Zdění

Autor: Janina a Vašek (30 příspěvků)
27. 1. 2010
0 komentářů
Zdění
Příspěvek stavebníka
Říjen – listopad 2009Jak jsme již psali u desky, počasí se sice trochu umoudřilo, ale bylo jasné, že podzim je tady a můžeme tedy čekat sychravé počasí a možná i sníh. Ten se také poprvé objevil už při přivezení cihel, kdy nám docela chumelilo. Bylo tedy třeba co nejrychleji vyzdít, proto jsme sháněli zedníky, kterým by to šlo přece jen rychleji od ruky než nám a my bychom jim jen dělali „helfry“.

Nakonec jsme sehnali partu tří zedníků s jedním helfrem, kteří tvrdili, že do osmi dní nám to vyzdí včetně štítů a komínu za celkem slušnou cenu kolem 30 000 Kč.

Materiál – cihly a malta Zpočátku jsme chtěli stavět z YTONGu lambda 375 mm, protože nás lákala snadná výstavba a poměrně dobré tepelné vlastnosti. Jenže při pohledu na cenu jsme se shodli, že přece jen „cihla je cihla“ a rozhodli se pro cihelné bloky THERMOPOR 44 STI, které se vyrábějí v německém Rötzu, což je pro nás téměř za humny. Od nich máme i cihly 30 cm na nosnou příčku a štíty, příčkovky 11,5 cm, některé překlady a stavebnice dvou komínů SCHLAGMAN techno zk. Kvůli lepším tepelným vlastnostem jsme vzali i tepelněizolační maltu HASIT 820, kterou se vyzdily obvodové zdi v přízemí. Nadezdívka a štíty jsou již zděny z 30 cm cihel na klasickou maltu, protože zde nebudou obytné prostory. Stejně tak i příčky budou na klasickou maltu.

Zdění nosných zdí v přízemí - 23.10., 26. - 28.10. a 30.10.-1.11.2009 Jelikož zedníci byli domluveni až na další týden, tak jsme 23.10. založili první šár sami, aby se už zedníci nemuseli zdržovat a šlo jim to rychleji od ruky. To jim pak také docela šlo, ovšem za podmínky, že jsme na ně museli neustále dohlížet a vozit jedno kolečko za druhým, aby nezapomněli proč tam jsou. První den vyjeli pod okna, druhý den další 3-4 šáry a třetí den jsme již dávali překlady a začala se zdít nosná příčka. Ovšem problém nastal, když se jim naskytl lepší kšeft a i přes naše protesty se rozhodli pobyt na naší stavbě omezit tak, že buď nepřijeli vůbec, nebo v omezeném počtu. Rozhodli jsme se proto, ať nám to vyzdí po věncovky a věnec že si uděláme sami a je povoláme až na nadezdívku a štíty.

Reklama

Věnec - 6.11.2009 Jelikož budeme mít trámový strop, věnec bude sloužit nejen pro lepší svázání celé stavby, ale i pro rovnoměrné rozložení zatížení. Armatura věnce je zhotovena ze čtyř roxorů 10 mm, které jsou cca po 25 cm vyztuženy rámečky z 6 mm roxoru. Některé části armatury (především nároží) jsou k sobě posvařovány, ale většina je pospojována vázacím drátkem (s vázačkou to šlo docela rychle). Kvůli zateplení se k vnější straně mezi armaturu a věncovku dával 8 cm polystyren, který jsme doma předem rozřezali na požadované rozměry. Beton do věnce jsme opět míchali sami a po jednotlivých kýblech ho na laně tahali nahoru. Nakonec se do betonu ještě zapíchávali šrouby na uchycení stropních trámů a pozednic.

Štíty - 16.-17.,19.11. a  27.11.2009 Po zatvrdnutí věnce nás čekaly ještě tři šáry nadezdívky a štíty o výšce 2,5 metru. Aby bylo zajištěno dostatečné uložení stropních trámů bez nutnosti dělat kapsy ve zdivu a vzhledem k tomu, že není nutné mít půdu nějak zvlášť zateplenou, zdilo se zde již jen z cihel 30 cm (kromě dolních částí štítu, kam se spotřebovaly zbývající 44). Zedníci skončili tím, že „nahrubo“ vyzdily štíty podle provázků natažených k prknům vztyčeným uprostřed štítů. Přesné dozdění jsme si již provedli sami po vztyčení krovu.

Komíny Jednou z prací, na které bychom si sami vůbec netroufli, bylo vyzdění komínů. Sada pro stavbu komína obsahovala komínovou patu, tvárnice se šamotovou vložkou a izolací, tvarovku pro připojení kouřovodu, tmel na šamot, tenkovrstvou zdicí maltu, nerezovou krycí desku s hlavicí. Výhodou tohoto systému má být 1,33 metru vysoká komínová pata, která obsahuje vybírací dvířka a kondenzační jímku s odvodem kondenzátu. Jako nevýhodu ovšem vidím možnost napojení spotřebiče až ve výšce 1,66 metru nad zemí, což je pro kotel poměrně vysoko (o možnosti zkrácení paty výrobce mlčí). Tvárnice byly na paletě rovnou zkompletovány, proto se každá musela rozebrat, postavit nejdříve obvodovou část, potom šamotovou a nakonec mezi ně strčit izolaci. Oba komíny se stavěly natřikrát a po zabednění krovu se postavily i části vyčnívající nad střechu, které se později oplechovaly, a komíny se přikryly krycími deskami.

Reklama

Obezdívka pozednice - 26.11.2009 Poslední zednickou prací této fáze výstavby byla obezdívka pozednice, která se dělala až po montáži krovu. Vzhledem k tomu, že cihly se poměrně obtížně „porcujou“, zvolili jsme sem YTONG 75 mm, který jsme řezali obyčejnou pilkou na dřevo (koupili jsme ji v Tescu za 30 Kč 

a osvědčila se mnohem více než originál pila na ytong). Práce s ytongem a tenkostěnnou zdicí maltou byla paráda a jsme rádi, že jsme si ji aspoň na chvíli vyzkoušeli

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Janina a Vašek
Janina a Vašek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama