jako materiál na střechu jsem použil betonovou tašku Mediterran Danubia, střešní folii kontaktní nevím značku a střešní plastová okna Rooflite a výlez Fenestro. Za práci a materiál, který pokrývači kupovali - okapy, oplechování, latě, a další věci, které chyběli jsem zaplatil cca. 70 tis. Kč. Za betonovou krytinu a doplňky, kterou jsem kupoval sám z důvodu, že jsem počítal s tím, že to budu dělat se švárou, to bylo méně. To ale pak upřesním v konečném vyúčtování.  Když jsem měl hotovou střechu, tak jsem nějakou dobu nestavěl, protože jsem řešil rozvod, jezdil jsem stavbu pouze kontrolovat jako pan Lorenc, akorát tam neměl kdo dělat.

V půlce června 2009 jsem se rozhodl, že něco na stavbě udělám, tak jsem začal dělat schodiště. Odchytl jsem na stavbě jednoho tesaře, který dělá v jedné nejmenované stavební firmě často betonová schodiště a domluvil se sním, že po práci zajde také ke mně na stavbu udělat bednění a armaturu.  Udělali jsme ze zbytků prken spolu bednění  a  ocelovou výztuž. Já to s pomocí rodiny vybetonoval betonem  B25 s drtí, kterou nám dovezli z betonárky. Beton jsme tahali v kýblech a bylo to celkem náročné, protože jsem po konstrukci nemohl moc chodit, aby se mi to nehnulo. Nakonec se nám to zdárně podařilo vybetonovat, než nám stihnul vytvrdnout beton na linoleu. Ještě zbylo i na vybetonování prahů pod dveře. Tato betonáž mě celkem dobře namasírovala nohu, kterou jsem měl po úraze, takže mi pěkně natekla. Musel jsem si dát zase pohov. Naštěstí nemám při stavbě baráku nůž na krku s bydlením a díky rodině mám po dobu stavby zajištěné bydlení v bytovce v Plzni, tedy ne moc daleko od baráku.

Reklama

V srpnu 2009 jsem se do stavby zase obul a začal jsem předělávat stavební otvory v zahradním domku. Některé jsem zazdil a jinde zase po zazdění železných překladů, vyboural. Bourací práce jsem dělal tím způsobem, že jsem úhlovou bruskou s diamantovým kotoučem vyřízl z obou stran otvor a pak vyboural přebytečné zdivo bouracím kladivem. Když jsem měl připravené všechny stavební otvory, nechal jsem začátkem září 2009 osadit okna a dveře. Vybral jsem si plastová bílá okna zaoblená 6 komora s trojsklem, profil Aluplast. Při výběru jsem koukal  na sílu rámu, protože se dělají stejná okna jako 5 komora, jen mají jednu komoru přepaženou a prodávají se jako 6komorové. Dále na to z jakých profilů jsou dělané a jestli mají pořádnou výztuhu z uzavřeného pozinkového profilu, ne z toho ve tvaru U. Trojsklo mě vycházelo o cca. 10 tis. Kč dráž na celý dům než dvojsklo, tak jsem se pro něj rozhodl i když jsem původně počítal s dvojsklem. Na celý dům okna, 1 balkonové dveře a dvoje francouzká okna, dvoje vchodové dveře, mě to stálo i s montáží 118 tis. Kč. Dobré je když je firma z okolí, protože si okna a dveře sedají a využívá se záruční servis, i když jsem si pro jistotu nechal od montérů vysvětlit, jak to štelovat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Luboš Dolejš
Luboš Dolejš (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací