Zdění a stropy

Autor: Michal a Martina (8 příspěvků)
12. 8. 2009
4 komentáře
Zdění a stropy
Příspěvek stavebníka
18.5. – 18.6.2009Na začátku, ještě před tím než jsme začali kopat základy, jsme řešili otázku samotné realizace zděných konstrukcí. Po krátké rozvaze jsme s Mar´tou uznali, že sami to nezvládneme, a nějaké zedníky ve výsluze taky neseženeme.

Dá se říct, že na každou část stavby našeho domečku máme (v plánu) oslovit nějakého známého, který se daným tématem živí, bohužel zedník široko daleko žádný nebyl. Tak jsem rozeslal poptávky dle projektu třem stavebním firmám a všechny tři nabídky překračovali pomalu celý náš rozpočet. Dost mě to zarazilo, ale pak mě tchán napomenul, že hledám někde pryč ve městě, když v obci zedník - soukromník je a má i dost referenčních staveb po okolí. Když mi přišla cenovka od něj, neváhal jsem ani minutu a plácl si s ním. Jelikož se pohybuji ve stavebnictví i pracovně, tak jsem se opravdu přesvědčil jak se větší a velké firmy dokáží napakovat na takových stavbách jako jsou RD na klíč apod.

Základovou desku jsem nechal zrát tři týdny, a třikrát denně jsem ji kropil. Jeden večer jsem pod obvodové zdivo napatlal Penetral Alp a druhý večer na to natavil hydroizolaci Paraalbit Al. Potom přišel zedník s pásmem a čtyřmi bloky Heluz Supertherm P+D 40, které si zaměřil na rohy a položil na maltu. Původně jsem chtěl Porotherm, ale zedník mne přesvědčil, že mám jít do Heluzu, ať neplatím zbytečně navíc, jen za „značku“. Další týden trvalo vystavět obvodové a nosné zdivo. Do měsíce potom ostatní práce jako položení a odlití stropů, příčky, komín a schodiště.

V této fázi stavby asi ztrácím titul svépomocného stavebníka, ale opravdu jsem si na zdění netroufl. Zedník samozřejmě nebyl sám, ale ani pořádně nevím kolik lidí na stavbě měl. Byl velmi ochotný a u spoustu věcí mi poradil, nebo mi něco rozmluvil oproti projektu, s tím že to udělal jednodušším a levnějším způsobem. Bylo fajn každý večer přijet z práce na stavbu a pozorovat rostoucí stavebnici. Alespoň jsem se mohl věnovat dalším věcem, zejména řezáním krovu. Tímto bych chtěl tedy zedníka doporučit všem, kteří by sháněli stavební firmu v okolí Olomouce, Uničova nebo Šternberka (Stavební firma Smékal – Dlouhá Loučka).

Reklama

Aby jste měli trošku přehled, přikládám pár foteček.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Michal a Martina
Michal a Martina (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama