Ideální doba pro výměnu oken

Autor: VEKRA (16 příspěvků)
4. 6. 2018
0 komentářů
Ideální doba pro výměnu oken
Příspěvek stavebníka
Jaro je dobou, kdy stavební ruch a vylepšování bydlení rozbíhá naplno. Výměna oken bývá prvním krokem k větší rekonstrukci. Pokud se chystáte měnit okna, přinášíme pár užitečných informací.

Výběr oken

Plast nebo dřevo? Asi nejčastější dilema stavebníků, kteří váhají, jaká okna si pořídit. „Z hlediska vlastností ale materiál nehraje podstatnou roli a je v zásadě o osobních preferencích a finančních možnostech majitelů domu či bytu,“ říká Roman Kubálek z VEKRY. Prostup tepla okny, zvukový útlum nebo zajištění bezpečnosti jsou totiž vlastnosti, na které materiál nemá podstatný vliv. Výběr oken by měl odrážet především kde a za jakých podmínek budou okna a dveře sloužit, rozhodující jsou pak očekávání a požadavky, které na ně stavebníci kladou. Otázkou ke zvážení je fakt, o jakou stavbu půjde. „Plastová okna budou dobře sloužit i v roubence, ale asi cítíme, že to není ono. I když i takové výměny děláme, protože majitelé oceňují to, že plastová okna stačí umýt a nemusí řešit péči o povrchovou úpravu dřeva,“ vysvětluje R. Kubálek z VEKRY. Každý materiál má své výhody i nevýhody. Z hlediska vlastností oken je ale důležitější věnovat pozornost stavební hloubce profilu, počtu těsnění a výběru zasklení.

Proč okna na zakázku

Okno musí do stavebního otvoru přesně „padnout“, pokud si pořídíte okna z eshopu, sice je budete mít hned a zřejmě za nízkou pořizovací cenu, ale můžete narazit na řadu úskalí, která radost z úspory může úplně zkazit. „Občas po nás lidé chtějí dodat obratem například klasická paneláková okna, ale to není způsob, jakým VEKRA dodává okna,“ vysvětluje R. Kubálek, „všechna okna a dveře vyrábíme zásadně na zakázku podle stavebního otvoru, a to jak pro rekonstrukce, tak pro novostavby.“ Každý otvor musí být přesně zaměřen, a to i s ohledem na to, jak mají být okna do stavby osazena. Kdo plánuje následně zateplovat, měl by počítat s tím, že rám bude částečně překryt zateplovacím systémem a je na to třeba myslet již při zaměření oken. Při pořízení skladových oken se může stát, že otvor nebude přesně odpovídat rozměru a budou nezbytné dodatečné stavební úpravy. TIP: různé tvary, rozměry a provedení nových oken prozkoumejte tady Ale především, okna na míru zohlední vlastnosti, které od nových otvorových výplní očekáváte, a to nejenom z hlediska úspory tepla. Pokud si okna pořídíte i s montáží, většinou na ně získáte i delší záruční dobu a jistotu, že neodbornou instalací a ošetřením připojovací spáry nebudou okna znehodnocena.

Jak dlouho budete čekat?

Výroba oken se liší podle toho jaký materiál, atypické řešení, případně speciální komponenty výroba vyžaduje. „Běžná bílá plastová okna se standardním dvojsklem nebo trojsklem jsou k montáži připravena většinou do 4-5 týdnů od uhrazení zálohy,“ říká R. Kubálek z VEKRY, „u dřevěných oken to může být ještě asi 1-2 týdny více,“ a dodává, „záleží také na tom, zda výroba probíhá v plné sezóně, nebo v době, kdy je výroba volnější.“ Termín dodávky a montáže oken si pak dohodnete individuálně. Vždy je dobré výběr oken plánovat s předstihem a počkat si na produkty na míru přesně podle vašich představ. Úspora na pořizovacích nákladech se nemusí vždy vyplatit, protože ani přesně nevíte, jaká okna dostanete. Zejména u plastových oken, kde je kvalita skryta hlavně uvnitř profilu, to může přinést problémy.

Reklama

Galerie

Ideální doba pro výměnu okenIdeální doba pro výměnu oken
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
VEKRA (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací